Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Sodoben potrošnik je čedalje bolj zaveden in odgovoren do sebe in svoje okolice. Skladno s tem rastejo tudi želje in pričakovanja v prehrani. Kar je dobro, saj so ravno višja pričakovanja tista, ki nas peljejo v boljše in prijaznejše delovanje. Tako je v želji po bolj prijaznem ravnanju in boljšem počutju živali nastal napreden standard piščancem prijazne reje.

Predelani hlevi za boljše življenjske pogoje

Sam proces razvoja nove reje zahteva dokaj visoke investicije tako s strani rejcev kot Perutnine Ptuj. Tehnološke spremembe na samih objektih so očitne. Ti hlevi so v notranjosti opremljeni s plezali, imajo velika okna in zunanje nadstreške, ki predstavljajo več kot petino skupne rejne površine. Piščanci se tako več gibljejo in na svežem zraku, ob dnevni svetlobi, neomejeno brskajo po kakovostnemu nastilju, podobno kot kokoši na kmečkem dvorišču.

Vse več rejcev se odloča za nov standard

Za Perutnino Ptuj trenutno deluje več kot 20 kooperantov, ki delajo po novem standardu piščancem prijazne reje. Njihovo število hitro raste, saj rejci želijo v domačem okolju živalim zagotoviti najvišjo kakovost bivanja.

Med prvimi sta se za novo rejo odločila Anica in Ivan Kolar iz podravske vasi Drbetinci, ki se z rejo perutnine ukvarjata že več kot 36 let. Večji del življenja sta posvetila kmetijstvu, reji piščancev ter delu z naravo in živalmi. Za nov standard sta se odločila zaradi dobrobiti živali in tako ob podpori Perutnine Ptuj tudi investirala v nadgradnjo rejnih površin. V rejni objekt sta vgradila okna, ki zagotavljajo veliko dnevne svetlobe, postavila pohodne elemente za še več gibanja ter zgradila zunanji nadstrešek, ki se razprostira vzdolž celotnega objekta.

»Razlike pri novem načinu reje so res velike. Piščanci so živahni, lepše priraščajo. Več gibanja se kaže v drugačni konstituciji, drugačni teksturi mesa. To je takšno, kot smo ga poznali včasih, pri domačih kokoših, ki so se pasle po dvorišču,« pravi Anica Kolar. »Piščanci so tudi veliko bolj zdravi. Njihove noge so zdrave, močne, te živali pa so tudi zelo igrive in poskočne. To kaže, da se dobro počutijo,« doda Ivan Kolar.

Za več informacij o značilnostih nove reje in izkušnjah rejcev si oglejte kratek, a poučen filmček:

Natur Premium – kakovost, okus in dober občutek

Zaenkrat so z značko novega standarda označeni izdelki linije Natur Premium, ki zagotavlja najvišjo kakovost, naraven okus, ob tem pa tudi jamstvo, da so bili piščanci rejeni v boljših pogojih. Linija je tako namenjena zahtevnemu sodobnemu potrošniku, kise zavestno odloča za višjo kakovost in jo razume celovito. Ne zanima ga le končni izdelek, zanima ga tudi ozadje pridelave in nakupuje odgovorno.

Včasih moramo stopiti majhen korak nazaj, da lahko naredimo dva velika naprej. Tako se tudi v Perutnini Ptuj vračajo k značilnostim tradicionalne domače reje perutnine, da lahko ponudijo visoko naravno kakovost, ki na trgu postavlja nova visoka merila.