Botinska rumena paprika Foto:
Botinska rumena paprika Foto:
Paprika Sivrija
Paprika Sivrija
Igor Jarkovič, pridelovalec paprik
Igor Jarkovič, pridelovalec paprik

SPAR Kot nekoč.

Kraljica vloženih paprik

Botinska rumena paprika sodi med tako imenovane paradižnikove paprike. Njen plod je ploščato okrogel in ima razmeroma debelo in okusno meso. Okusna je sveža in tudi za polnjeno papriko se odlično obnese, saj njeno meso pri kuhanju ohrani prijetno čvrstost in okus. Ko pa pridemo do vlaganja v kis, se z botinsko rumeno nobena druga sorta ne more meriti. Še posebej vložena skupaj s semeni je cenjena delikatesa, ki jo zdaj lahko pripravite tudi sami, saj vam je botinska rumena paprika na voljo v vašem bližnjem Sparu pod imenom SPAR Kot nekoč.

In najbolj aromatična, najbolj dišeča je ...

Paprika sivrija po svojem izgledu ne pritegne prav veliko pozornosti. Toda ko podolgovate, majhnim rogovom podobne plodove narežemo, nas v nekaj trenutkih zajame izredno prijeten in vabljiv vonj po papriki, za katerega so odgovorna hlapna eterična olja in organske kisline. Če jo dodamo paradižniku in čebuli v tipični poletni solati, bo to prežela s svojo posebno svežino. Če pa papriko sivrijo na hitro popečemo v ponvi, njen okus in vonj postaneta še izrazitejša. Prav zato je sivrija naravnost popolna izbira tudi za eno najbolj priljubljenih domačih poletnih jedi, sataraš.

Košček poletja za hladne dni

Priljubljen sataraš, seveda brez jajc, si lahko pripravimo tudi za ozimnico in shranimo v kozarcih. Zdaj, ko sta paradižnik in paprika na svojem vrhuncu, je najboljši čas. Na oljčnem olju popražimo čebulo, dodamo narezano papriko sivrijo. Ko ta rahlo karamelizira, dodate olupljen in na koščke narezan paradižnik val. Na koncu dodamo malo materine dušice in vroče nadevamo v brezhibno čiste kozarce za vlaganje. Po vrhu v vsak kozarec nalijemo še malo oljčnega olja. Kozarce zapremo in jih za kakšne pol ure postavimo v pečico, ogreto na 80 stopinj.

Tako pripravljen sataraš vas bo v hladnejšem delu leta v nekaj trenutkih ponesel nazaj v poletno obilje svežih plodov z vrta.

Paprika je izvrstna vitaminska osvežitev, zato bi morala biti čez poletje vsak dan na našem jedilniku. Za razvajanje v pristnih domačih okusih izberite papriko naših domačih sort: botinska rumena in sivrija.

Papriko za SPAR Kot nekoč pridelujejo na kmetiji Jarkovič, ki Sparove trgovine že več let zalaga s prvovrstnimi vrtninami, znana pa je tudi po odličnih sočnih jagodah.

SPAR