Foto:
Foto:
Vpliv volitev v ZDA na vrednost ameriškega dolarja
Vpliv volitev v ZDA na vrednost ameriškega dolarja Foto: RTV SLO
Ameriški trg delnic
Ameriški trg delnic je rasel v 80% vseh ameriških volilnih let v preteklih petdesetih leti Foto: RTV SLO

8. novembra 2016 se bodo odvile volitve za novega predsednika ZDA, ki lahko do dobra pretresejo tako ameriške, kot tudi svetovne finančne trge. S tem se bodo odprle priložnosti za zaslužek s trgovanjem z ameriškim dolarjem (USD) in delnicami večjih ameriških podjetij.

Brezplačnih 50 EUR za trgovanje lahko prevzamete tukaj.

Na volitvah se bosta soočila kandidatka demokratske stranke, Hillary Clinton in republikanski kandidat Donald Trump. Letošnje volitve je zaznamovala nepričakovana odločitev znotraj demokratske stranke, ki je za svojo kandidatko nominirala izkušeno Hillary Clinton ter na drugi strani nepričakovan uspeh novinca ameriške visoke politike, Donalda Trumpa, na republikanski strani. Na tem mestu je potrebno izpostaviti medijsko prepoznavnost republikanskega kandidata in njegovo suvereno zmago znotraj stranke, ki je prepoznavna po simbolu slona (simbol demokratov je osel).

Kako volitve vplivajo na ameriški dolar?
Dejstvo je, da sta oba kandidata zelo poznana ameriškim volilcem, kar je, na nek način, pustilo dovolj prostora za raznorazna polična spletkarjenja s ciljem zniževanja priljubljenosti nasprotnega kandidata. V prvem soočenju, konec septembra letos, je Donald Trump spomnil javnost na Clintonove izrečene neresnice, čeprav je bila pod zaprisego, o nedovoljeni rabi osebnega elektronskega naslova za državne potrebe, medtem, ko je ona finančnega mogotca obtožila utaje davkov. Ta medsebojni verbalni dvoboj je vplival na vrednost dolarja, kar je mnogim investitorjem odprlo priložnosti za zaslužek.

Čeprav se močna vzročno-posledična povezava ne more z zagotovostjo vzpostaviti, se lahko potrdi, da je dolar po tej debati izgubil približno 0,38% svoje vrednosti.

Brezplačnih 50 EUR za trgovanje lahko prevzamete tukaj.

Kako volitve vplivajo na delnice podjetij?
Kadar je zaupanje v sistem na visoki ravni, vlagatelji večinoma kupujejo delnice.

Po tej razpravi so analitiki ocenili, da so možnosti za zmago Clintonove zrasle s 60% na 70%. V kolikor se možnosti za zmago Trumpa v naslednjih tednih povečajo, bi to lahko vplivalo na vlagatelje, da zmanjšajo svoje investicije v delnice ameriških podjetij in v nacionalno valuto (USD).

Kakor koli že, pred volitvami narašča neučakanost investitorjev zato je pričakovati večje tržne premike kot običajno.

Prav tako velja spomniti, da so, od začetka 20. stoletja, delnice v zadnjem, osmem letu predsedniškega mandata, povečini zabeležile izgubo vrednosti, v povprečju v višini 1,2%.

Brezplačnih 50 EUR za trgovanje lahko prevzamete tukaj.

Fortrade Ltd je avtoriziran in reguliran v Veliki Britaniji s strani FCA (Financial Conduct Authority) pod licenco številka 609970.

Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete.To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakšnem koli finančnem instrumentu. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Fortrade ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost