Napovednik

Na sporedu: ob

Napovednik: scenarij: David Kane
režija: Peter Hoar
v glavnih vlogah: Douglas Henshall, Alison O'Donnell, Steven Robertson, Alexander Morton

Glavni junak mini-serije je inšpektor Jimmy Perez (Douglas Henshall), domačin, ki se je na čudovite Shetlande vrnil po dolgoletni odsotnosti, skupaj s štirinajstletno hčerko Cassie. Perez živi v majhni skupnosti “na koncu sveta”, kot pravijo, kjer se vsi poznajo in ko se zgodi umor, nezaupanje med domačini narašča. Njegova naloga je, da razišče zločin in najde morilca, pri čemer mu pomaga narednica Alison Macintosh - Tosh.

Škotska mini-serija SHETLANDSKE SKRIVNOSTI (Shetland) je posneta po delih angleške pisateljice kriminalnih romanov Ann Cleeves, ki je tudi avtorica knjižnih uspešnic o policijski inšpektorici Veri Stanhope, po katerih so posneli že nekaj sezon mini-serije VERA, ki jo predvajamo tudi na Televiziji Slovenija.

1. del:
Starko Mimo Wilson najdejo mrtvo ob arheološkem jarku na njenem posestvu. Inšpektor Perez se z ekipo loti preiskave, med katero naleti na številne težave. Preiskovati mora namreč družino umorjenke. Ker je policist Sandy njen vnuk, ne sme sodelovati pri preiskavi. Stvari se zapletejo tudi zaradi bližajočega se festivala ognja. Ker se kmalu zgodi še en umor, inšpektorja Pereza skrbi, da ne bo imel dovolj delovne sile in da ne bo mogel poskrbeti za varnost ljudi.
Kazalo