Mike Tyson je bil povsem nemočen proti Evanderju Holyfieldu. Odgriznil mu je delček uhlja. Foto: EPA
Mike Tyson je bil povsem nemočen proti Evanderju Holyfieldu. Odgriznil mu je delček uhlja. Foto: EPA
Rubens: Daniel v levjem brlogu.
Primož Trubar
Primož Trubar se je rodil leta 1508.
Jean Jacques Rousseau.
Od leta 1894 je praznik dela državni praznik v ZDA. Foto: EPA
Charles de Gaulle.
Matej Sternen
Sternen je znan predvsem po svojih impresionističnih podoboah ženskih figur. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Pietro Mennea
Pietro Mennea je leta 1979 postavil odličen svetovni rekord na 200 metrov, ki je zdržal kar 17 let.
Fabien Barthez
Fabien Barthez je živa legenda francoskega nogometa. Foto: EPA
Zinedine Zidane
Zinedine Zidane je na evropskem prvenstvu leta 2000 pokopal upe Portugalcev na finale. Foto: EPA

Tyson je nasprotnika v Las Vegasu kar dvakrat ugriznil v uhelj, delček uhlja mu je celo odgriznil in izpljunil. Železni Mike se s to odločitvijo ni mogel sprijazniti, zato je izzval še pretep z varnostniki ter s taborom svojega nasprotnika. Po diskvalifikaciji se je Tyson najprej pritoževal pri sodniku Millsu Laneu.

Približno 40 sekund pred koncem 3. runde je Holyfield naenkrat poskočil in jezno stopil proč od Tysona, desni uhelj pa mu je zakrvavel. Dvoboj je bil prekinjen, da bi zdravnik lahko pregledal Holyfieldovo rano. Sodnik Lane je ostale sodnike opozoril, da Tysonu odvzema dve točki, slednjega pa opozoril. Po štirih minutah se je dvoboj nadaljeval, zatem pa je Tyson nasprotnika spet ugriznil, tokrat v levi uhelj. Po koncu runde je prišla pričakovana diskvalifikacija. Športna komisija države Nevade je Tysona kaznovala s 3 milijoni dolarjev kazni in enoletnim izgonom iz vseh njihovih boksarskih ringov.


Leta 1577 se je rodil znameniti flamski slikar Peter Paul Rubens. Sprva so nanj vplivali romanisti. Rubens je združil flamsko tradicijo in vplive italijanske umetnosti, kjer se je srečal z antičnimi spomeniki, slikarstvom visoke renesanse in rimskim zgodnjim barokom. Njegov vpliv v evropskem slikarstvu je bil izredno velik. Ugleden položaj mu je prinesel tudi obilico naročil, tako da jim je lahko bil kos samo ob pomoči velike delavnice. Znani učenci in pomočniki so ustvarjali po njegovih osnutkih. Rubens je bil dolga leta tudi v diplomatski službi španske krone. Umrl je leta 1640 v Antwerpnu.

Leta 1586 je v Derendingenu v starosti 78 let umrl utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika, pisec prve slovenske knjige in prevajalec Svetega pisma Primož Trubar. Šolal se je na Reki, v Salzburgu, zasebni šoli škofa Bonoma v Trstu in na dunajski univerzi. Po posvetitvi v duhovnika je bil vikar v Laškem, pridigar v Ljubljani, tajnik Bonoma in beneficiat svetega Maksimiljana v Celju. V pregnanstvu je živel od leta 1547 do 1561. Za širjenje protestantizma med rojaki je poskrbel s pisano besedo Katekizem in Abecedarij, prevodi odlomkov Svetega pisma in slovenskim koledarjem. Tik pred smrtjo je prevedel še Lutrovo Hišno postilo.

Leta 1635 je otočje Guadeloupe postalo francoska kolonija.

Leta 1651 se je pri Beresteczku začela bitka med Poljsko in Ukrajino.

Leta 1712 se je rodil francoski filozof, razsvetljenec in predhodnik romantike Jean Jacques Rousseau.
Njegovi razpravi O znanosti in umetnosti in O viru neenakosti sta kritika civilizacije, ki da je izpridila po naravi dobro človeško bitje.

Leta 1836 je umrl ameriški predsednik James Madison.

Leta 1873 se je rodil francoski kirurg in biolog Alexis Carrel, ki je leta 1912 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1894 je praznik dela v ZDA razglašen za državni praznik.

Leta 1904 se je v Loki pri Zidanem Mostu rodil slovenski pisatelj, publicist in pesnik Ludvik Mrzel. Objavljal je pod psevdonimom Frigid. Študiral je medicino in slavistiko, preživljal se je z novinarstvom. Leta 1943 se je odpravil v partizane, kmalu so ga ujeli Nemci in odpeljali v Dachau. Po vojni je bil imenovan za upravnika SNG Maribor. Na dachauskih procesih je bil obsojen na 12 let zapora. Znani deli sta Luči ob cesti in Bog v Trbovljah. Umrl je 28. septembra 1971 v Ljubljani.

Leta 1906 se je rodila nemška fizičarka Maria Göppert-Mayer, ki je leta 1963 prejela Nobelovo nagrado.

Leta 1914 je v Sarajevu Gavrilo Princip ustrelil avstro-orgskega prestolonaslednika Ferdninanda in njegovo ženo. Avstro-Ogrska in Nemčija sta atentat izkoristili za povod za napad na Srbijo, kar je dejansko pomenilo začetek prve svetovne vojne.

Leta 1919 je bila podpisana versajska pogodba, s katero se je tudi formalno končala prva svetovna vojna.

Leta 1921 je bila sprejeta prva ustava Jugoslavije, tedaj še kraljevine SHS. Ustava je utrdila oblast kralja, sprejela pa je načelo, da so Srbi, Hrvati in Slovenci samo tri plemena enega naroda.

Leta 1936 so Japonci na severu Kitajske oblikovali marionetno državo Megdžiang, ki so jo sami nadzirali.

Leta 1940 je Združeno kraljestvo priznalo Charlesa de Gaulla kot voditelja Francoskih svobodnih sil.

Leta 1942 se je začela nemška ofenziva na ruski fronti.

Leta 1943 se je rodil nemški fizik Klaus von Klitzing, ki je leta 1985 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1948 je bila na zasedanju v Bukarešti na predlog sovjetske delegacije sprejeta resolucija Informbiroja, ki je govorila o položaju Komunistične partije Jugoslavije.

Leta 1949 je umrl slovenski impresionistični slikar Matej Sternen, ki se je leta 1870 rodil v Vrhniki. Sprva se je šolal v Krškem, nato pa je štiri leta obiskoval Državno obrtno šolo v Gradcu, kjer se je seznanil z Ivanom Groharjem in Jožetom Plečnikom, kateremu je pomagal pri risanju. Šolanje je nadaljeval na Dunaju, kjer je najprej obiskoval umetnoobrtno šolo, nato pa študij nadaljeval na dunajski Akademiji za likovno umetnost pri profesorjih L'Allemandu in Pochwalskem. V Ljubljani se je naselil po 1. svetovni vojni, kjer je leta 1921 postal profesor risanja na oddelku za arhitekturo tehnične fakultete v Ljubljani, deloval pa je tudi kot odličen restavrator.

Leta 1950 so severnokorejske čete zasedle glavni mesto Južne Koreje, Seul.

Leta 1952 se je rodil italijanski atlet Pietro Mennea. Najbolj znan je po izjemnem svetovnem rekordu na 200 metrov (19,72), ki ga je kot študent političnih znanosti postavil na veliki nadmorski višini v Ciudad de Mexicu. Številni atleti so ga skušali popraviti, a šele leta 1996 je to uspelo legendarnemu Michaelu Johnsonu. Leta 1971 je na evropskem prvenstvu debitiral z bronastim odličjem v štafeti 4x100 m. Na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu je na 200 m osovjil bron. Zmagal je Valerij Borzov iz Sovjetske zveze pred Američanom Larryjem Blackom. Na domačem evropskem prvenstvu v Rimu je zmagal na 200 m, srebrn pa je bil na 100 m (za Borzovom) in s štafeto 4x100 m. Štiri leta zatem je v Pragi ubranil naslov na 200 m, zmagal pa je tudi na polovico krajši razdalji. Svoj največji uspeh je dosegel na olimpijskih igrah v Moskvi, kjer ni bilo Američanov. V finalu teka na 200 m je Britatca Allana Wellsa ugnal za tri stotinke sekunde in si pritekel zlato.Po OI-ju se je prvič odločil, da konča kariero, a se je vrnil in na na prvem svetovnem prvenstvu leta 1983 v Helsinkih na 200 m osvojil bron. Leto kasneje je branil zalto na olimpijskih igrah v Los Angelesu. Kot prvi v zgodovini se je še četrtič uvrstil v finale, kjer je bil sedmi. Tudi druga upokojitev je trajala le do OI-ja v Seulu leta 1988, kjer je že petič nastopil na največjem športnem dogodku. Pri 36 letih se mu ni uspelo prebiti skozi kvalifikacijske teke na 200 m in tako se je dokončno poslovil. Med letoma 1999 in 2004 je bil poslanec Evropskega parlamenta.

Leta 1960 so bile vse ameriške rafinerije na Kubi nacionalizirane.

Leta 1967 si je Izrael priključil Vzhodni Jeruzalem.

Leta 1969 so newyorški homoseksualci začeli s tako imenovanim stonewallskim uporom.

Leta 1971 se je rodil francoski nogometni vratar Fabien Barthez. Kariero je začel pri Toulousu, kjer je septembra leta 1991 debitiaral v 1. francoski ligi proti Nancyju. Leta 1992 se je preselil k Marseillu in odigral izjemno tekmo v finalu Lige prvakov maja 1993 proti Milanu (1:0). Olympique je bil tudi francoski prvak, a so mu nalsov odvzeli zaradi škandala o nastavljanju izidov tekem, moral se je preseliti v 2. ligo. Barthez je leta 1995 odšel k Monacu, s katerim je leta 1997 in 2000 postal francoski prvak. Poleti leta 2000 je za 7,8 milijona britanskih funtov odšel k Manchster Unitedu. Na Otoku je bil kljub zmagama v Premier ligi 2001 in 2003 deležen ostrih kritik. Na prvenstveni tekmi proti Arsenalu in v Ligi prvakov proti Deportivu je z začetniškimi napakami omogočil zadetka nasprotne ekipe. Ko je na Old Trafford prišel ameriški vratar Tim Howard, je Barthez izgubil mesto v prvi postavi. Januarja 2004 je bil posojen k Marseille, potem pa je s tem klubom tudi podpisal pogodbo.

Leta 1991 so v noči na 28. 6. slovenske oborožene sile okrepile blokade in novo mobilizirane enote Teritorialne obrambe usmerjale proti zavzetim mejnim prehodom.

Leta 1996 je češki nogometaš Pavel Nedved podpisal štiriletno pogodbo z italijanskim Laziom. Prestop je bil vreden 6,75 milijona nemških mark.

Leta 1997 je v boksarskem dvoboju za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po verziji WBA Evander Holyfield po diskvalifikaciji ugnal Mika Tysona.

Leta 1999 je slovenska košarkarska reprezentanca v 3. krogu drugega dela predtekmovanja na evropskem prvenstvu izgubila s Francijo z 69:74. Splet skoraj neverjetnih rezultatov, zmaga Španije nad Izraelom in Rusije nad ZRJ-jem, je varovancem Borisa Zrinskega ponudil popravni izpit. Francozi so imeli ne glede na razplet tekme v Palači športov v Parizu v žepu 2. mesto, Slovenci pa bi se z zmago prebili med osmerico. Jure Zdovc, Marko Milič, Ivica Jurkovič, Jaka Daneu in Rašo Nesterovič so odlično izkoristili nemotiviranost Francozov in v 6. minuti povedli s 15:6. Po osmih zaporednih točkah Daneua je bilo že 26:10, v 16. minuti pa celo 35:16. Do odmora so gostitelji znižali na 28:38. Pri izidu 59:44 je Zdovc za las zgešil trojko in v naslednjem napadu naredil osebno napako nad Risacherjem, ki je napad spremenil v štiri točke. Francozi so se z delnim izidom 10:0 približali na 61:58, v predzadnji minuti pa tudi povedli s 66:65. Vse upe Slovenije je 42 sekund pred koncem s trojko pokopal Tariq Abdul Wahad. Pri Slovencih je dal največ točk Nesterovič (16), pri Francozih sta po 12 točk prispevala Rigadeau in Risacher.

Leta 2000 je v polfinalu evropskega nogometnega prvenstva je Francija po podaljšku z 2:1 premagala Portugalsko. V 19. minuti je Rui Costa preigraval na robu kazenskega prostora, Francozi so mu žogo izbili, a le do Nuna Gomesa, ki jo je s strelom ob desni vratnici poslal za hrbet vratarja Fabiena Bartheza. Trikolori so izenačili v 51. minuti. Nicolas Anelka je po desni strani ušel branilcem in v sredini našel Thierryja Henryja, ki je z natančnim strelom premagal vratarja Vitorja Baio. Tudi po izenačenju so imeli Francozi več od igre in tudi več priložnosti. V 116. minuti je David Trezeguet prišel sam pred Baio, ta mu je žogo izbil, a le do Sylvaina Wilforda, ki jo je poskušal spraviti v mrežo. To mu je z roko preprečil Abel Xavier. Avstrijski sodnik Günther Benkö je Xavierju pokazal rdeči karton in pokazal na belo točko. Zlati gol z enajstih metrov je dosegel Zinedine Zidane.

Leta 2001 je umrl ameriški filozof Mortimer Jerome Adler.

Leta 2004 so Slovenija, Litva in Estonija vstopile v ERM-2.