Košček ušesa, ki si ga je odrezal, je Van Gogh podaril prostitutki, v katero je bil zaljubljen. Foto: EPA
Košček ušesa, ki si ga je odrezal, je Van Gogh podaril prostitutki, v katero je bil zaljubljen. Foto: EPA
Leta 1856 je umrl nemški skladatelj in pianist Robert Alexander Schumann Foto: EPA
Španski režiser Luis Buñuel se je v filmsko zgodovino zapisal predvsem z Andaluzijskim psom, nekakšnim utelešenjem nadrealističnega manifesta na filmu. Na fotografiji slika kot posvetilo znanemu režiserju. Foto: EPA
Leta 1984 je Sovjetska zveza bojkotirala Olimpijske igre v Los Angelesu v ZDA. Foto: EPA
Argentinski košarkar Emanuel Ginobili. Foto: EPA

Eden najpomembnejših slikarjev v zgodovini evropskega slikarstva je znan predvsem po tem, da si je v trenutku blaznosti odrezal lastno uho. In po tem, da je risal lepe sončnice. Ustvaril je okoli 800 slik, a je v svojem življenju je prodal le eno, in še to svojemu bratu Theu.

Kmalu potem, ko se je začel ukvarjati s slikarstvom, so se pokazali prvi znaki duševne bolezni. Veliko svojih del je ustvaril v sanatorijih; najverjetneje je trpel za manično depresijo, ki jo je še danes težko zdraviti, v njegovem času pa sploh niso vedeli, da to obstaja. V starosti 37 let je, domnevno v enem od napadov duševne bolezni, storil samomor.

S slikarstvom se je Van Gogh ukvarjal le dobrih deset let. V svojem delu se je osredotočil v glavnem na podeželje, veliko njegovih del je portretov, med katerimi prednjačijo slike kmetic z rutami ali brez in pejsaži, zelo rad je imel tudi utrinke iz kmečkega življenja in rože. Glede na to, da je Nizozemska dežela tulipanov, je zanimivo, da se večina ljudi ob njegovem imenu najprej spomni na sončnice. Znana je tudi slika sobe, v kateri je prebival v Arlesu (v obdobju, ko je prijateljeval z Gaughinom).


Leta 1588 je angleška mornarica pri Gravelinesu premagala špansko ladjevje, ki je tega dne doseglo skrajno jugozahodno točko angleške obale. Španija je za vedno izgubila prevlado na morju in mesto vodilne pomorske države. Angleži so namreč vztrajno napadali in ropali španske ladje, ki so iz čezmorskih dežel prevažale v domovino zlato in druge bogate tovore. Zaradi napadov in angleške pomoči nizozemskemu osvobodilnemu gibanju in želje po popolni prevladi se je Španija na boj začela pripravljati že leta 1586. V boj se je odpravila 31. maja s 131 ladjami, v Rokavskem prelivu pa naj bi se združili z vojsko parmskega zaveznika. Angleži so jih čakali v zasedi, jim zapluli v hrbet in jih šest dni obstreljevali s topovi. Špansko armado je rešil ugoden veter in pobegnili so lahko v Severno morje.

Leta 1849 se je rodil judovski pisatelj, zdravnik Simon Maximilian Südfeld, bolj znan kot Max Nordau.

Leta 1856 je umrl nemški skladatelj in pianist Robert Alexander Schumann, eden najpomembnejših predstavnikov glasbenega romantizma. Njegova najpomembnejša dela so skladbe za klavir in samospevi – Pesnikova ljubezen, Ljubezen in življenje žene, med klavirskimi skladbami velja omeniti Karneval, Simfonične etude in Otroške prizore.

Leta 1900 je v Monzi anarhist Gaetano Bresci ubil italijanskega kralja Umberta I. Atentat nanj je bilo maščevanje za “milanski pokol”. Kralj Umberto I je namreč leta 1898 ukazal streljati na mirne demonstrante.

Leta 1914 se je začela prva svetovna vojna.

Leta 1947 so po nadgradnji pomnilnika znova zagnali računalnik ENIAC, ki je neprekinjeno deloval še osem let.

Leta 1958 je ameriški kongres ustanovil Naso.

Leta 1963 se je rodil hokejist Doug Gilmour. Leta 1989 je s Calgaryjem osvojil svoj edini Stanleyjev pokal za zmagoslavje v Ligi NHL.

Leta 1974 je umrl nemški mladinski pisatelj Erich Kästner.

Leta 1976 je Jim Montgomery na olimpijskih igrah v Montrealu razdaljo 100 metrov v prosti tehniki prvi preplaval hitreje od 50 sekund. Ameriški plavalec je dosegel čas 49,99. V Montrealu je Montgomery osvojil tri zlate in eno bronasto medaljo.

Leta 1977 se je rodil se je argentinski košarkar Emanuel Ginobili. Profesionalno kariero je začel v argentinski ligi v sezoni 1995/96 pri Andino Sport Clubu iz La Rioje. Leta 1998 je odšel v Italijo. Najprej je igral za Basket Violo iz Reggio Calabrie. Največji pečat pa je pustil pri Kinderju iz Bologne. Na olimpijskih igrah v Atenah je s košem ob sireni pokopal Jugoslavijo (83:82). Bil je najboljši strelec ekipe, ki je osvojila zlato medaljo. Leta 2007 je s Spursi osvojil še tretji šampionski prstan.

Leta 1981 sta se v katedrali svetega Pavla poročila velški princ in angleški prestolonaslednik Charles in Diana Spencer.

Leta 1983 je umrl španski filmski režiser Luis Buñuel Portolés.

Leta 1984 so se začele olimpijske igre v Los Angelesu. Sovjeti so bojkotirali igre, ki jih je slovesno odprl predsednik Ronald Reagan, prisegel pa je sloviti atlet Edwin Moses. 14 držav se je pridružilo Sovjetski zvezi, kar 58 odstotkov odličij so v Moskvi leta 1980 osvojile ravno te države.

Leta 1992 je umrl slovenski dramatik Dominik Smole. Po gimnaziji se je zaposlil na Radiu Ljubljana in na Radiu Slovensko Primorje v Ajdovščini, bil je tudi umetniški vodja in dramaturg Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, nekaj časa pa tudi v Drami.

Med njegovo pripovedno prozo velja omeniti Črni dnevi in beli dan, med dramatiko pa Antigono, Krst pri Savici in Zlata čeveljčka. Za Antigono je na gledališkem festivalu v Novem Sadu prejel Sterijevo nagrado za najboljše besedilo, prevedena pa je v več jezikov. Za dramski opus je leta 1986 prejel Prešernovo nagrado. Dominik Smole se je rodil 24. avgusta 1929 v Ljubljani.

Leta 1992 so se v Barceloni začele 25. poletne olimpijske igre. Nastopilo je 9.356 športnikov iz 169 držav. Najuspešnejši udeleženec iger je bil ruski telovadec Vitalij Ščerbo s šestimi zlatimi medaljami.