Po 155 letih je bil Hongkong vrnjen Kitajski. Foto: EPA
Po 155 letih je bil Hongkong vrnjen Kitajski. Foto: EPA
Na Brionih je leta 1966 potekala znamenita četrta seja Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije, na kateri so obsodili delovanje nekaterih varnostih organov z Aleksandrom Rankovićem na čelu.
Brioni. Foto: RTV SLO
Charles Darwin
Med mestoma St. Stephenom (Novi Brunswick, Kanada) in Calaisom (Francija) je bil vzpostavljen prvi mednarodni telefonski klic.
Andrej Hauptman
Andrej Hauptman je upal, da bo leta 2000 med najboljšimi novinci Toura, a je moral še pred začetkom domov. Foto: RTV SLO
Thierry Henry
Thierry Henry je poslal Brazilce domov. Foto: EPA

Kitajska se je sicer po predaji iz britanskih rok zavezala, da bo takrat nova kitajska posebna administratvna cona še 50 let po izročitvi zadržala avtonomijo in kapitalistično gospodarstvo. V Hongkongu pa ob tem vsak 1. julij potekajo tudi protesti na katerem prebivalci tega mesta zahtevajo več demokracije, univerzalno volilno pravico, pravice za manjšine ipd.

Vsakoletni protest je sicer potreboval kar šest let, preden je pritegnil zanimanje širše javnosti. Doslej najbolj množično udeležbo so beležili leta 2003 ko se ga je udeležilo kar 500.000 ljudi.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 69 je Vespazijan postal rimski cesar.

Leta 868 je umrl arabski imam Ali Al Hadi.

Leta 998 je umrl arabski matematik in astronom Abul Vefa.

Leta 1277 je umrl mameluški sultan Egipta in Sirije Al Malik Al Zahir Ruk Al Din Baibars Al Bunduqdari - Baibars.

Leta 1782 so ameriški morski roparji napadli Lunenburg v Novi Škotski.

Leta 1848 je celjski tiskar Janez Jeretin začel izdajati Celjske slovenske novine, ki jih je urejal Valentin Konšek. Tednik je bil prvi slovenski politični list in je zastopal radikalno in liberalno smer slovenskega meščanstva.

Leta 1858 so v Linnaean Society prebrali članka Charlesa Darwina in Alfreda Russla Wallaca o evoluciji.

Leta 1860 je umrl Charles Goodyear, ameriški izumitelj avtomobilskih pnevmatik znamke Goodyear.

Leta 1863 se je začela bitka pri Gettysburgu.

Leta 1867 je z začetkom veljavnosti britanskega zakona o Severni Ameriki začela obstajati Kanadska konfederacija.

Leta 1896 je umrla ameriška pisateljica Harriet Beecher Stowe, najbolj znana po romanu Koča strica Toma.

Leta 1902 se je rodil znani ameriški filmski režiser William Wyler. Med drugim je režiral filme Jezabel, Viharni vrh, Najlepša leta našega življenja, Dedinja, Rimske počitnice, Prijateljsko prepričavanje, Velika dežela, Ben Hur, Glasna šepetanja, Zbiralec in Smešno dekle. Umrl je leta 1981.

Leta 1916 se je rodila ameriška filmska igralka Olivia de Havilland, najbolj znana po vlogi V vrtincu.

Leta 1936 se je rodil ameriški filmski režiser Sydney Pollack. Med drugim je režiral filme Lovci na skalpe, Konje streljajo, mar ne?, Jeremiah Johnson, Dekle, ki sem jo ljubil, Trije Kondorjevi dnevi, Tootsie, Moja Afrika in Havana. Umrl je 26. maja 2008.

Leta 1944 je v Trnjavski Kuti umrl slovenski pisatelj Josip Vandot. Čeprav je kot pesnik sodeloval v osrednjih slovenskih revijah, si je sloves pridobil z mladinskimi povestmi, grajenimi na ljudskem izročilu in postavljenimi v gorenjski visokogorski svet. Najpomembnejše med njimi so zgodbe o Kekcu, po katerih so bili posneti tudi trije mladinski filmi. Povesti so Kekec nad samotnim breznom, Kekec na hudi poti, Kekec na volčji sledi in Kekec z naših gora. Vse zgodbe o Kekcu so zbrane v knjigi z naslovom Kekčeve zgodbe. Poleg tega je napisal še Preroka Muzelja, Popotovanje naše Jelice in druge. Junija 1941 so ga Nemci skupaj z družino izselili na Hrvaško. Ubit je bil med bombardiranjem Slavonskega Broda v Trdnjavski Kuti.

Leta 1945 je umrl slovenski slikar in grafik Saša Šantel. Slikal je predvsem na olju. S precejšnjim uspehom se je posvečal tudi glasbi. Zložil je več samospevov, klavirskih in orkestralnih skladb ter opereto Blejski zvon.

Leta 1952 se je rodil kanadski filmski igralec Daniel "Dan" Edward Aykroyd.

Leta 1967 se je rodila ameriška igralka in model kanadskega rodu Pamela Denise Anderson, znana predvsem po vlogi reševalke iz nanizanke Obalna straža in filma Barb Wire.

Leta 1903 se je začela prva Dirka po Franciji. Trajala je 19 dni, kolesarji pa so morali prevoziti 2.500 km. Med 60 nastopajočimi jih je le 21 videlo cilj. Zmagal je Maurice Garin.

Leta 1973 je v prvi medsebojni tekmi kakega ameriškega in kitajskega košarkarsekga moštva ekipa ameriških igralcev s 96:61 premagala Šanghaj.

Leta 1993 je sodnik William Weiler na
nogometni tekmi 2. lige paragvajskega prvenstva med Sportivom Amelianom in Generalom Caballerom pokazal 20 rdečih kartonov.

Leta 2000 Andrej Hauptman ni smel štartati na Dirki po Franciji. Izvidi so pokazali preveliko rdečih krvnih telesc, kar po pravilih Mednarodne kolesarske zveze pomeni avtomatični suspenz oziroma prepoved tekmovanj za štirinajst dni.

Leta 2004 so grški nogometaši na evropskem prvenstvu na Portugalskem pripravili novo senzacijo in z 1:0 po podaljšku izločili Čehe, ki so na turnirju igrali odličen nogomet. Odločilni gol je v 105. minuti dosegel Traianos Dellas.

Leta 2006 je Francija v četrtfinalu svetovnega prvenstva v nogometu z 1:0 premagala Brazilijo. Galski petelini so poskrbeli za senzacijo v Frankfurtu. Odločitev je padla v 57. minuti. Zinedine Zidane je z leve strani s prostega strela podal v kazenski prostor. Žoga je preletela večino igralcev, a ne Thierryja Henryja, ki jo je na drugi vratnici povsem nepokrit pričakal in jo s prve zabil v mrežo. Brazilci so bili povsem razglašeni in do konca tekme niso več resneje ogrozili vrat Fabiena Bartheza.

Leta 2013 je Hrvaška postala 28. članica Evropske unije.