Na vrhu sveta je prvič zaplapolala jugoslovanska zastava. Foto: Osebni arhiv Andreja Štremflja
Na vrhu sveta je prvič zaplapolala jugoslovanska zastava. Foto: Osebni arhiv Andreja Štremflja
Janez Pavel II.
Leta 1981 je bil papež Janez Pavel II. v atentatu v Rimu hudo ranjen, nanj je streljal turški desničarski skrajnež Ali Agca. Foto: EPA

Pod vodstvom Toneta Škarje je leta 1979 pod Everest odpotovala jugoslovanska odprava, ki je bila uspešna z vzponi Zaplotnika in Štremflja, dva dneva za njima pa so na vrhu sveta stali še Stane Belak Šrauf, hrvaški alpinist Stipe Božić in nepalski šerpa Ang Phu.


Leta 1655 se je rodil Michael Angelo Conti, ki je bil leta 1721 izvoljen za papeža. Ob izvolitvi je prevzel ime Inocenc XIII. Umrl je leta 1724.

Leta 1717 se je rodila Marija Terezija, nemška cesarica, češka in madžarska kraljica. 40 let je vladala v duhu prosvetljenega absolutizma, uvajala reforme in centralizirala upravo. Pod Marijo Terezijo se je za Slovence začela moderna doba in z njo narodni preporod.

Leta 1830 je Ekvador postal neodvisna država.

Leta 1846 so ZDA zaradi spora o meji napovedale vojno Mehiki.


Leta 1880 je Thomas Alva Edison prvič preizkusil električno železnico.

Leta 1882 se je rodil francoski slikar Georges Braque, ki je skupaj s Picassom utemeljil kubizem.

Leta 1888 je s sprejetjem Lei Áurea (“Zlati zakon”) Brazilija ukinila suženjstvo.

Leta 1915 je bila Nemčija prisiljena omejiti svojo podmorniško vojno, predvsem zaradi ostrih mednarodnih protestov, zlasti Združenih držav Amerike. Nemškim podmornicam so ukazali, naj ne napadajo več nevtralnih in potniških ladij.

Leta 1917 so trije kmečki otroci v portugalskem mestu Fatima ugledali Marijo. Od takrat ta kraj velja za znano romarsko središče.

Leta 1918 se je v Judenburgu začel znameniti upor slovenskih vojakov 17. pešpolka. Zvečer istega dne so v mesto vkorakale madžarske enote in upor zadušile.,

Leta 1943 je nemški afriški korpus pod vodstvom Hansa-Jurgena von Arnima, naslednika puščavske lisice feldmaršala Rommela, kapituliral v Tunisu..

Leta 1944 je bil ustanovljen Oddelek za zaščito naroda – OZNA.

Leta 1973 je Bobby Riggs, na vrhuncu kariere odličen teniški igralec, na dvoboj izzval takrat vodilno igralko sveta, Avstralko Margaret Smith Court. Riggs, ki je ženski tenis precej zaničeval, je zlahka zmagal s 6:2 in 6:1. Nekaj mesecev kasneje pa se je hudo opekel, saj ga je Billie Jean King v t.i. bitki med spoloma pred 30.0000 gledalci premagala.

Leta 1981 je bil papež Janez Pavel II. v atentatu v Rimu hudo ranjen, nanj je streljal turški desničarski skrajnež Ali Agca.

Leta 1996 je Zoran Janković postal predsednik Rokometne zveze Slovenije.

Leta 2000 je v nizozemskem mestu Enschede eksplodiralo v tovarni, v kateri delajo rakete za ognejmete. Umrlo je 22 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 950. Škode je bilo za okoli 450 milijonov evrov.

Leta 2002 je jamajška šprinterka Merlene Ottey, ki je na velikih tekmovanjih osvojila 35 medalj, podpisala pogodbo z Atletsko zvezo Slovenije, kar ji je omogočilo nastopanje za slovensko reprezentanco.