Na današnji dan - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Na današnji dan - Arhiv
21. maj: Praznuje srebrna olimpijka Brigita Bukovec Leta 1970 se je rodila atletinja Brigita Bukovec, ki je na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 osvojila srebrno medaljo v teku na 100 metrov z ovirami.
20. maj: Smrt velikega pomorščaka Kolumba Na današnji dan leta 1506 je umrl veliki pomorščak Krištof Kolumb, odkritelj Amerike in utemeljitelj španskega kolonialnega imperija v Ameriki.
19. maj: Vse najboljše, Sani! Na današnji dan leta 1981 se je v Mariboru rodil nekdanji slovenski košarkarski reprezentant Sani Bečirovič. Za njegov vzpon je zelo zaslužen njegov oče trener Memi.
18. maj: Rodila se je britanska teniška legenda Leta 1909 se je rodil britanski teniški igralec Fred Perry. S tenisom se je začel resneje ukvarjati šele pri 18 letih, ko je postal svetovni prvak v namiznem tenisu.
17. maj: Rodil se je Janez Drnovšek Na današnji dan leta 1950 se je rodil nekdanji predsednik republike in štirikratni predsednik vlade Janez Drnovšek, ki velja za enega največjih in najprepoznavnejših politikov v slovenski zgodovini.
15. maj: Vrata odpre prvi McDonald's Leta 1940 je bil ustanovljen McDonald's, ki je do danes zrasel v največjo prehrambno verigo na svetu. Restavracijo sta 15. maja 1940 odprla Dick in Mac McDonald v San Bernardinu v Kaliforniji.
14. maj: Poslovi se modrooki šarmer - Frank Sinatra Leta 1998 se je poslovil ameriški pevec in igralec Frank Sinatra. S svojim prijetnim ležernim petjem in pretanjenim občutkom za swing se je uveljavil kot ena osrednjih osebnosti zabavne glasbe.
13. maj: zlati dan za slovenski alpinizem 13. maj 1979 je z zlatimi črkami vpisan v zgodovino slovenskega alpinizma. Kot prva Slovenca sta se na vrh Mount Everesta povzpela Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik.
12. maj: spomin na zgodovinski uspeh rokometašic Krima Leta 2001 so rokometašice Krima na povratni tekmi Lige prvakinj premagale Viborg s 25:19 in prvič osvojile naslov evropskih prvakinj.
11. maj: Poslovila se je glasbena legenda Bob Marley Leta 1981 je umrl jamajški glasbenik, pisec besedil in pevec Robert Nesta (Bob) Marley, avtor uspešnic I shot the Sheriff, No woman, no cry, Could you be loved in druge.
10. maj: Rodil se je največji slovenski pisatelj Leta 1876 se je na klancu siromakov na Vrhniki rodil velikan slovenske književnosti, pesnik, pisatelj in dramatik Ivan Cankar.
9. maj: Dan, ko je bila osvobojena Ljubljana in se je uradno končala II. svetovna vojna 9. maja 1945 praznujemo dan zmage nad nacizmom in fašizmom, saj se je tega dne leta 1945 v Evropi uradno končala druga svetovna vojna.
7. maj: Rodil se je košarkar, ki je tlakoval slovensko pot v Ligo NBA Na današnji dan se je leta 1977 rodil Marko Milič, dolgoletni slovenski košarkarski reprezentant, ki se je kot prvi Slovenec preizkusil tudi v Ligi NBA.
6. maj: Rojstni dan očeta psihoanalize Na današnji dan leta 1856 se je v Freibergu (današnji Pribor) na Moravskem rodil avstrijski nevrolog in oče psihoanalize Sigmund Freud, rojen kot Sigismund Schlomo Freud.
5. maj: Ustanovitev prve slovenske vlade po 2. svetovni vojni Na današnji dan je bila leta 1945 v Ajdovščini ustanovljena prva slovenska vlada po II. svetovni vojni.
4. maj: Dan, ko je umrl Josip Broz - Tito Na današnji dan leta 1980 je umrl jugoslovanski predsednik od konca druge svetovne vojne do smrti, Josip Broz - Tito. Rodil se je 7. maja 1892 v Kumrovcu. Bil je sedmi otrok v družini.
3. maj: Rojstni dan bi praznoval "oče soula" Leta 1933 se je rodil legendarni ameriški pevec James Brown, znan tudi pod vzdevkom "oče soula".
2. maj: Vse najboljše, Tina Maze! Na današnji dan se je leta 1983 rodila Tina Maze, ki je kot prva slovenska alpska smučarka do zdaj osvojila veliki kristalni globus.
30. april: Klavrn konec nacističnega samodržca, ki je hotel iztrebiti Jude in pokoriti Evropo Leta 1945 sta po zavzetju Berlina nemški nacistični vodja Adolf Hitler in njegova žena Eva Braun naredila samomor.
29. april: Arhitekt, ki je urbanistično prenovil popotresno Ljubljano Leta 1865 se je rodil slovenski arhitekt in urbanist Maks Fabiani, eden izmed vidnejših predstavnikov dunajske secesije.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Kazalo