Vizualizirano sveže hidrološko opozorilo Arsa. Foto: Arso
Vizualizirano sveže hidrološko opozorilo Arsa. Foto: Arso
Arso opozarja na dež na vzhodu države

Trenutni pretok omenjene reke znaša 300 kubičnih metrov na sekundo in poplavlja na območju pogostih poplav. Krka polagoma narašča in v soboto čez dan bo poplavljala tudi tam, kjer poplave niso pogoste, so v izrednem biltenu sporočili z državne agencije za okolje.

Zadnji hidrometeorološki podatki
Pomagajte nam pri poročanju in posredujte fotografije na @rtvslo ali na naš elektronski naslov.


Hvala, srečno.

Na širšem poplavnem območju se lahko razlijejo tudi reke Sotla, Mestlinjščica, Dravinja, Ščavnica in Pesnica.

Hitro in močno lahko narastejo manjši pritoki Ljubljanice, Kolpe, Savinje in Save in tudi zato se lahko zgodijo razlivanja omenjenih rek. Mura bo poplavljala predvidoma v soboto znotraj poplavnih nasipov.

Do nedelje je mogoč hiter in močnejši porast manjših rek in potokov v večjem delu države, so še zapisali na Arsu. Zaradi velike razmočenosti tal opozarjajo tudi na možnost plazov.
Obilne padavine
Vzhodno Slovenijo glede na vremenske napovedi čaka precej deževna noč. Ciklonsko območje bo do sobote zjutraj zajelo to področje in prineslo obilne padavine, je napovedal Arsov meteorolog Brane Gregorčič.
"Ciklonsko območje se bo ponoči iznad srednjega Jadrana pomikalo proti severu Bosne in Hercegovine, severu Hrvaške in severovzhodu Slovenije, zato se bodo ponoči padavine okrepile," je povedal prognostik.

Po njegovih besedah se bodo padavine nekje po 20. uri najprej okrepile na jugovzhodu Slovenije, do jutra pa bo deževje zajelo tudi severovzhod Slovenije. "Pričakujemo, da bo v 12 urah padlo okrog od 30 do 60 litrov dežja na kvadratni meter," je ocenil Gregorčič in dodal, da se bodo padavine počasi umirile v soboto čez dan.

Prilagamo nekaj aktualnih fotografij Krke (foto: Goran Rovan)

Arso opozarja na dež na vzhodu države