Beli švicarski ovčarji zrastejo do  55 oz. 66 cm, njihova inteligenca pa naj bi bila na ravni 7-letnega otroka. Foto: EPA
Beli švicarski ovčarji zrastejo do 55 oz. 66 cm, njihova inteligenca pa naj bi bila na ravni 7-letnega otroka. Foto: EPA

Ti psi potrebujejo veliko gibanja, hitreje jim je dolgčas. Potrebujejo velik vrt, veliko sprehodov, dejavnosti, da se dela z njimi.

Beli švicarski ovčar

Gre za pasmo, ki sega daleč v 20. stoletje. "Takrat so se začeli kotiti na vsake toliko časa, iz nemških ovčarjev, beli. Ker pa je prišlo do nacistične stranke, Hitler pa ni maral ničesar, kar je drugačno, in se je odločil, da bele švicarske ovčarje pomorijo. Vsakega, ki se je skotil, so takoj pobili. Nato so se Američani odločili, da jih bodo nekaj skrili in odpeljali. In tako so začeli vzrejati svojo pasmo," je uvodoma povedala Damjana Jugovic.

Psi, ki potrebujejo veliko gibanja
Beli švicarski ovčarji so podobni nemškim ovčarjem, a so bolj zdravi, predvsem nimajo toliko težav s kolki. Dlako imajo mehkejšo in bolj košato, niso pa primerni za vsakega skrbnika. "Zelo težko - edino, če bi pač vzel v zakup, da bo ta čas namenil samo sebi, psu, odkrivanju narave in šolanju. Pod tem pogojem lahko," je povedala Jugovičeva in pojasnila: "Ti psi potrebujejo veliko gibanja, hitreje jim je dolgčas. Potrebujejo velik vrt, veliko sprehodov, dejavnosti, da se dela z njimi. Če nimajo vrta, so lahko v hiši ali v stanovanju. A seveda potrebujejo dvakrat dnevno minimalno od ene do dve uri sprehoda, ker morajo dati svojo energijo iz sebe. Drugače se pač sami zaposlijo in naredijo kakšno škodo."

Zelo radi imajo vodo
Kot smo že prej omenili, imajo mehko in košato dlako, ki pa ves čas izpada. Menjajo jo dvakrat letno. "Če pridejo blatni s sprehoda, sploh ni problema. Jaz jih, ker jih imamo v hiši, tuširam, poleti pa jih pustimo zunaj kakšno uro pred hišo. Ko se psi osušijo, so spet snežno beli, tako da ni nobenega pretiranega dela z njimi. Ni jih treba krtačiti, ni potrebna neka posebna nega," je dodala Jugovičeva in poudarila, da imajo švicarski beli ovčarji zelo radi vodo: "Če se le da, pobegne v vodo, skoči noter, da plava, kar je terapevtsko super za pse, ampak pozimi ni ravno priporočljivo. Glede na to, da jih, ko tečejo, ne zebe, se ogrevajo, in tudi če gredo v vodo, jih ne zebe. Ko se vrnemo domov, gredo pa tako v toplo hišo, kjer se posušijo in ogrejejo."

Mogoče displazije kolkov in komolcev
Beli švicarski ovčarji imajo radi otroke in so prilagodljivi, načeloma pa so tudi precej zdrava pasma. "Med njihove bolezni se mogoče uvrstijo tudi displazije kolkov in komolcev. Zato je naša vzrejna komisija tudi na to zelo pozorna in poleg drugih dokazil ipd. zahteva, da pred vzrejo psov morebitne starše tudi slikamo, da se vidi, da je vse zdravo. Mogoča so tudi vnetja roženice, ampak načeloma so kar zdravi psi," je sklenila.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Ti psi potrebujejo veliko gibanja, hitreje jim je dolgčas. Potrebujejo velik vrt, veliko sprehodov, dejavnosti, da se dela z njimi.

Beli švicarski ovčar