Na današnji dan - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Na današnji dan - Arhiv
17. julij: Praznuje Angela Merkel, ena najvplivnejših oseb na svetu Leta 1954 se je rodila Angela Merkel, ki je kot prva ženska prevzela vodenje ene od nemških političnih strank ter postala kanclerka.
16. julij: Vse najboljše, leteči Kranjec! Leta 1981 se je rodil slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec, ki je v sezoni 2011/12 postal svetovni prvak v poletih, odlično sezono pa je kronal z zmago na velikanki v Planici.
15. julij: Čivkamo že od leta 2006 Leta 2006 je bilo ustanovljeno družbeno omrežje Twitter (ali slovensko Čivkač), ki svojim uporabnikom omogoča, da med seboj izmenjujejo kratka sporočila.
14. julij: Tragedija med Dirko po Franciji Leta 1967 je kolesarska Dirka po Franciji svet športa prvič pretresla, ko je v etapi na Mont Ventoux umrl Tom Simpson. Britanski kolesar se je potegoval za skupno zmago.
13. julij: Odigrana prva tekma na svetovnih prvenstvih v nogometu Leta 1930 se je v Urugvaju s tekmo Mehika - Francija začelo prvo svetovno prvenstvo v nogometu. V Montevideu so trikolori zmagali s 4:1. Prvi gol je dosegel Francoz Lucien Laurent.
12. julij: Dan, ko so se (znova) tresla tla v Posočju Leta 2004 je Posočje prizadel potres z močjo 4,9 po Richterjevi lestvici. Najhuje je bilo v Čezsoči in širši okolici Bovca.
11. julij: Botanični vrt v Ljubljani že od časa Ilirskih provinc Leta 1810 je bil ustanovljen botanični vrt v Ljubljani, ki ga je zasnoval botanik Franc Hladnik.
10. julij: Rodil se je avtor slavne kantate Carmina Burana Leta 1895 se je rodil nemški skladatelj Karl Orff. Njegovo največkrat izvajano delo je kantata Carmina Burana s starolatinskimi posvetnimi besedili, ki so močno zasoljena.
9. julij: Južni Sudan postal neodvisna država Leta 2011 je Južni Sudan po petih desetletjih konfliktov s severom postal neodvisna država. V Džubi so prvič uradno dvignili južnosudansko zastavo. Pot do samostojnosti Sudana je bila dolga.
8. julij: Rodil se je oče cepelina Leta 1838 se je v Konstanci pri Bodenskem jezeru rodil grof Ferdinand Adolf August Heinrich von Zeppelin. Sprva se je odločil za vojaško kariero in prišel do čina generalpolkovnika.
7. julij: Rojstni dan slovenske zvezdnice Ite Rine Leta 1907 se je rodila ena najuspešnejših slovenskih igralk, ki je pod umetniškim imenom Ita Rina dosegla svetovno slavo. Rodila se je v Divači kot Ida Kravanja.
6. julij: Rodil se je prvi slovenski letalec Edvard Rusjan Leta 1886 se je v Trstu rodil prvi slovenski letalec Edvard Rusjan, ki je z bratom izdelal več motornih letal.
5. julij: Dan preobrata v 2. svetovni vojni Leta 1943 se je začela ena največjih bitk v drugi svetovni vojni, bitka pri Kursku. To je bil tankovski spopad med nemškimi silami in sovjetsko Rdečo armado.
4. julij: Rojstni dan Združenih držav Amerike Leta 1776 so na drugem kontinentalnem kongresu ZDA izdale deklaracijo o neodvisnosti, s katero so razglasile avtonomijo od britanske vlade.
3. julij: Tragedija na Blanci pretresla Slovenijo Leta 2008 se je na Savi zgodila ena najhujših nesreč v slovenski zgodovini. V spustu s čolni je umrlo trinajst predstavnikov občine Sevnica in lokalnega gospodarstva. Delegacija se je na lep pol
2. julij: Katanec prvič sedel na klop reprezentance Leta 1998 je Srečko Katanec prvič postal novi selektor slovenske nogometne reprezentance in jo popelja l na evropsko ter svetovno prvenstvo.
1. julij: Kolesarji prvič vozili Tour de France Leta 1903 se je začela prva Dirka po Franciji. Trajala je 19 dni, kolesarji pa so morali prevoziti 2.500 km. Med 60 nastopajočimi jih je le 21 videlo cilj. Zmagal je Maurice Garin.
30. junij: "Ne hčere ne sina po meni ne bo, dovolj je spomina: me pesmi pojo" Slovenskemu pesniku Valentinu Vodniku so v Ljubljani odkrili spomenik na današnji dan leta 1889. Bronasti kip, delo kiparja Alojza Gangla, so postavili pred takratni licej.
29. junij: Tomaž Cerkovnik, reprezentant iz zlatih smučarskih časov Na današnji dan leta 1960 se je rodil alpski smučar Tomaž Cerkovnik. V svetovnem pokalu je nastopal skupaj z Bojanom Križajem, Rokom Petrovičem, Juretom Frankom, Boris Strelom in drugimi.
28. junij: Dan, ko je Mike Tyson grizel, namesto da bi boksal Leta 1997 je v boksarskem dvoboju za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po verziji WBA Evander Holyfield po diskvalifikaciji ugnal Mika Tysona.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Kazalo