Foto:
Foto:
false

Vendar smo velikokrat preleni, da bi aparat izključili. Šest električnih naprav, ki so največji porabniki energije, ko so v stanju pripravljenosti:

  1. Radio: puščamo velikokrat v stanju pripravljenosti, kar na leto pomeni okrog 84 kWh porabe (pri 23 urah v stanju pripravljenosti dnevno) in to nas stane 24 EUR na leto.
  2. Računalnik, monitor in tiskalnik: če ga uporabljamo 4 ure dnevno, je 20 ur v stanju pripravljenosti, kar pomeni dodatnih 73 kWh porabe in 21 EUR dodatnega stroška letno.
  3. Televizor: pri 20 urah v stanju pripravljenosti je za starejše modele televizorjev dodatnih 44 kWh porabe in 13 EUR stroška na leto, pri novejših pa okrog 7kWh in 3 EUR dodatnega stroška.
  4. Usmerjevalnik: če bi dnevno za 8 ur izklopili usmerjevalnik, bi to pomenilo 35 kWh in 10 EUR prihranka letno. Pa bodimo odkriti: nekaj ur brez internetne povezave bo na vas dobro delovalo.
  5. Avtomat za kavo: saj ne rečemo, da ni udobno: pritisnemo na gumb kavnega aparata in že imamo dišečo kavo. A vemo, da to pomeni 25 kWh ali 7 EUR na leto?
  6. Igralne konzole: vsaka igralna konzola, ki je v stanju pripravljenosti, vas bo stala 6 EUR na leto.

Če seštejemo zgornje postavke vidimo, da lahko brez večjih ukrepov letno privarčujemo 75 EUR. Poleg tega so dodatni prihranki energije možni z združevanjem energentov v paketne ponudbe www.energijaplus.si (Dvojni plus). Dodatno lahko privarčujete tudi z menjavo žarnic v gospodinjstvu. V povprečju lahko znižate račun za porabljeno energijo za 7%. Poraba LED sijalk je kar 6-8 x manjša od porabe žarnic na žarilno nitko ali varčnih sijalk.

Dodaten prihranek si lahko izračunate na www.energijaplus.si in izberete konkurenčno ponudbo, kjer je varčnost nagrajena.