Leta 2003 je Garfunkel izdal svoj prvi album z avtorskimi besedili, naslovljen Everything Waits to Be Noticed. Foto: Reuters
Leta 2003 je Garfunkel izdal svoj prvi album z avtorskimi besedili, naslovljen Everything Waits to Be Noticed. Foto: Reuters
V vrtincu.
Vivien Leigh je zaslovela v vlogi trmaste Scarlett O'Hara. Foto: Wikipedia
Tomo Česen
Tomo Česen praznuje rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija 2000
Reprezentančni dres Iztoka Puca so na današnji dan leta 2011 potegnili pod strop dvorane Zlatorog. Foto: MMC RTV SLO/Jure Makovec

član dueta Simon & Garfunkel, ki je ustvaril uspešnice, kot so The Sound Of Silence, Scarborough Fair in Mrs. Robinson.

Sloviti duet Simon & Garfunkel sta Paul Simon in Art Garfunkel ustanovila leta 1964 in največje uspehe požela z albumoma Sounds of Silence in Bridge over Troubled Water. Avtor večine njunih skladb je bil Simon. Ko sta glasbenika leta 1972 izdala album uspešnic in se združila za nastop v podporo predsedniškemu kandidatu Georgeu McGovernu, se je Garfunkel odločil vrniti v glasbene vode. Leta 1973 je izdal svoj prvi samostojni album Angel Clare, ki je bil sprejet z mešanimi odzivi. Leto pozneje je izšel uspešen album Second Avenue, ki mu je leta 1975 sledil še album Breakaway, na katerem sta nekdanja glasbena sopotnika združila moči za uspešnico My Little Town. Album vključuje tudi skladbo I Only Have Eyes For You, prvo Garfunklovo samostojno pesem, ki se je povzpela na vrh britanske lestvice uspešnic.

Leta 2003 je Garfunkel izdal svoj prvi album z avtorskimi besedili, naslovljen Everything Waits to Be Noticed. Simon & Garfunkel sta se leta 2003 ponovno skupaj podala na izjemno uspešno svetovno turnejo, ki je trajala do leta 2004. Leta 2006 je Garfunkel izdal album Some Enchanted Evening, ki je bil poklon glasbi njegovega otroštva. S Simonom sta se nato še dvakrat odpravila na turnejo.

Leta 2012 je Garfunkel izdal album The Singer, za katerega je izbral 34 skladb iz svoje samostojne kariere ter nekaj pesmi iz obdobja sodelovanja s Simonom. Izidu albuma naj bi sledila turneja, a je bil glasbenik zaradi zdravstvenih težav primoran večino koncertov odpovedati.

Šest grammyjev
V karieri je za samostojno delo in za sodelovanja prejel šest grammyjev, leta 1990 pa sta bila skupaj s Simonom sprejeta v Hišo slavnih rokenrola. Za seboj ima tudi nekaj manjših igralskih vlog. V 70. letih je nastopil v filmih Mika Nicholsa Kavelj 22 in Meseno spoznanje.


Leta 1854 se je rodil francoski kemik Paul Sabatier, ki je leta 1912 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1913 se je rodila Vivien Leigh, ki se je v filmsko zgodovino zapisala z vlogo Scarlett OHara v skoraj štiri ure dolgem filmu V vrtincu režiserja Victorja Fleminga. Film ji je prinesel prvega oskarja. Nastopila je še v številnih znanih filmih, med njimi Waterloojski most, Lady Hamilton, Cezar in Kleopatra, Ana Karenina.

Leta 1913 je norega kralja Otta Bavarskega s trona odstavil njegov bratranec, princ regent Ludvik, ki je prevzel ime Ludvik III.

Leta 1918 je Italija zasedla Gorico.

Leta 1931 se je rodil ameriški glasbenik Ike Turner.

Leta 1936 se je rodil nemški nogometaš Uwe Seeler. Bil je eden najboljših napadalcev na svetu v petdesetih in šestdesetih letih. Celotno kariero je igral za Hamburger SV. Trikrat je bil razglašen za nemškega igralca leta (1960, 1964 in 1970). S Hamburgom je med letoma 1956 in 1961 osvojil štiri naslove državnih prvakov. V Bundesligi je na 239 tekmah dosegel 137 golov. Zaigral je tudi na štirih svetovnih prvenstvih.

Leta 1938 se je rodil argentinski nogometni trener Cesar Louis Menotti. Na svetovnem prvenstvu leta 1978 je bil selektor Argentine, ki je osvojila naslov svetovnih prvakov. V Buenos Airesu so v finalu na krilih sijajnega Maria Kempesa s 3:1 po podaljšku premagali Nizozemsko.

Leta 1952 se je rodil košarkar Bill Walton. Ameriški center je v Ligi NBA leta 1977 s Portlandom osvojil šampionski prstan. Naslednjo sezono je bil najkoristnejši igralec sezone (MVP), čeprav ga je že ovirala poškodba, ki mu je v naslednjih letih grenila kariero.

Leta 1955 je umrl Maurice Utrillo, sloviti slikar iz francoske četrti Montmartre.

Leta 1959 se je rodil kanadski glasbenik Bryan Adams.

Leta 1959 se je v Kranju rodil Tomo Česen, slovenski alpinist, ki je leta 1990 preplezal južno steno 8.516 metrov visokega Lhotseja. Izjemen podvig je zaradi pomanjkanja dokazov sprožil številne dvome, ali je Česen res preplezal to nevarno steno.

Leta 1963 se je rodil francoski nogometaš Jean Pierre Papin.

Leta 1975 je umrl ameriški genetik Edward Lawrie Tatum, ki je leta 1958 skupaj z Georgeem Wellsom Beadlom prejel Nobelovo nagrado za medicino.

Leta 1979 je ajatola Homeini označil Združene države Amerike za velikega hudiča.

Leta 1994 je George Foreman v Las Vegasu premagal Michaela Moorerja in s 45 leti postal najstarejši svetovni boksarski prvak v težki kategoriji.

Leta 1996 je demokrat Bill Clinton na volitvah za predsednika premagal republikanca Boba Dola in začel drugi mandat.

Leta 2003 so po vseh kinematografih po svetu ob drugi uri popoldne po greenwiškem času prikazali zadnji del trilogije Matrica.

Leta 2003 je bilo v 4. krogu Lige prvakov na tekmi v Monte Carlu rekordnih 11 golov. Monaco je Deportivo premagal z 8:3. Na svoj 29. rojstni dan je Hrvat Dado Pršo dosegel kar štiri gole. Enajst golov na eni tekmi je bil rekord v Ligi prvakov. Prejšnji rekord je imela tekma Paris SG - Rosenborg (7:2).

Leta 2011 se je v celjski dvorani Zlatorog Slovenija poklonila prezgodaj umrli rokometni legendi Iztoku Pucu, ki je 20. oktobra 2011 v ZDA izgubil boj z rakom. Na prijateljski tekmi sta se pomerili zlata olimpijska reprezentanca Hrvaške iz leta 1996, katere član je bil Puc, in slovenska olimpijska reprezentanca iz leta 2000, za katero je prav tako nastopal Puc.

Leta 2014 so nogometaši Maribora prekosili sami sebe, saj so v 4. krogu Lige prvakov remizirali (1:1) z eno najmočnejših ekip v Evropi in na svetu Chelseajem. Za vijoličaste je zadel Agim Ibraimi, vratar Jasmin Handanović pa je ubranil enajsmetrovko Edenu Hazardu.