Foto:
Foto:
false
Za varnejši in udobnejši prevoz vaših ljubljenčkov so pri znamki ŠKODA na voljo številne transportne in zaščitne rešitve iz bogatega seznama dopolnilne opreme.
false
Izpolnite željo otrokom, a pripeljite novega hišnega ljubljenčka domov varno in udobno.

Nekatere živali so naši redni sopotniki, druge se z nami peljejo vsaj takrat, ko jih iz trgovine odpeljemo v njihov novi dom. A pozor: poleg skrbi za udobje in dobro počutje je v vozilu seveda treba poskrbeti tudi za varnost – tako naših živalskih prijateljev kot tudi nas samih. Neustrezno prevažanje živali je namreč zelo nevarno. Žival, ki se lahko med vožnjo prosto giblje po avtomobilu, hitro odvrne voznikovo pozornost s cestišča ali vpliva na njegovo rokovanje z vozilom, to pa lahko pripelje tudi do nesreče.

Kot psi in mačke

Večina psov naravnost uživa v vožnji z avtomobilom. Nekateri to izkazujejo z navdušenim laježem, drugi si med potjo privoščijo umirjeno poležavanje ali celo spanec. Glasen lajež in nemir psa, ki bi lahko povečala tudi stres voznika, je mogoče umiriti na več načinov. Pred daljšimi popotovanji je tako pse priporočljivo peljati na daljši sprehod in jih na tak način kar se da utruditi, da bo njihova raven energije med vožnjo nizka. Prav tako jih lahko »podkupimo« s kakšnim priboljškom ali igračo, ki jih bo med vožnjo zamotila.

Najhitrejši pes, hrt, teče s hitrostjo 70 km/h. Najhitrejša mačka, gepard, teče s hitrostjo 120 km/h. Kako hiter pa je najhitrejši hrček, da je hitrejši od obeh? Odgovor najdete na portalu Simply Clever.

Preden se s psom odpravimo na pot, ga ne hranimo s prevelikimi količinami hrane, da mu ne bi postalo slabo. S sabo moramo imeti zanj dovolj vode, priboljške in igrače za žvečenje med potjo, povodec, pes pa mora imeti tudi ovratnico s podatki o lastniku.

Katere transportne možnosti za prevažanje psov so na voljo in kakšne so njihove prednosti in slabosti? Razlike so precejšnje! Konkretne in pregledne odgovore najdete tukaj.

Za razliko od psov veliko mačk ne mara vožnje z avtomobilom. Hitro jo povežejo z obiski veterinarja, ki pa za mačke običajno niso najbolj prijetni. Stres in nemir, ki bi povišala tudi raven vašega stresa in nemira ter posledično vplivala na vaše vozne sposobnosti, lahko poskušate zmanjšati na več načinov. Mačko lahko na vožnjo pripravljate postopoma. Dan pred odhodom v avtomobil namestite njeno najljubšo odejo ali igračo ter jo tako privabite v notranjost. Tako kot pse tudi mačke med vožnjo zamotijo priboljški. Za pomoč pa lahko poprosite tudi vašega veterinarja. Ta bo z ustreznimi zdravili pomagal tudi v primeru potovalne slabosti.

Izpolnite želje zlate ribice

Bi končno radi uresničili veliko željo svojega malčka? Odlično! A bodite pripravljeni. Prva stvar, na katero morate biti pozorni pri prevozu hrčkov, je kletka oziroma škatla, v katero boste hrčka med vožnjo varno shranili. Izbrati je treba material, ki ga hrček s svojimi zobmi ne more pregrizti.
Kaj takega se vam z zlato ribico resda ne more pripetiti, kljub temu pa morate biti tudi tu pozorni, da jo prevažate na varen in udoben način. Plastična vrečka, kot so tiste za vlaganje, torej ni najbolj primerna.

In kako boste domov pripeljali paličnjake, ki si jih otroci tako želijo? Vsekakor tako, da jih na koncu ne boste iskali po vsem avtomobilu! Otrokom bi morda res bilo zanimivo, vam in paličnjakom pa precej manj.

Kako varno in zanje udobno prevažamo mačke paličnjake, ribe in hrčke, si preberite na portalu Simply Clever.