Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Krožno gospodarstvo je novi gospodarski model, ki temelji na trajnostni rabi virov. Evropska komisija je konec leta 2015 predstavila nove predloge za lažji prehod v krožno gospodarstvo. Ukrepi bi omogočili boljši izkoristek surovin, proizvodov in odpadkov, posledično pa prinesli prihranek energije, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in koristi za okolje in gospodarstvo.

Prehod v krožno gospodarstvo je obsežen in dolgoročen projekt, vendar se v Sloveniji že pojavljajo znanilci sprememb, ki njegove prvine s pridom vključujejo v svoje dejavnosti. V Tednu Evrope se bodo nekateri izmed njih predstavili na stojnicah in pokazali, da lahko z vztrajnostjo, pozornostjo do okolja in inovativnostjo vsi pripomoremo k trajnostni rabi virov.

Obiskovalci Tedna Evrope bodo vsak dan lahko poskusili ekološko pridelana živila in spoznali zanimive projekte,ki na različne načine podpirajo prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo. Seveda ne bosta manjkala informacijska stojnica Hiše EU in kolo sreče, ob katerih bo za praktične nagrade možno preveriti svoje znanje o Evropski uniji in njenih okoljskih pobudah.

Kud Obrat in društvo Urbani čebelar bosta z mimoidočimi delila izdatne izkušnje pri ozelenjevanju urbanega okolja. Z njimi bo organiziran tudi ogled skupnostnega vrta »Onkraj gradbišča« in mestnih čebelnjakov. Člani društva Smetumet bodo dokazali, da je iz gospodinjskih in industrijskih odpadkov mogoče oblikovati unikatne in uporabne izdelke. Društvo Prostorož bo k trajnostni rabi virov prispevalo s »Knjižnico REČI«, izposojevalnico najrazličnejših predmetov za delo, igro in prosti čas. Najti bo mogoče tudi že odslužene reči, ki jih zbira, popravlja in obnavlja Center ponovne uporabe. Njegovi mojstri bodo preprostejše postopke obnove tudi pokazali na praktičnih primerih. S projektom »Vrečka na vrečko« se bodo predstavili še Ekologi brez meja, ki so tudi sicer vidni pobudniki krožnega gospodarstva v Sloveniji.

A to še ni konec! Najmlajši bodo na svoj račun prišli z detektivsko igro »Sklenimo krog«, se zabavali z maskoto Javnega podjetja vodovod-kanalizacija Cevkom in izvajali vodne eksperimente, s katerimi bo Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo predstavljala projekt »Ljubljanica povezuje«. Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske bo z interaktivnim programom predstavilo Nizozemsko in njeno predsedovanje Svetu EU, izvedeli pa boste tudi, kaj dela ACER – Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev. Vsak dan se bosta s promocijo zelene sheme slovenskega turizma pridružila še Slovenska turistična organizacija in Urad vlade za komuniciranje.

Teden Evrope bodo na ljubljanskem Bregu uradno odprli v četrtek, 5. maja, ob 12. uri, ko bosta ob krajšem glasbenem programu udeležence nagovorila dr. Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, in g. Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Sklepni dogodek bo koncert zmagovalcev tekmovanja nizozemske princese Christine za mlade glasbenike v organizaciji Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske. V Mestnem muzeju jih boste lahko slišali in videli prav na dan Evrope v ponedeljek, 9. maja, ob 20. uri.

Več informacij: