Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Več kot polovica Slovencev (51 %) kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 64 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov, pravi raziskava Masterindex družbe Mastercard®. Tudi brezstično plačevanje, ki omogoča enostavno, varno in predvsem hitro plačevanje zneskov, je v porastu. Skorajda polovica vseh Slovencev redno uporablja brezstične kartice, saj se je to izkazalo za najhitrejši in najbolj praktičen način plačevanja pri blagajnah, še dodaja raziskava.

Več kot polovica (57 %) Slovencev je s kartico pripravljena plačati tudi zneske do pet evrov, saj si na ta način prihranijo čas pri iskanju gotovine po žepih in v torbah. Čeprav velja, da nižje zneske raje plačujemo z gotovino, se brezstično plačevanje še posebej obnese na bolj obiskanih lokacijah, kot so športne tekme, obiski koncertov, nakupovanja v večjih nakupovalnih središčih pa tudi pri tistih nakupih v zadnjem trenutku, ko se trgovina že zapira. Takrat nam brezstična kartica omogoča, da prevzamemo nadzor nad plačevanjem, ne brskamo za gotovino ali kovanci v že tako prenatrpanih prostorih, obenem pa povsem enostavno poskrbimo za plačilo.

Brezstično plačevanje s kartico Mastercard® ali Maestro® omogoča nenehen fizičen stik s kartico skozi celoten postopek plačevanja, zmanjša zadrego pri blagajni tudi pri nižjih zneskih, saj vam ni treba brskati za kovanci. Do 15 evrov vpisovanje PIN kode ni potrebno, zato boste hitro končali z nakupom, pri višjih zneskih pa bodo prodajalci še vedno zahtevali vnos PIN kode, s čimer zagotavljajo še višjo varnost.

Kje največkrat vidimo znak za brezstično plačevanje?

Največ plačujemo brezstično na blagajnah supermarketov, saj hitro opravimo z nakupom, v barih, trgovinah z oblačili pa tudi na bencinskih postajah. Večkrat pa lahko zasledimo posebne ugodnosti, ki so na voljo imetnikom brezstičnih kartic Mastercard, od posebnih ugodnosti v barih in restavracijah ob plačilu z Mastercard brezstično kartico, do novih priložnosti za neprecenljive spomine ob okušanju kulinaričnih dobrot ali novih športnih aktivnostih.

Hitro plačevanje in krajše čakalne vrste pred blagajno zagotavlja prijetnejšo izkušnjo nakupovanja pa tudi vpisovanje PIN kode do 15 evrov ni potrebno. Ker kartica tudi med plačevanjem ostane v vaših rokah, imate popoln nadzor in večji občutek varnosti tudi pri plačevanju nižjih zneskov. Ravno tu ste lahko brez skrbi, da bi si kdo zapomnil vašo PIN kodo in ali imate pri roki točen znesek gotovine. V kolikor vam je bila plačilna kartica, navadna ali brezstična, odtujena, pa jo čim prej prijavite na banki izdajateljici in se zaščitite pred nepridipravi.