Z Gospodarskega razstavišča je stekel prvi javni televizijski program v Sloveniji. Foto: RTVSLO
Z Gospodarskega razstavišča je stekel prvi javni televizijski program v Sloveniji. Foto: RTVSLO
V Franciji so leta 1789 odpravili fevdalizem. Foto: EPA
Princ Charles in kraljica mati na praznovanju 100. rojstnega dne. Foto: EPA
Legendarni Satchmo.
Marilyn Monroe. Foto: EPA
Kip Hansa Christiana Andersena v newyorškem Centralnem parku.
Jimmy Carter. Foto: EPA
Jure Zdovc in Marko Milič
Jure Zdovc in Marko Milič sta pogosto igrala skupaj, seveda pa nikoli v dresu Krke. Foto: RTV SLO

Od 4. do 16. avgusta 1956. leta je bila na Gospodarskem razstavišču mednarodna razstava radia in telekomunikacij. Da bi si to tehnično novost lahko ogledalo kar največ ljudi – v Ljubljani je bilo namreč takrat le kakšna dva ducata zasebnih televizijskih sprejemnikov – so tv-sprejemnike postavili v nekatere izložbe ob glavnih mestnih ulicah.

Gledalci so tako prvikrat videli radijske napovedovalke in napovedovalce, med prvimi znanimi in priljubljenimi gosti pa je nastopil Frane Milčinski Ježek. Na začetku programa se je na televizijskih zaslonih prikazal napis: "Radio Ljubljana – televizijska oddaja – televizijski studio Gospodarsko razstavišče."

Televizija Ljubljana je dotlej svoje prve oddaje pripravljala in predvajala iz Zagreba.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 1060 je umrl francoski kralj Henrik I.

Leta 1521 se je rodil Italijan Giovanni Battista Castagna, bolj znan kot papež Urban VII.

Leta 1578 je maroška vojska pri Al Kasru Al Kebirju premagala portugalsko, portugalski kralj Sebastian je bil v boju ubit, zaradi česar je na Portugalskem nastala nasledstvena kriza.

Leta 1789 so v Franciji odpravili fevdalizem.

Leta 1790 je bila ustanovljena predhodnica ameriške obalne straže.

1792 se je v plemiški družini rodil britanski romantični pesnik Percy Bysshe Shelly (umrl leta 1822).

Leta 1805 se je rodil irski matematik in astronom William Rowan Hamilton, ki je ustvaril pomembno matematično delo o optiki, razvil teorijo hiperkompleksnih števil ... Umrl je leta 1865.

Leta 1828 je Josef Ressel na parniku Civetta prvič preizkusil svoj ladijski vijak.

Leta 1840 se je rodil nemški psihiater in seksolog Richard Freiherr von Krafft Ebing.

Leta 1846 se je rodil slovenski literarni kritik in zgodovinar Fran Levec. Kot urednik Ljubljanskega zvona je usmerjal mladi pesniški in pisateljski rod v realistično smer. Uredil je tudi Jurčičeva, Erjavčeva, Levstikova in Valjavčeva dela.

1859 se je v Lomu rodil norveški pisatelj, pesnik in dramatik Knut Hamsun, s pravim imenom Knut Pedersen. Velja za enega vodilnih evropskih romanopiscev med obema vojnama. V delih je opisoval boj posameznika s težavami vsakdanjega življenja. Umrl je 19. februarja 1952 v Norholmu, za svoje literarno delo pa je leta 1920 prejel Nobelovo nagrado.

1875 je umrl danski pisatelj Hans Christian Andersen, ki se je povsem posvetil pisanju za otroke in to zvrst literature dvignil na izredno umetniško raven.

Leta 1900 se je rodila mati angleške kraljice, Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, ki je po smrti moža dobila vzdevek mati kraljica.

1901 se je rodil ameriški džezovski glasbenik Louis Daniel Armstrong - Satchmo.

Leta 1902 je bil v Greenwichu pod Temzo odprt predor za pešce.

1910 se je rodil ameriški skladatelj William Howard Schuman.

Leta 1912 se je rodil ruski matematik Aleksander Danilovič Aleksandrov.

Leta 1914 je Velika Britanija poslala Nemčiji ultimat, v katerem je zahtevala, da spoštujejo nevtralnost Belgije. Ker so Nemci že vkorakali v Belgijo, se je ultimat spremenil v vojno napoved.

Leta 1914 so ZDA v 1. svetovni vojni razglasile nevtralnost.

Leta 1940 je Italija zasedla britanski Somalialand.

Leta 1944 je gestapo po namigu nizozemskega informatorja v amsterdamski hiši odkril skrivališče družine Ane Frank.

Leta1949 sta se ameriški košarkarski ligi BAA (Basketball Association of America) in NBL (National Basketball League) združili v profesionalno ligo NBA (National Basketball Association).

Leta 1962 je umrla Marilyn Monroe. Filmska zvezdnica naj bi zaužila preveliko količino uspavalnih tablet.

Rodila se je 1. junija 1926 s pravim imenom Norma Jean Mortenson ali Baker. Posnela je več kot 30 filmov in je veljala za tip "naivne svetlolase seksbombe". Med filmi, ki jih je posnela, velja omeniti predvsem Sedem let skomin, Nekateri so za vroče, Neprilagojeni in Avtobusna postaja.

Zadnja leta njenega življenja so zaznamovali zasebne težave, bolezni, boj z odvisnostjo od mamil in (ne)ugled "težavne dive". Okoliščine njene smrti še danes niso v celoti pojasnjene, in čeprav velja splošno prepričanje, da je naredila samomor, nekateri še vedno verjamejo v teorije zarote ...

Monrojeva, ena največjih filmskih zvezdnic vseh časov, velja tudi za eno najprepoznavnejših popkulturnih ikon, ki jo še danes pogosto posnemajo in upodabljajo. Morda bi njen popkulturni status lahko primerjali s tistim Jamesa Deana ali Elvisa Presleyja.

Leta 1964 so začele severnovietnamske čete obstreljevati dva ameriška rušilca, kar je bil za vlado Združenih držav Amerike pričakovan povod, da se država vplete v vojno, ki je tako postala tudi ameriška. Cilj vojne je bil zatreti splošno vstajo, ki pa je z južnovietnamskimi vojaki in policisti ni bilo mogoče zatreti. 7. marca 1965 se je v Da Nangu izkrcalo prvih 3.500 ameriških marincev. Ko je predsedniški položaj prevzel Nixon, jih je bilo v Vietnamu več kot pol milijona. Sajgonski režim je imel takrat pod orožjem okoli 800.000 ljudi.

Leta 1966 so ZDA zaradi izjave vodje skupine The Beatles, Johna Lennona, da so bolj priljubljeni kot Jezus, prepovedale izvajanje njihovih skladb.

Leta 1977 je v Tübingenu umrl nemški filozof Ernst Bloch. Sprva je bil filozof marksistične orientacije. Njegovo najpomembnejše delo je Princip upanja.

Leta 1977 je umrl slovenski književni kritik, publicist in zgodovinar Dušan Pirjevec.

Leta 1977 je Jimmy Carter podpisal odlok, s katerim je bilo ustanovljeno ministrstvo za energetiko.

Leta 1980 je umrl ameriški astronom Joseph Ashbrook.

Leta 1984 se je Zgornja Volta preimenovala v Burkino Faso. Zgornja Volta je 5. avgusta 1960 postala samostojna država.

Leta 1984 je Carl Lewis na olimpijskih igrah v teku na 100 m zmagal s časom 9,99. Lewis je v Los Angelesu osvojil tudi zlate medalje na 200 metrov, v skoku v daljino in v štafeti 4 x 100 metrov. S štirimi zlatimi kolajnami na enih igrah je izenačil rekord Jesseja Owensa iz leta 1936 v Berlinu.

Leta 1991 se je ob obali južne Afrike potopila grška ladja Oceanos.

Leta 2003 se je slovenski košarkarski prvak Krka iz Novega mesta se je okrepil z Juretom Zdovcem, ki je sezono prej igral za Split.

Leta 2004 so nogometaši Hita Gorice v povratni tekmi kvalifikacij za Ligo prvakov v gosteh premagali Köbenhavn s 5:0 in izločili Dance.

Na prvi tekmi je bil izid 1:2 in redkokdo je verjel v čudež na stadionu Parken. Zanj sta s po dvema goloma poskrbela predvsem Aleksander Rodić in Jani Šturm. Za nagrado so slovenski prvaki v 3. krogu kvalifikacij igrali s finalistom Lige prvakov Monacom, ki ga seveda niso mogli presenetiti.