Jure Robič je prestavljal meje mogočega in kar petkrat zmagal na Raamu. Foto: MMC RTV SLO/David Črmelj
Jure Robič je prestavljal meje mogočega in kar petkrat zmagal na Raamu. Foto: MMC RTV SLO/David Črmelj
Pedro Almodovar je med drugim posnel film Ženske na robu živčnega zloma. Foto: EPA
Album Nevermind skupine Nirvana je bil po vsem svetu prodan v več kot 30 milijonov izvodih.
Michael Owen
Michael Owen (desno) je za Bežigradom poskrbel, da Olimpija ne bi celo senzacionalno zmagala. Foto: EPA
Juretu Robiču v slovo
Človek stroj, Jure Robič

Robič se je rodil 10. aprila 1965. Kolesarsko kariero je začel v klubu Lip Bled in jo nadaljeval v novomeški Krki in kranjski Savi ter bil med letoma 1988 in 1994 član državne reprezentance. Kariera cestnega kolesarja je bila zelo uspešna, ni pa bila vrhunska. Ko se je lotil ultramaratonskega kolesarstva, je bilo hitro jasno, da je rojen za to zvrst. Imel je rekordnih pet zmag na dirki Raam, brutalno težki dirki z enega na drugi konec ZDA, na kateri tekmovalci spijo le po nekaj minut na dan.

Robič je serijsko zmagoval tudi na preostalih ultramaratonih, ko je rez spanca in pravega počitka s polnimi obrati vozil tudi takrat, ko je morala konkurenca stopiti s kolesa. Na kolesu je bil neusmiljen, včasih tudi do spremljevalne ekipe, v vsakdanjem življenju pa prijazen sogovornik in je tudi zato sodil med najpriljubljenejše slovenske športnike.


Leta 768 je umrl frankovski kralj iz družine Karolingov Pipin III. Mali. Bil je prvi karolinški kralj, sin Karla Martela in oče Karla Velikega.

Leta 1541 je umrl švicarski zdravnik, filozof in naravoslovec Paracelsus. Med drugim je spoznal pomen fizikalnih in kemičnih temeljev vsega živega sveta, kar je tedanjo medicino postavilo na popolnoma nove temelje. Cenil je naravno zdravilstvo. Paracelsus je delal tudi v Idriji in na Ptuju. Med drugim je opisal poklicne bolezni rudarjev in zastrupitev z živim srebrom.

Leta 1739 se je rodil ruski politik in vojskovodja, ljubimec in osebni svetovalec ruske cesarice Katarine Velike, Grigorij Aleksandrovič Potemkin. Znan je predvsem po izrazu Potemkinove vasi - to so bile lepe kulise, ki jih je postavil takrat, ko je cesarica potovala po državi, saj ji je Potemkin želel prikazati, da je Rusija cvetoča in urejena.

Leta 1862 je umrl slovenski škof, pesnik in narodni buditelj Anton Martin Slomšek.

Leta 1905 je Švedska priznala neodvisnost Norveške.

Leta 1908 je bil v tovarni Ford zgrajen prvi model avtomobila T, znan tudi pod imenoma Tin Lizzie in Flivver.

Leta 1936 se je rodil Jim Henson, ameriški lutkar, ustvarjalec znamenitega Muppet Showa in Sezamove ulice.

Leta 1941 se je rodila druga žena Paula McCartneyja, Linda Eastman, fotografinja, pevka in borka za pravice živali. Umrla je leta 1998.

Leta 1945 je umrl nemški fizik Johannes »Hans« Wilhelm Geiger, ki se je ukvarjal z raziskovanjem radioaktivnih snovi in leta 1913 izdelal prvo napravo za ugotavljanje in preštevanje naelektrenih delcev, Geigerjev števec. Skupaj

Leta 1949 se je v Calzadi de Calatravi, provinci Ciudad Real, rodil španski filmski režiser in scenarist Pedro Almodovar. Za film Vse o moji materi je bil nagrajen z oskarjem za najboljši tuji film, za Govori z njo pa za izvirni scenarij.

Leta 1991 je ameriška grunge skupina Nirvana izdala svoj drugi album, Nevermind, ki velja za enega najboljših albumov v zgodovini alternativnega rocka. Na njem je tudi največja uspešnica te skupine Smells Like Teen Spirit.

Leta 1995 je francoski kolesar Laurent Jalabert postal skupni zmagovalec 50. Dirke po Španiji. To je bila njegova edina zmaga na eni izmed treh tritedenskih kolesarskih dirk. Priljubljeni ''Jaja'' je povsem deklasiral tekmece, v Madridu je postal tudi najboljši šprinter in hribolazec. Drugo mesto je zasedel Španec Abraham Olano, tretje pa Belgijec Johan Bruyneel.

Leta 2003 je vedno bolj propadajoči štadion za Bežigradom videl vrhunsko mednarodno nogometno tekmo. KD Olimpija je na prvi tekmi 1. kroga Pokala Uefa gostila sloviti Liverpool in po odlični predstavi iztržili remi (1:1). V 66. minuti je navijače navdušil Nedim Jusufbegović, ko je z močnim strelom z roba kazenskega prostora zatresel vratnico, Tonči Žlogar pa je žogo pospravil v mrežo Redsov. Enajst minut pred koncem srečanja je Jon Arne Riise z leve strani lepo podal v kazenski prostor, kjer je Michael Owen z glavo izid izenačil. Na povratni tekmi na Anfieldu je Liverpool slavil s 3:0.

Juretu Robiču v slovo
Človek stroj, Jure Robič