Danes rojstni dan praznuje najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze, ki je v sezoni 2012/13 osvojila rekordnih 2.414 točk v svetovnem pokalu in je suvereno osvojila veliki in dva mala kristalna globusa, v skupnem seštevku preostalih dveh disciplin pa je bila na drugem mestu. Foto: EPA
Danes rojstni dan praznuje najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze, ki je v sezoni 2012/13 osvojila rekordnih 2.414 točk v svetovnem pokalu in je suvereno osvojila veliki in dva mala kristalna globusa, v skupnem seštevku preostalih dveh disciplin pa je bila na drugem mestu. Foto: EPA
Leonardo da Vinci
Leta 1519 je umrl sloviti italijanski renesančni umetnik Leonardo da Vinci, čigar najznamenitejše delo je Mona Lisa (na fotografiji). Foto: EPA
Engelbert Humperdinck
Leta 1936 se je rodil angleški pevec Engelbert Humperdinck, ki je v svoji karieri prodal več kot 150 milijonov plošč. Foto: EPA
Donatella Versace
Leta 1955 se je rodila modna oblikovalka Donatella Versace. Foto: EPA
Bill Russell
Leta 1968 so košarkarji moštva Boston Celtics desetič v zgodovini osvojili naslov prvaka Lige NBA, potem ko so v finalni seriji s 4:2 v zmagah odpravili ekipo Los Angeles Lakers. V Bostonu je tedaj kot igralec in trener deloval Bill Russell (na fotografiji). Šesta tekma finala je bila tudi prva tekma Lige NBA v zgodovini, ki se je odigrala meseca maja. Foto: EPA
David Beckham
Leta 1975 se je rodil angleški nogometaš in nekdanji kapetan angleške nogometne izbrane vrste David Beckham. Foto: EPA
Tony Blair
Leta 1997 so britanski volivci po 18 letih vladanja konservativcev izbrali novega predsednika vlade Tonyja Blaira – kandidata laburistične stranke. Foto: EPA
Justin Fashanu
Leta 1998 je samomor storil Justin Fashanu - prvi nogometaš, ki je javno priznal, da je homoseksualec. Našli so ga obešenega. Foto: EPA
Osama bin Laden
Leta 2011 so pripadniki ameriških posebnih enot v pakistanskem mestu Abotabad po desetih letih iskanja ubili vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida, Osamo bin Ladna. Foto: EPA
Chris Kelly
Raper Chris 'Mac Daddy' Kelly, član priljubljenega otroškega dua Kriss Kross, je umrl 2. maja 2013. Foto: EPA


Slavljenka je leta 2013 osvojila veliki kristalni globus in suvereno postala najboljša smučarka sezone. Velikemu je dodala še dva mala kristalna globusa. Mazejeva v sezoni 2012/13 ni imela prave konkurence. V tej sezoni je zbrala 11 zmag, skupaj je 24-krat stala na stopničkah. S tem je podrla rekord največ doseženih stopničk v sezoni, z zbranimi 2.414 točkami pa je podrla tudi rekord največ osvojenih točk v eni sezoni. Tako je prehitela znamenitega avstrijskega smučarja Hermanna Maierja.
Črnjanka je osvojila veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu ter mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku veleslaloma in superveleslaloma. V skupnem slalomskem in smukaškem seštevku je bila druga.
Rodila se je 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu. Januarja 1999 je pri 15 letih debitirala v svetovnem pokalu. Pri 17 letih se je udeležila svojega prvega svetovnega prvenstva, naslednje leto pa prvih olimpijskih iger, kjer je veleslalom končala na 12. mestu. Kariero je začela kot specialistka za veleslalom, pozneje pa je začela voziti še vse druge discipline.
Prvo zmago v karieri je dosegla leta 2003 v Söldnu in skupni seštevek končala na 38. mestu z doseženimi 190 točkami, vsemi v veleslalomu. Sezona 2005 je bila uspešnejša, saj je trikrat zmagala v veleslalomu in bila še dvakrat tretja v superveleslalomu. Sezono je končala na 10. mestu s 650 točkami, od tega jih je 366 osvojila v veleslalomu, kjer je bila v skupnem seštevku četrta. Naslednjo sezono je s 525 točkami končala na 14. mestu. Sezona 2007 ni bila tako uspešna, saj se niti enkrat ni uvrstila na zmagovalni oder, med deseterico pa je bila le trikrat. Sezono je končala na 30. mestu z 268 točkami.
Začetki, ko je Mazejeva zapustila slovensko reprezentančno ekipo in začela trenirati s svojo ekipo Team to aMaze, so bili težki. Z visokimi številkami se je počasi začela prebijati med najboljše. Poteza se je obrestovala na domačem veleslalomu v Mariboru, kjer je zmagala leta 2009. Že leta 2008 je dokazala, da je vsestranska smučarka, ko je bila s številko 47 najhitrejša na smuku v St. Moritzu. Leta 2011 je vsestranskost potrdila, ko je bila na koncu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala tretja, leta 2012 je zaostala le za Lindsey Vonn.
Tina Maze je na olimpijskih igrah v Vancouvru nosila slovensko zastavo. Osvojila je dve srebrni medalji, v veleslalomu in superveleslalomu. Sezono 2011/2012 je začela z nekaj dobrimi rezultati in stopničkami. Prvo zmago sezone je dosegla v Trbižu v superkombinaciji. Na stopničkah je stala osemkrat, skupni seštevek pa končala na 3. mestu s 1.139 točkami. Na svetovnem prvenstvu v Garmischu je osvojila srebro v superkombinaciji in zlato v veleslalomu. Sezona 2012 je bila zelo nenavadna. Zmagala ni na nobeni tekmi, desetkrat stala na stopničkah, nekajkrat pa le za las zgrešila zmago. 1.402 osvojeni točki sta zadostovali za skupno drugo mesto. Leta 2013 je v Schladmingu postala svetovna prvakinja v superveleslalomu.

Za največjo evforijo v Sloveniji je poskrbela v ruskem Sočiju, kjer je v smuku in veleslalomu osvojila zlati olimpijski medalji. Po koncu sezone 2014/15 je napovedala enoletni tekmovalni premor, pri čemer je velika verjetnost, da se je njena tekmovalna kariera že sklenila.


Leta 1519 je v francoskem Clouxu umrl italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar Leonardo da Vinci. Njegovo najbolj znano delo je portret Mone Lize. Dejaven je bil tudi na drugih področjih ustvarjalnosti in raziskovanja, zaradi česar si je prislužil ime univerzalni genij. V slikarstvo je vnesel številne novosti, načrtoval je tudi naprave, od tankov do letal, narisal je prvo padalo in skonstruiral prvo dvigalo. Proučeval je tudi delovanje srca in zaklopk. Svoje ugotovitve je ohranjal zase in jih zapisoval v šifrah.

Leta 1729 se je rodila Katarina Velika. Pod njeno vladavino je Rusija stopila v novo obdobje ozemeljskega širjenja. Rusija je znova postala pomembna evropska sila.

Leta 1808 se je začela vstaja Špancev proti Napoleonovi zasedbi. Vstaja je ovekovečena na Goyevi sliki El dos del mayo, ki je na ogled v madridskem Pradu.

Leta 1852 se je rodil slovenski pisatelj in urednik Jakob Sket.

Leta 1885 se je rodila ameriška igralka in kolumnistka Hedda Hopper. Znana je bila predvsem po opravljivih člankih v rumenih časopisih. Pisala je o hollywoodskih znancih in prijateljih.

Leta 1885 je belgijski kralj Leopold II. ustanovil svobodno državo Kongo.

Leta 1889 je etiopski cesar Menelik II. podpisal sporazum o prijateljstvu z Italijo, ki je Italiji dovolil nadzor nad Eritrejo.


Leta 1902 je bil predvajan prvi znanstvenofantastični film Pot na Luno avtorja Georgea Meliesa.

Leta 1904 se je rodil ameriški pevec zabavne glasbe in džeza ter filmski igralec Bing Crosby, s pravim imenom Harry Lillis.

Leta 1933 so poročali o videnju pošasti iz škotskega jezera Loch Ness.

Leta 1933 je Adolf Hitler prepovedal sindikate.

Leta 1936 se je rodil angleški pevec Engelbert Humperdinck, ki je v svoji karieri prodal več kot 150 milijonov plošč.

Leta 1945 so vojaki Rdeče armade zavzeli Berlin. Med vojno so zavezniki na Nemčijo odvrgli 2,700.000 ton bomb. Med najhuje porušenimi mesti so bili Berlin, Hamburg, Dresden in Essen.

Leta 1945 so se enote jugoslovanske 4. armade po hudih bojih med Reko in Snežnikom prebile čez Mašun v Ilirsko Bistrico in skupaj z 9. korpusom NOV-a Slovenije osvobodile Trst. Z britansko vojsko se je jugoslovanska armada srečala pri Tržiču blizu Soče.

Leta 1946 je šest zapornikov po neuspelem poskusu pobega iz zapora Alcatraz zavzelo zapor.

Leta 1955 se je rodila modna oblikovalka Donatella Versace.

Leta 1955 je Tennessee Williams dobil Pulitzerjevo nagrado za dramo Mačka na vroči pločevinasti strehi.

Leta 1968 so košarkarji moštva Boston Celtics v finalu Lige NBA s 4:2 v zmagah odpravili LA Lakerse in osvojili jubilejni deseti naslov prvaka, osmega v tistem desetletju.

Leta 1975 se je rodil angleški nogometaš David Beckham.

Leta 1979 je umrl italijanski kemik in Nobelov nagrajenec Giulio Natta.

Leta 1983 se je rodila slovenska alpska smučarka Tina Maze.

Leta 1989 je Madžarska kot prva komunistična država odprla meje z Zahodom.

Leta 1995 so se začeli srbski raketni napadi na Zagreb, ki so se končali dan pozneje.

Leta 1997 je bil košarkar Philadelphie Allen Iverson izbran za novinca leta v Ligi NBA.

Leta 1997 so britanski volivci po 18 letih vladanja konservativcev izbrali novega predsednika vlade Tonyja Blaira – kandidata laburistične stranke. Na volitvah je premagal dotedanjega predsednika vlade Johna Majorja. Tony Blair je pri 43 letih postal najmlajši predsednik vlade v 185 letih.

Leta 1997 je umrl avstralski nevropsiholog in Nobelov nagrajenec za medicino John Carew Eccles.

Leta 1998 je bila v Bruslju ustanovljena Evropska centralna banka.

Leta 1998 je Union Olimpija v tretji tekmi finala državnega košarkarskega prvenstva v Tivoliju premagala Kovinotehno Savinjsko Polzelo z 72:57 (39:28) in osvojila sedmi naslov prvaka Slovenije.

Leta 1998 je Justin Fashanu, prvi nogometaš, ki je javno priznal, da je homoseksualec, storil samomor. Bil je prvi temnopolti nogometaš, čigar vrednost na trgu je presegla milijon funtov. Po končani karieri se je preselil v Združene države Amerike, kjer ga je marca 1998 17-letni fant obtožil spolnega nadlegovanja po prekrokani noči. V svojem poslovilnem sporočilu je napisal: "Doumel sem, da sem v očeh drugih že kriv. Svojim prijateljem in družini nočem biti več v sramoto." Pozneje se je izkazalo, da je policija primer zaradi pomanjkanja dokazov opustila.

Leta 1999 je umrl angleški filmski igralec Robert Oliver Reed.

Leta 2000 je dirkač formule ena, Škot David Coulthard, za las ušel smrti, potem ko je njegovo manjše letalo v Lyonu zaradi požara zasilno pristalo.

Leta 2008 so slovenski hokejisti na uvodni tekmi na svetovnem prvenstvu elitne divizije prikazali dobro igro, a zmage ni bilo. Gostiteljica Kanada je slavila s 5:1. Blestela sta Anže Kopitar in Robert Kristan.

Leta 2009 je TV Dnevnik, osrednja dnevnoinformativna oddaja Televizije Slovenija, je praznoval svojo jubilejno, 15.000. oddajo. Prvi TV Dnevnik je bil predvajan 15. aprila 1968.

Leta 2009 je Barcelona na velikem nogometnem derbiju s kar 6:2 na stadionu Santiago Bernabeu v Madridu premagala tamkajšnji Real.

Leta 2010 je bil John Higgins, svetovni prvak v snookerju, suspendiran zaradi sumov o jemanju podkupnine in prirejanju izidov dvobojev.

Leta 2011 so pripadniki ameriških posebnih enot v pakistanskem mestu Abbottabad po desetih letih iskanja ubili vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida, Osamo bin Ladna. Februarja 2012 so pakistanske oblasti uničile stavbo, v kateri je bin Laden prebival vrsto let pred smrtjo.

Leta 2012 so prvič v zgodovini Slovenije mučitelje živali sodniki v nekaj primerih poslali za rešetke.

Leta 2012 so si nogometaši Real Madrida z zmago na preloženem srečanju 20. kroga proti Athletic Bilbau (0:3) zagotovili 32. naslov španskih prvakov in končali triletno vladavino Barcelone.


Leta 2013 je umrl Chris Kelly, polovica nekoč izjemno priljubljenega otroškega dua Kriss Kross, ki je po svetu zaslovel z eno izmed najbolj markantnih skladb Jump. Star je bil 35 let.

Leta 2013 so v stanovanju v Stockholmu mrtvega našli hrvaškega nogometnega vratarja Ivana Turino, člana AIK-ja. 32-letni Hrvat je za seboj pustil ženo in dva otroka.

Leta 2013 je v 49. letu starosti umrl Jeff Hanneman, ustanovitelj ene najprepoznavnejših metalskih skupin Slayer.

Leta 2014 je v 86. letu starosti boj s hudo boleznijo izgubil režiser, dramatik in pisatelj Žarko Petan.