Na današnji dan - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Na današnji dan - Arhiv
21. februar: Mala terasa, spodaj Ljubljana, pomanjšana ... Več kot osem desetletij že mineva od odprtja kavarne na vrhu Nebotičnika, ki je ob svojem nastanku - leta 1933 - veljal za najvišjo stavbo v srednji Evropi oziroma na Balkanu.
20. februar: Kurt Cobain, jezni glas grunge generacije Leta 1967 se je rodil ameriški grunge glasbenik in član kultne zasedbe Nirvana, Kurt (Donald) Cobain.
19. februar: V njegovi domišljiji sta se zaljubila Janez in Meta Leta 1923 je v Ljubljani umrl slovenski pripovednik in politik Ivan Tavčar. Na Dunaju je študiral pravo in nato opravljal odvetniško službo.
18. februar: Tina in risi so podaljšali slovenske sanje v Sočiju Leta 2014 smo Slovenci v Sočiju nadaljevali svoje olimpijske sanje: Tina Maze je postala olimpijska prvakinja v veleslalomu.
17. februar: Zlati bron in odlična zgodba, ki jo je spisala Petra Majdič Leta 2010 si je Petra Majdič z življenjsko predstavo kljub padcu in poškodbi na ogrevanju priborila olimpijski bron v klasičnem šprintu v Vancouvru.
16. februar: Kdo je bil avtor prvega zemljevida slovenskih dežel? V marčni revoluciji leta 1848 so v okviru habsburške monarhije tudi Slovenci postavili zahtevo po svoji državi, "zedinjeni Sloveniji".
15. februar: Kdo so bili možje, ki so se borili za severno mejo? Zadnji od preživelih borcev za severno mejo, ki so se ob koncu prve svetovne vojne borili z ramo ob rami z Rudolfom Maistrom, je dočakal 103 leta. Na današnji dan bi praznoval rojstni dan.
14. februar: Franko Sloveniji prismuča prvo zimsko olimpijsko medaljo Leta 1984 je Jure Franko osvojil prvo medaljo za Slovenijo pod jugoslovansko zastavo na zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu. Na veleslalomski tekmi je osvojil srebrno kolajno.
13. februar: Snoopy, si kaj videl mojo modro odejico? Leta 2000 je dan potem, ko je umrl avtor komičnega stripa Peanuts Charles M. Schulz, strip še zadnjič izšel v različnih časopisih po vsem svetu.
12. februar: Zdravljica v Sočiju! Leta 2014 je Tina Maze s smukaškim zlatom - prvim za Slovenijo na zimskih igrah - povzročila pravo evforijo.
11. februar: Rodila se je Ela Peroci 1922 se je v Rogaški Slatini rodila slovenska pisateljica Ela Peroci, ki je z zgodbico Moj dežnik je lahko balon v slovenski književnosti ustvarila tip t. i. mestne pravljice.
10. februar: Velik dan za slovensko letalstvo Letalski pionir in izumitelj Franc Wels, ki je bil v Mariboru rojen na 10. februar (leta 1873), je po vzoru letečega rastlinskega semena razvil brezmotorno brezrepno letalo.
9. februar: Dostojevski, veliki ruski preizpraševalec Boga Leta 1881 je v Sankt Peterburgu umrl ruski pisatelj, predstavnik realizma in daljni predhodnik eksistencializma, Fjodor Mihajlovič Dostojevski.
8. februar: Praznik slovenske kulture in spomin na Franceta Prešerna 8. februar je slovenski kulturni praznik - v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja Franceta Prešerna, ga imenujemo tudi Prešernov dan.
7. februar: Radio Kričač se upre okupaciji Edina radijska postaja za obveščanje protifašistične javnosti v Evropi, Radio Kričač, se je nekajkrat na teden s kratkimi, petnajstminutnimi oddajami od novembra leta 1941 do aprila 1942 oglašala iz ...
6. februar: Ugleden avstro-ogrski fizik in naše gore list Na današnji dan leta 1853 se je na Kamnem Potoku pri Trebnjem rodil fizik Ignac Klemenčič, ki spada med najpomembnejše avstro-ogrske fizike ob koncu 19. stoletja.
5. februar: Rok Petrovič, zlati deček najboljše smučarske generacije Leta 1966 se je rodil alpski smučar Rok Petrovič, prvi Slovenec, ki je dvignil mali kristalni globus za najboljšega slalomista sezone.
4. februar: Prvi skakalci poletijo z "mamutske" skakalnice 4. februarja leta 1934, v dneh državnega smučarskega prvenstva, je krst doživela nova velika smučarska skakalnica v Planici; opisovali so jo kar kot "mamutsko".
3. februar: Praznoval bi igralec Polde Bibič Polde Bibič, legendarni slovenski filmski in gledališki igralec, dobitnik Prešernove nagrade in Borštnikovega prstana, je v svoji dolgoletni karieri ustvaril več kot 30 filmskih in 150 gledaliških ...
2. februar: Praznoval bi James Joyce, "oče" modernega Odiseja "Moja usta so polna gnilih zob in moja duša nagnitih ambicij," se je opisal veliki irski pisatelj James Joyce, ki je bil, čeprav ga je življenje dostikrat teplo, vedno neomajno prepričan o svoji ...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Kazalo