Ljubljana 16:45
Peking 22:45

"Lucin" bron težak 132 kilogramov

Bronasta doba slovenskega juda, 2. del

Judo, 15. avgust 2008 08:25, zadnji poseg ob 12:48
Peking - MMC RTV SLO

Nov izjemen uspeh slovenskega športa! Po srebru plavalke Sare Isakovič je za drugo medaljo v Pekingu poskrbela judoistka Lucija Polavder, ki je osvojila bron.

V odločilnem dvoboju v kategoriji nad 78 kilogramov je "Luca" premagala južnokorejsko orjakinjo Na Jung Kim, ki je težka 132 kilogramov oziroma kar 44 več od naše tekmovalke. To je druga slovenska judoistična medalja na olimpijskih igrah. Pred štirimi leti je prav tako bron osvojila Urška Žolnir.

Minimalno prednost zlahka obdržala do konca
23-letna Grižanka je v prednost prišla po slabih dveh minutah, ko je sodnica tri leta mlajši Korejki dosodila kazen zaradi neaktivnosti in točko prednosti brez večjih težav obdržala do konca. Polavderjeva je bila veliko bolj aktivna vseh pet minut, Korejka pa je dvoboj bolj ali manj opazovala in pazila na ravnotežje.

Bron darilo za mamin rojstni dan
"Zelo sem vesela. Ne vem, kaj naj povem. Osvojiti medaljo na olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika. S Kimovo se dobro poznava, saj sva imeli že priprave skupaj, nisva pa se še nikoli borili, zato nisva vedeli, kako bo borba potekala. Bilo je težko. Dobila sem minimalno prednost, ki jo je do konca borbe težko zadržati, hitro se lahko vse obrne. Šlo mi je res lepo. Ob tem bi se rada zahvalila trenerju Fabjanu, Urški, Rokiju ... Enkratno je bilo zraven njih preživeti olimpijske igre. Še bolj vesela sem zaradi tega, ker tisti dan, ko pridemo domov, praznuje moja mamica rojstni dan. To medaljo ji lahko dam za darilo!," je v pogovoru za Radio Slovenija povedala Polavderjeva, ki ni mogla zadrževati solz sreče.

Preberite še:
- Portret Lucije Polavder - Fenomen iz Griž z ledenim obrazom

- Lucijin bron dočakali v Luciji


Želja se uresničila prav ob koncu
Pomembna je bila tudi taktika trenerja Marjana Fabjana: "Pomembno je bilo predvsem to, da Korejka Lucije ne uspe zgrabiti za vrat, saj je v tem elementu zelo nevarna. To je uspelo in neznansko sem vesel. Imeli smo željo po eni medalji in nekaj časa se mi je zdelo, da bomo ostali brez, na koncu pa se je izšlo po načrtih." To je bila zadnje tekmovanje v judu na letošnjih olimpijskih igrah.

Cukada v polfinalu spet premočna
Polavderjeva se je po dveh zmagah v predtekmovanju uvrstila v polfinale, kjer jo je z iponom premagala 37 kilogramov težja Japonka Maki Cukada. Branilka naslova, ki je Lucijo premagala dvakrat že na lanskem svetovnem prvenstvu, je pozneje v finalu klonila proti Kitajki Ven Tong.

Masirala jo je tudi Urška Žolnir
V boju za tretje mesto je bila Polavderjeva v težkem položaju, saj je nastopila le 15 minut po porazu proti Cukadi, Korejka pa je bila po nizu zmag v repasažu spet polna želje po dokazovanju. "Po porazu proti Japonki se je bilo predvsem težko zbrati. Pomagali so mi vsi. Trener mi je dajal zadnje napotke, Urška pa mi je masirala roko," je povedala Polavderjeva.

Do polfinala z dvema zmagama
Priljubljena Luca, ki ji je tehtnica na uradnem tehtanju pokazala 88 kg, je bila v prvem krogu prosta. V drugem krogu je izločila Kazahstanko Gulžan Išanovo, v tretjem pa Mongolko Cerenhand Dorjgotov. Obe nasprotnici je ugnala z iponom.

Moški del ekipe brez ene same zmage
Uspeh Polavderjeve je velik obliž na dosežke slovenskih judoistov v Pekingu. Urška Žolnir je osvojila 7. mesto, vsi moški tekmovalci pa so izgubili v 1. krogu in niso dobili možnosti za repesaž. V preteklih dneh sta to bila Roki Drakšič in Aljaž Sedej.

Danes pa se jima je pridružil Matjaž Ceraj (nad 100 kg), ki je po vsega 37 sekundah izgubil v 1. krogu proti Juriju Ribaku. Ker je Belorus izgubil svoj drugi dvoboj, je Ceraj s tem končal tekmovanje.

S. J./R. K.

Prijavi napako

prijateljPošlji | tiskalnikNatisni | Komentarji (272)Komentarji (272)

Najslajši ugriz kariere Lucije Polavder. Foto: Reuters

Podelitev medalj - Majhna...

Predvajaj RealPlayer WindowsMedia

Bronasta zmaga Lucije Polavder

Predvajaj RealPlayer WindowsMedia

Japonka pretrd oreh za Luco

Predvajaj RealPlayer WindowsMedia

Lucijina pot do polfinala

Predvajaj RealPlayer WindowsMedia

Ceraj izgubil po 37 sekundah

Predvajaj RealPlayer WindowsMedia

Zadnji met, s katerim je Ven Tong premagala Maki Cukado. Foto: Reuters

Maki Cukada je bila tretjič zapored premočna za Lucijo Polavder. Foto: Reuters

Lucija Polavder je uresničila sanje in si priborila olimpijski bron. Foto: Reuters

Dodaj v

Digg   Facebook   del.icio.us   Reddit

Oddaj svoj komentar

Oddajanje komentarjev je onemogočeno - stran katero pregledujete je arhivske narave.
Hvala za razumevanje.

Komentarji (272):

Padajoče | Rastoče
Na stran: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
Na stran: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »

Oddaj svoj komentar

Oddajanje komentarjev je onemogočeno - stran katero pregledujete je arhivske narave.
Hvala za razumevanje.

Judo - ostale novice VEČ NOVIC >>>

Veličasten sprejem za bronasto "Luco"

Slovenski judoisti so se v nedeljo zvečer vrnili v Slovenijo. Na ljubljanskem letališču so sprejeli Lucijo Polavder, ki je v Pekingu osvojila bron.Polavderjeva že v domovini  >>>

Lucijin podvig dočakali kar v Luciji

Poškodbo in neuspeh na prejšnjem OI-ju je judoistka Lucija Polavder več kot uspešno prebrodila v Pekingu, kjer ji je roke pred odločilnim bojem zmasirala kar Urška Žolnir.Lucijin oče: Ima mehko srce  >>>

Fenomen iz Griž z ledenim obrazom

Nepozabna pekinška pot do olimpijskega odličja Lucije Polavder je lahko za zgled mnogim Slovencem: mirno, delavno, a vedno "na vse ali nič".Štirinajst let garanja za olimpijski bron  >>>

Slovenskemu orjaku na pomoč priskočila Kanadčana

Slovenski orjak judoist Matjaž Ceraj je moral za sparing partnerja v Pekingu najprej uporabiti trenerja Filipa Leščaka, nato pa težavo le rešil.  >>>

Se bo Japonska vrnila na svetovni prestol?

Na tatamijih v Pekingu se bo za medalje potegovalo kar 386 judoistov v po sedmih kategorijah v moški in ženski konkurenci. Med njimi tudi pet Slovencev.  >>>

Zastavo na odprtju bo nosila Žolnirjeva

Čast nosilke slovenske zastave na odprtju olimpijskih iger v Pekingu je pripadla judoistki Urški Žolnir, ki že ima medaljo z OI-ja, saj je bila v Atenah bronasta.  >>>