Friedrich Wilhelm Nietzsche je umrl na današnji dan leta 1900. Foto:
Friedrich Wilhelm Nietzsche je umrl na današnji dan leta 1900. Foto:
Faraday je odkril kemijsko spojino benzen.
Leonard Bernstein
Leonard Bernstein se je v elito dirigentov prebil leta 1943, ko je v zadnji minuti pred nastopom zamenjal dirigenta Bruna Valterja. Foto: EPA
Charles de Gaulle
Enote Charlesa de Gaulla in ameriške sile so na današnji dan skupaj vkorakale v Pariz. Foto: EPA
Claudia Schiffer
Claudia Schiffer danes praznuje svoj rojstni dan. Foto: EPA
Stipe Balajić
Stipe Balajić je z izjemnim golom zapečatil usodo Lyona. Foto: EPA

S 25 leti je postal izredni profesor klasične filologije v Baslu. Bil je sovražnik meščanske morale, njegovi spisi so bili zelo odmevni, neredko tudi zaradi potvarjanja njegove misli. Zadnja leta življenja je preživel v duševni osami. Podal je dojetje grštva v delu Rojstvo tragedije.

Njegovo idejo o nadčloveku je za svojo propagando uporabil nacistični tretji rajh, vendar so ga po krivem povezovali z nacizmom. Po njegovih prepričanjih je nadčlovek utelešenje volje do moči, ki onstran dobrega in zlega iz kaosa ustvarja svet. Nietzsche se je rodil 25. oktobra 1844 v Rocknu pri Lutzenu.


Leta 1530 se je v Moskvi rodil car Ivan IV. Vasiljevič, imenovan tudi Ivan Grozni, ki je bil prvi vseruski car. Bil je sposoben državnik, ki je pospeševal trgovino in obrt, zlasti z Evropo. Veljal je za samodržca, osvojil je Kazan in Astrahan. Med njegovo vladavino so Rusi začeli osvajati Sibirijo. Umrl je 18. marca 1584 v Moskvi.

Leta 1561 se je rodil nizozemski astronom in duhovnik Philippe van Lansberge.

Leta 1741 se je rodil nemški teolog in pustolovec Karl Friedrich Bahrdt.

Leta 1767 se je v Decizinu pri Neversu rodil vnet zagovornik revolucije in vdan sodelavec Robespierra Antoine Louis Léon de Richebourg de Saint-Just. Študiral je pravo, objavil pa je tudi nekaj pesmi. Njegovi ostri in brezkompromisni govori so prispevali k smrtni obsodbi kralja Ludvika XVI. in mnogih rojalistov. Leta 1794 je bil izbran za predsednik konventa, obračunal je z Dantonom. 26. julija je imel svoj zadnji govor, ki mu ga niso dovolili končati, že čez dva dni so ga giljotinirali.

Leta 1776 je umrl angleški mislec in zgodovinar David Hume, osrednja oseba razsvetljenske dobe na Angleškem.

Leta 1822 je umrl nemško-angleški glasbenik, skladatelj in astronom William Herschel.

Leta 1830 se je v Belgiji začela revolucija, ki je naslednje leto pripeljala do odcepitve Belgije od Nizozemske in do njene neodvisnosti.

Leta 1845 se je rodil bavarski kralj Ludvik II., ena najspornejših osebnosti druge polovice devetnajstega stoletja, graditelj pravljičnih gradov na Bavarskem in oboževalec Wagnerja.

Leta 1867 je v Hampton Courtu pri Londonu umrl angleški fizik in kemik Michael Faraday. Preučeval je elektriko, magnetizem in kemijske učinke električnega toka in tako prišel do mnogih odkritij. Faraday je odkril tudi kemijsko spojino benzen, diamagnetizem (magnetna lastnost vseh snovi) in vpliv močnega magnetnega polja na svetlobo. Odkril je zakone elektrolize in populariziral kemijsko terminologijo z uporabo besed, kot so anoda, katoda, elektroda in ion.

Leta 1908 je umrl francoski fizik Antoine Henri Becquerel. Odkril je radioaktivne žarke v uranovih spojinah. Prve poskuse je opravil že leta 1896. V kos črnega papirja je zavil fotografsko ploščo in jo skupaj s kristalom fluorescenčen snovi nastavil sončni svetlobi. Ko je ploščo razvil, je bila na njej temna lisa, se pravi, da je neko sevanje prodrlo skozi črni papir. Rodil se je 25. decembra 1852.

Leta 1909 se je rodil slovenski gledališki in filmski igralec Jože Zupan.

Leta 1918 se je v Lawrenceu v zvezni državi Massachusetts rodil ameriški skladatelj in dirigent Leonard "Lenny" Bernstein. Že zelo zgodaj je začel igrati klavir in se pri sedemnajsti vpisal na univerzo Harward. Po diplomi leta 1939 je deloval na Curtis institutu v Filadelfiji, kjer je študiral dirigiranje ob legendarnem mojstru Fritzu Reinerju. Postal je pomočnik dirigenta v newyorški filharmoniji in leta 1943 senzacionalno opozoril nase, ko je v zadnji minuti zamenjal dirigenta Bruna Valterja. Leta 1957 je premierno postavil na oder musical West side story in tako pričel enajstletno delo v newyorški filharmoniji. Zložil je tri simfonije in tri balete, pisal pa je tudi za gledališče. V kasnejših letih je dirigiral po vsem svetu. Umrl je 14. oktobra 1990 v New Yorku.

Leta 1921 so ZDA, Avstrija in Nemčija podpisale mirovni sporazum o koncu prve svetovne vojne.

Leta 1927 se je rodila ameriška teniška igralka Althea Gibson. Bila je prva temnopolta igralka, ki je osvojila grand slam turnir. Leta 1950 je postala prva temnopolta igralka, ki je nastopila na OP ZDA, naslednje leto pa je nastopila še v Wimbledonu. Svoj prvi grand slam naslov je osvojila leta 1956 v Parizu. V letih 1957 in 1958 je zmagala v Wimbledonu in na OP ZDA. Leta 1957 je bila kot prva temnopolta športnica izbrana za ameriško športnico leta

Leta 1939 sta Združeno kraljestvo in Poljska podpisala sporazum o pomoči.

Leta 1941 sta Združeno kraljestvo in ZSSR napotila vojaške enote v Iran.

Leta 1944 je Bolgarija zahtevala umik nemške vojske s svojega ozemlja in zaprosila zaveznike za premirje.

Leta 1944 so ameriške enote skupaj z enotami Charlesa de Gaulla, vodje francoske begunske vlade, vkorakale v Pariz. V začetku tega leta je bilo francosko odporniško gibanje že dobro organizirano in je prispevalo k pripravam za zavezniško invazijo.

Leta 1954 se je v Londonu rodil britanski pevec in kantavtor Elvis Costello.

Leta 1956 je umrl ameriški entomolog in seksolog Alfred Charles Kinsey.

Leta 1950 so v japonskih kinematografih prvič prikazali film Rašomon japonskega režiserja Akire Kurosave, ki danes velja za eno temeljnih del filmske umetnosti.

Leta 1970 se je rodila nemška manekenka Claudia Schiffer.

Leta 1975 se je rodil se je alpski smučar Rene Mlekuž. Največji uspeh je dosegel 21. januarja 1996, ko je v slalomu za svetovni pokal v Veysonnazu zasedel 2. mesto. Prehitel ga je le Francoz Sebastien Amiez.

Leta 1981 je ameriška vesoljska ladja Voyager 2 letela mimo Saturna in na Zemljo poslala podatke o tem planetu.

Leta 1984 je umrl ameriški pisatelj Truman Streckfus Persons, bolj znan kot Truman Garcia Capote.

Leta 1991 je Linus Benedict Torvalds v novičarski skupini comp.os.minix napovedal, da razvija nov operacijski sistem, ki je kasneje dobil ime Linux.

Leta 1991 se je začelo srbsko obleganje Vukovarja.

Leta 1991 je Michael Schumacher na VN Belgije debitiral v formuli ena. Pri Jordan Fordu je zamenjal Bertranda Gachota, ki je bil aretiran zaradi napada na taksista v Londonu. Eddie Jordan je podpisal pogodbo z Michaelom, potem ko je Nemec pokazal sijajno znanje na testih v Silverstonu. V Spa Francorchampsu je Schumacher zablestel na kvalifikacijah s 7. mestom, za štiri mesta je ugnal svojega moštvenega kolega Andreo de Cesarisa, ki je v formuli ena dirkal že 11 let. Na dirki je Schumacher odstopil že v 1. krogu.

Leta 1992 je umrl prior stiškega samostana in eden najslovitejših slovenskih zeliščarjev Simon Ašič. Njegova dela so prevedena v številne tuje jezike.

Leta 1999 so nogometaši Maribora Teatanica v povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov z 2:0 premagali Olimpique iz Lyona. S skupnim izidom 3:0 so se uvrstili v Ligo prvakov

Leta 2001 je v letalski nesreči umrla ameriška pevka Aaliyah Dana Haughton.

Leta 2003 se je Pete Samprasna posebni slovesnosti ob začetku OP ZDA poslovil od aktivne kariere. Na enourni slovesnosti so Samprasu v slovo pomahali tudi Jim Courier, Boris Becker in John McEnroe. Eden najboljših teniških igralcev vseh časov je svoj zadnji dvoboj v karieri odigral prav v New Yorku, ko je v finalu leta 2002 premagal večnega tekmeca Andreja Agassija. To je bila njegova (tedaj) rekordna 14. zmaga na turnirjih za grand slam. Dvakrat je slavil na OP Avstralije (1994 in 1997), sedemkrat v Wimbledonu (1993-1995, 1997-2000) in petkrat na OP ZDA (1990, 1993, 1995, 1996 in 2002).