Foto:
Foto:

Ljudje z urejenimi financami navadno spijo bolje. To pa je z nekaj discipline in premišljenimi potezami dosegljivo vsakomur. Ni namreč toliko pomembno, koliko denarja zaslužite vsak mesec, pomembno je, da prevzamete nadzor nad porabo in spoznate svoje finančne zmožnosti.

Pot do urejenih osebnih financ je lažja, če imamo dober načrt, cilj pa je s pravim »zemljevidom« dosegljiv hitreje in z manj stresa. Pri tem je ključnega pomena, da smo iskreni sami do sebe
– z zanikanjem tudi kakšne slabe navade, ki vodi v nižanje naših finančnih sredstev, si ne bomo naredili usluge. Po drugi strani pa lahko s spremembami naših navad svoj finančni uspeh znatno popravimo.

Finančni strokovnjaki izpostavljajo šest korakov, s katerimi boste lažje prevzeli nadzor nad prihodki in odhodki ter obvladali lastno finančno stanje.

Sestavite preglednico družinskega proračuna in vanjo vpisujte vse prihodke in odhodke, ki so pomembni za vaše finančno stanje.

2. POSKUŠAJTE ZMANJŠATI STROŠKE. Podrobno preglejte vse stroške, ki se pojavljajo v vaši mesečni bilanci. Primerjajte ponudbe različnih ponudnikov na trgu ter izkoristite akcijske ponudbe ali ugodnosti in sčasoma boste postali mojster obvladovanja stroškov.

3. POSKRBITE ZA FINANČNO REZERVO. Naredite si t. i. rezervni sklad oziroma varnostno rezervo. Gre za privarčevan denar, katerega vloga je, da nam pomaga ob morebitnih nepričakovanih dogodkih in nam nudi kratkoročno finančno varnost. Rezerva naj bo taka, da zmorete z njo nekaj mesecev pokriti vse nujne izdatke.

4. ZADOLŽUJTE SE RAZUMNO. Kredite jemljite le za namene, ki so za vas pomembni. Vedno se prepričajte o najboljši možnosti za financiranje svojih potreb in poiščite nasvet bančnega svetovalca, če niste prepričani
v svoje finančno znanje.

5. POSKRBITE ZA VARNO PRIHODNOST. Plemenitenje premoženja je vložek v prihodnost. Boste potrebovali dodatek k pokojnini, bo potrebno otrokom zagotoviti sredstva za šolanje, vas čakajo drugi večji izdatki? V svoj mesečni načrt odhodkov vključite tudi del, namenjen varčevanju. Da boste izbrali najprimernejši način, se lahko odločite za posvet z bančnim svetovalcem.

6. ZAVARUJTE SE. Ko enkrat razumete življenjska in finančna tveganja, razumete vlogo zavarovanja. Priporočljivo je biti zavarovan za nepredvidene primere, ki lahko hitro spremenijo življenje (nezgoda, smrt, izguba zaposlitve, naravne nesreče in podobno), saj s tem zavarujemo ne le sebe, temveč tudi svoje bližnje. Brez ustreznega zavarovanja bi namreč nanje lahko padlo vaše finančno breme.

Več informacij o tem, kako do urejenih osebnih finance, lahko preberete na povezavi, kjer si lahko ogledate in prenesete tudi priročnik “Urejene osebne finance”.