Po podatkih iz leta 2006 naj bi bila sedma najbolje plačana igralka v Hollywoodu. Foto: EPA
Po podatkih iz leta 2006 naj bi bila sedma najbolje plačana igralka v Hollywoodu. Foto: EPA
Baročni slikar Velazquez je kralja Filipa IV. naslikal večkrat, na enega od portretov pa se je naslonil tudi francoski mojster barve Delacroix.
Velazquez velja za enega najboljših španskih portretistov. Foto: Wikipedia
Zgodovina beneškega bienala sega v leto 1893. Foto: RTV SLO
Igralci se še danes pripravljajo po metodah Aleksejeva Konstantina Sergejeviča Stanislavskija
Jonathan Edwards
Jonathan Edwards je v Göteborgu v troskoku postavil nov mejnik - 18,29 m Foto: EPA

se je rodila igralka oskarjevka in nekdanja manekenka Charlize Theron.

Theronova se je rodila in odrasla v Južnoafriški republiki, njen materni jezik je afrikaans, a mnogi mislijo, da je Američanka, saj v ZDA v vseh javnih nastopih namenoma govori z ameriškim naglasom.

Pri 16 letih je podpisala manekensko pogodbo in šla delat v Milano, nato pa se je v New Yorku učila baleta, dokler si ni pri 18 letih poškodovala kolena. Ker zaradi poškodbe ni mogla več plesati, si je kupila vozovnico za Los Angeles in po nekaj mesecih dobila svojo prvo vlogo - v grozljivko Otroci koruze 3. Film je bil polomija, a Charlize je od tistih časov prišla daleč: leta 2004 je dobila oskarja za glavno žensko vlogo v filmu Pošast.


Leta 1598 se je rodil švedski jezikoslovec in pesnik Georg Stiernhielm.

Leta 1660 je v Madridu umrl španski slikar Diego Rodríguez de Silva y Velazquez, ki velja za enega najboljših portretistov vseh časov. Rodil se je 6. junija 1599 v Sevilli. Kralj Filip IV. ga je imenoval za dvornega slikarja. Slikal je velikanske zgodovinske in mitološke kompozicije in žanrske podobe, ustvaril pa je številne izvrstne portrete. Znana so njegova dela Prodajalec vode, Zajtrk, Predaja Brede in portret papeža Inocenca X.

Leta 1864 je umrl slovenski fotograf in izumitelj Janez Avguštin Puhar.

Leta 1867 se je v Noldu rodil nemški slikar in grafik Emil Nolde s pravim imenom Emil Hansen. V svojih slikah je z ostrimi nasprotji dosegel sijočo moč barv. Življenje v tesnem stiku z naravo in izviren čut za morasto in demonično sta pri njem povezana z nagnjenjem k eksotičnemu in fantastično vizionarskemu. Po letu 1933 kot “izrojeni umetnik” ni smel več slikati. Umrl je 13. aprila 1956 v Neukrichnu.

Leta 1893 so v Benetkah prvič odprli mednarodno razstavo moderne umetnosti.
Slavni beneški bienale še danes nadaljuje tradicijo in vsake dve leti predstavi dogajanja v sodobni umetnosti.

Leta 1895 je bil postavljen Aljažev stolp. Potem ko so dele znanega Aljaževega stolpa znosili na vrh Triglava, ga je Belec s svojimi pomočniki postavil in utrdil v petih urah. Stolp je bil visok 1,90 metra, imel je štiri okenca, v njem so bili 3 stolčki, vpisna knjiga, kuhalnik na špirit in Triglavska panorama slikarja Pernharta. Stolp je bil opremljen tudi s telegrafom in bila je mogoča komunikacija s Kredarico in Dovjem.

Leta 1904 je umrl slovenski režiser, igralec in pedagog Slavko Jan.

Leta 1921 je umrl ruski pesnik Aleksander Aleksandrovič Blok.

Leta 1932 se je rodil znameniti etiopijski atlet Abebe Bikila. Na olimpijskih igrah leta 1960 in 1964 je osvojil zlato medaljo v maratonu.

Leta 1938 je v Moskvi umrl ruski igralec, režiser, gledališki intendant in teoretik Aleksejev Konstantin Sergejevič Stanislavski. Leta 1898 je ustanovil Moskovsko umetniško gledališče, s svojimi naturalističnimi predstavami in posebnim načinom dela z igralci pa je močno in dolgotrajno vplival na evropsko in ameriško gledališče. Stanislavski se je rodil 5. januarja 1863 v Moskvi.

Leta 1941 je v Kalkuti umrl pesnik Rabindranath Tagore, leta 1913 dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Rodil se je leta 1861. Pisal je predvsem v angleščini in bengališčini, pesmi pa večinoma tudi sam prevedel. Bolj znani deli sta Vrtnar in Darovanjke, med dramami in romani velja omeniti Dom in svet in Gora.

Leta 1957 je umrl Oliver Hardy, polovica igralskega dueta Stan in Olio. Hardy se je rodil 18. januarja 1892 v Harlemu v Združenih državah Amerike. Skupaj s Stanom Laurelom sta v več kot 200 filmih utelešala neenak par, znan pod imenom Stan in Olio – Suhi in Debeli. Proslavila sta se v filmih Fra Diavolo, Leteča vraga, Bruca v Oxfordu in Plesna učitelja.

Leta 1957 se je rodil ruski telovadec Aleksandr Ditjatin. Na olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu je osvojil srebro s sovjetsko ekipo, drugi pa je bil na krogih.

Leta 1958 se je rodil angleški težkometalni pevec Paul Bruce Dickinson.

Leta 1960 se je rodil filmski igralec David William Duchovny, najbolj znan po vlogi v Dosjejih X.

Leta 1975 se je rodila igralka oskarjevka in nekdanja manekenka Charlize Theron.

Leta 1982 se je rodila plavalka Jana Kločkova. Na olimpijskih igrah v Sydneyju je zmagala na 200 m mešano in 400 m mešano, srebrna pa je bila na 800 m prosto.

Leta 1983 je norveška atletinja Grete Waitz (2:28:09) zmagala v maratonu na prvem svetovnem atletskem prvenstvu v Helsinkih.

Leta 1987 se je rodil kanadski hokejist Sidney Crosby. Leta 2005 so ga Pittsburgh Penguinsi izbrali kot prvega na naboru Lige NHL.

Leta 1995 je Jonathan Edwards na svetovnem prvenstvu v Göteborgu dvakrat izboljšal svetovni rekord v troskoku (18,29). Že v prvi seriji finala je pristal pri 18,16 m, v drugi seriji pa je skočil 18,29 m, kar je še vedno veljaven svetovni rekord. Srebro je pripadlo Brianu Wellmanu z Bahamov (17,62), bron pa Jermainu Romainu iz Dominikanske republike (17,59).

Leta 1995 je umrla angleška pisateljica Brigid Antonia Brophy.

Leta 2002 so nogometaši Maribora Pivovarne Laško v povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za nastop v Ligi prvakov v gosteh izgubili z Apoelom iz Nikozije z 2:4. S skupnim izidom 5:4 so se v 3. krog uvrstili Ciprčani.

Leta 2005 je Američan Justin Gatlin na svetovnem prvenstvu v Helsinkih prepričljivo zmagal na 100 metrov. Ob odsotnosti Jamajčana Asafe Powlla ni imel prave konkurence in je olimpijskemu zlatu dodal še naslov svetovnega prvaka.