Gavrilo Princip je atentat izvedel po tem, ko so že vsi mislili, da mu ni uspelo. Foto:
Gavrilo Princip je atentat izvedel po tem, ko so že vsi mislili, da mu ni uspelo. Foto:
Nad Grand Canyonom sta trčili dve letali.
Michael Phelps
Michael Phelps je bil junak zadnjih olimpijskih iger. Foto: EPA
David Batty in Carlos Roa
David Batty je zgrešil odločilni strel z enajstih metrov. Foto: EPA
Boris Becker
Boris Becker je leta 1999 še zadnjič stopil na osrednje igrišče Wimbledona. Angleži so ga imeli za svojega. Foto: EPA
Cafu s pokalom
Brazilci so v Jokohami slavili še peti naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA

Princip se je rodil v bosanski vasi Obljaj in je bil eden izmed devetih otrok, izmed katerih jih je šest umrlo že v mladosti. Tudi sam je bil slaboten. Vseskozi je bolehal za tuberkulozo, zaradi katere je umrl leta 1918.

Bil je eden izmed voditeljev organizacije Mlada Bosna - gibanja, ki se je želelo osamosvojiti izpod jarma Avstro-Ogrske. V njem so bili tako Bosanci kot tudi Srbi in Hrvati. Gibanje je protestiralo proti oblasti, zato so Principa vrgli iz šole, zatekalo pa se je tudi k bolj drastičnim metodam.

Na prvem mestu je zagotovo atentat Gavrila Principa na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo ženo, vojvodinjo Sofijo. To je bil povod za 1. svetovno vojno. Princip se je po izvedenem atentatu poskušal ubiti s cianidom, a ga je izbruhal. Prav tako se mu ni uspelo ustreliti, ker so mu policisti izbili pištolo. Pozneje je umrl v zaporu.


Leta 1651 se je z zmago Poljakov nad ukrajinskimi kozaki končala bitka pri Berestečku.

Leta 1660 je v Alburyju umrl angleški astronom, matematik in škofovski minister William Oughtred. Menda je umrl zaradi prevelikega navdušenja nad novico o glasovanju v Westminstru za obnovitev vladanja Karla II. Oughtred je leta 1622 po Napierjevi zamisli računskih palic sestavil logaritemsko računalo. Leta 1631 je uvedel znak X za oznako zmnožka. Uvedel je tudi okrajšavi sin za sinus in cos za kosinus. Študiral je na Kraljevem kolidžu v Cambridgeu in postal njegov član. Posvetili so ga v duhovnika, okoli leta 1603 je zapustil univerzo. Oughtred si je dopisoval o matematičnih temah z nekaterimi najuglednejšimi učenjaki tedanjega časa. Med drugimi matematičnimi deli je objavil Ključ do matematike, razpravo o navigaciji Sorazmerni krogi, dela s področja trigonometrije in dela o sončnih urah. Leta 1676 je po smrti izšlo njegovo delo Opuscula Mathematica. Rodil se je 5. marca 1575 v Etonu v grofiji Buckinghamshire.

Leta 1748 se je v Parizu rodil francoski astronom in grof Jacques Dominique Cassini IV., sin astronoma Césarja Francoisa Cassinija.

Leta 1749 se je na Breznici na Gorenjskem rodil slovenski slikar Lovro Janša. Bil je izredno plodovit v najrazličnejših tehnikah, medtem ko je z oljem delal le redko. Največkrat je upodabljal realne in fantastične pokrajine.

Leta 1810 se je v Cerovcu pri Ljutomeru rodil slovensko-hrvaški pesnik Stanko Vraz. Zbiral in zapisoval je ljudske pesmi.

Leta 1817 se je rodil angleški botanik in popotnik sir Joseph Dalton Hooker.

Leta 1889 so v Ljubljani odkrili spomenik pesniku Valentinu Vodniku. Bronasti kip je delo kiparja Alojza Gangla, postavili pa so ga pred licej, ki so ga po ljubljanskem potresu podrli in na njegovem mestu uredili Vodnikov trg.

Leta 1894 se je rodil Gavrilo Princip, ki je 28. junija 1914 ustrelil avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Leta 1893 se je rodil vodilni vzhodnonemški politik Walter Ulbricht.

Leta 1908 je ob 7.17 po krajevnem času na ozemlje ob sibirski reki Tunguska treščilo neznano vesoljsko telo, najverjetneje komet ali kamnit asteroid.

Leta 1913 je zaradi spora o razdelitvi ozemlja, ki sta ga Srbija in Bolgarija v prvi balkanski vojni odvzeli Turčiji, Bolgarija napadla Srbijo. S tem se je začela druga balkanska vojna, ki je zelo poslabšala odnose med srbskim in bolgarskim narodom.

Leta 1926 se je v New Yorku rodil biokemik Paul Berg. Ukvarja se z genskim inženiringom, opravil pa je številne raziskave nukleinskih kislin. Za svoje delo je leta 1980 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1934 je v tako imenovani noči dolgih nožev Adolf Hitler obračunal s svojimi dotedanjimi sodelavci v nacionalsocialistični stranki. Hitlerjevi elitni nacistični oddelki SS so pobili Rohma in vse vodstvo SA-ja.

Leta 1934 je umrl nemški general in zadnji nemški kancler med weimarsko republiko Kurt von Schleicher.

Leta 1941 je bila na seji vodstvenih organov protiimperialistična fronta slovenskega naroda preimenovana v Osvobodilno fronto.

Leta 1941 sta Italija in Slovaška napadli ZSSR.

Leta 1941 je vichyjska Francija prekinila diplomatske stike z ZSSR-jem.

Leta 1945 je Francija priznala poljsko vlado nacionalne enotnosti.

Leta 1956 je v trku dveh letal nad Grand Canyonom v Arizoni, ZDA, umrlo 128 ljudi.

Leta 1960 je Belgija priznala neodvisnost Kongu, ki je bil dolga leta belgijska kolonija.

Leta 1966 se je rodil ameriški boksar Mike Tyson.

Leta 1969 je Bill Russell, eden najboljših košarkarjev vseh časov, sklenil izjemno kariero. 208 cm visoki center je z Boston Celticsi odigral 13 sezon, v katerih je zbral rekordnih 11 šampionskih prstanov.

Leta 1971 je začelo veljati 26. dopolnilo ameriške ustave, s katerim se je volilni prag znižal na 18 let.

Leta 1971 se je zaradi slabega ventila zadušila celotna posadka Sojuza 11, v katerem so bili vesoljci Viktor Ivanovič Pacajev, Georgij Timofejevič Dobrovoljski in Vladislav Nikolajevič Volkov.

Leta 1975 se je rodil nemški dirkač Ralf Schumacher. V formuli ena je debitiral leta 1997, ko je že na svoji tretji dirki v Argentini zasedel 3. mesto. Leta 1999 se je preselil k Williamsu, s katerim je osvojil vseh 6 zmag (Imola 2001, Montreal 2001, Hockenheim 2001, Kuala Lumpur 2002, Nürburgring 2003 in Magny Cours 2003). Formulo ena je zapustil leta 2007. Celotno kariero je bil precej v senci starejšega brata Michaela. Na 182 dirkah je 27-krat stal na stopničkah. Med letoma 2008 in 2012 je tekmoval v seriji DTM.

Leta 1985 se je rodil ameriški plavalec Michael Phelps. Že s 15 leti je opozoril nase na olimpijskih igrah v Sydneyju, kjer pa ni osvojil medalje. Na svetovnem prvenstvu leta 2001 je v Jokohami postal svetovni prvak na 200 m delfin, dve leti pozneje je v Barceloni osvojil štiri naslove svetovnega prvaka (200 m delfin, 200 m mešano, 400 m mešano in 4 x 100 m mešano), dvakrat pa je bil srebrn. Bil je glavni zvezdnik olimpijskih iger v Atenah (400 m mešano, 200 m delfin, 4 x 200 m prosto), ko je bil šestkrat zlat (400 m mešano, 200 m delfin, 4 x 200 prosto, 4 x 100 prosto, 200 m mešano in 100 m delfin) in dvakrat srebrn. V Pekingu je leta 2008 z osmimi zlatimi olimpijskimi medaljami izboljšal rekord Marka Spitza iz leta 1972.

Leta 1991 so ob 9. uri zjutraj zatulile sirene, ki so oznanile zračni napad, saj so z letališč na Hrvaškem proti Sloveniji poletela letala JLA-ja, vendar so se kmalu obrnila in vrnila na letališča. V varaždinskem, zagrebškem in reškem korpusu je JLA oblikoval nove sile za napad na Slovenijo. Enote Teritorialne obrambe so napadle ploščad pred Karavanškim predorom, ponoči pa je bil sprejet dogovor o izročitvi predora. Zavzeli so center zvez nad Senožečami. Iz zaplenjenih tankov je bila pri Novi Gorici organizirana tankovska četa TO-ja z devetimi tanki.

Leta 1993 je španski nogometni prvoligaš Sevilla odpustil Diega Armanda Maradono, ki je bil že teden dni v domovini in mu je potekla pogodba z moštvom. Predsednik Del Mido je povedal, da so Maradono o razveljavitvi pogodbe pisno obvestili in mu v dopisu poslali tudi obrazložitev v petih točkah. Očitali so mu, da je brez razloga zapustil delovno mesto, da je po zamenjavi na tekmi z Burgosom žalil trenerja in vrgel kapetanski trak na tla, da se ni udeleževal treninga, posebno v mesecu juniju, da je imel slabe športne uspehe, ki so posledica neurejenega življenja, in da ni bil zvest klubu. Del Mido je dodal, da bo Sevilla Maradoni izplačala 11 milijonov nemških mark manjkajočega zneska.

Leta 1996 je Nemčija v finalu evropskega prvenstva na stadionu Wembley z 2:1 po podaljšku premagala Češko.

Leta 1998 so nogometaši Argentine v osmini finala svetovnega prvenstva v St. Etiennu po izvajanju enajstmetrovk premagali Anglijo s 6:5. Po rednem delu in podaljšku je bilo 2:2. Že v 6. minuti je sodnik Nielsen zaradi prekrška vratarja Davida Seamana nad Diegom Simonejem dosodil najstrožjo kazen. Gabriel Batistuta je bil natančen, nato pa je 18-letni Michael Owen izsilil še eno enajstmetrovko, ki jo je v izenačenje spremenil Alan Shearer. V 16. minuti je Owen v slogu Diega Maradone preigral celotno obrambo in z natančnim strelom premagal vratarja Carlosa Roaja. Še pred odmorom je izenačil Javier Zanetti.

V 47. minuti je David Beckham storil veliko neumnost. Najprej je Simeone naredil prekršek nad njim, potem pa ga je angleški zvezdnik namenoma brcnil in si prislužil rdeči karton. Izid se vse do konca ni spremenil in odločale so enajstmetrovke. Nesrečnik je bil David Batty, ki je slabo streljal, in Roa je bil na pravem mestu.

Leta 1999 je Boris Becker na teniškem turnirju v Wimbledonu v osmini finala izgubil proti Avstralcu Patricku Rafterju s 3:6, 2:6 in 3:6 in s tem končal bogato kariero. Leta 1985 je na sveti travi kot sedemnajstletnik zmagal, nato pa je bil najboljši še leta 1986 in 1989. Štirikrat je izgubil finalne dvoboje.

Leta 2002 je Brazilija osvojila svoj peti naslov svetovnega nogometnega prvaka, potem ko je v Jokohami ugnala Nemčijo z 2:0. Ob koncu prvega polčasa je Kleberson s strelom od daleč zadel prečko. Na začetku drugega dela se je Oliver Neuville nenadno odločil za strel s približno 28 metrov, vratar Marcos pa je žogo odbil v vratnico.

V 67. minuti je Dieter Hamann pred svojim kazenskim prostorom storil veliko napako, do žoge se je dokopal Ronaldo, podal do Rivalda, ki je ustrelil proti vratom. Vratar Oliver Kahn, ki je bil izbran za najboljšega igralca SP-ja, je žogo izpustil, Ronaldo pa jo je poslal v mrežo. 12 minut zatem je Kleberson prodrl po desni strani, Ronaldo pa je z natančnim strelom še drugič zatresel mrežo. Ronaldo je bil z osmimi goli tudi najboljši strelec turnirja.