Začelo se je z žledom, nato z intenzivnim deževjem. Paše skoraj ni. Foto: BoBo
Začelo se je z žledom, nato z intenzivnim deževjem. Paše skoraj ni. Foto: BoBo
Obupani čebelarji pozivajo državo, naj pomaga

Predlog Čebelarske zveze Slovenije pomeni, da bi država na eno čebeljo družino namenila pet evrov. S tem bi pokrili ceno devetih kilogramov sladkorja, kar je 70 odstotkov tega, kar čebelja družina potrebuje za zimsko oskrbo.

Slabo vreme vzelo še hojevo pašo
Sladkor čebele letos nujno potrebujejo, je zveza poudarila na tiskovni konferenci v Lukovici. Prvi čebelar v državi Boštjan Noč je pojasnil, da je slabo vreme v zadnjem času vzelo poleg katastrofalne letine še hojevo pašo. Nekatera območja so popolnoma brez medu, na drugih pa je medu bore malo.

"Ne samo, da ni medu, letos ni bilo niti toliko vremenskih pogojev za razvoj čebel. Čebele so bile skoraj celo leto na sladkorju, kar pomeni, da ne bodo prišle v kondiciji v zimo, da bi jo normalno prebrodile," je opozoril Noč.

Spomnil je, da je vseh v državi zadnja leta polna usta o pomenu čebelarstva in ohranitve kranjske čebele. "Zdaj pa je čas, da se te besede vsaj nekoliko uresničijo," je dejal Noč in pojasnil, da je v Sloveniji približno 150.000 čebeljih družin, za katere skrbi približno 8.000 čebelarjev.

Neoperativno ministrstvo
O katastrofalni letini čebelarjev in o ogroženosti čebel čez zimo so čebelarji poslali dopise strankam in ministrstvu za kmetijstvo in okolje. V petek se člani zveze sestanejo tudi z odhajajočim ministrom Dejanom Židanom. "Od padca vlade do prejšnjega tedna je bilo ministrstvo zelo neoperativno," je še dejal Noč.

Ta je tudi razočaran nad odzivom stranke SMC, ki je poslala dopis, da se bodo sešli enkrat po 15. septembru. "Čebele potrebujejo pomoč danes, so živa stvar," je opozoril Noč.

Varoza preti
Poleg slabe letine so čebelarji priča še izbruhu varoze, to je zajedavske bolezni čebel. "Do letos je nakup zdravil financiralo ministrstvo, zato se trg o tem ni oblikoval, teh zdravil ni na trgu," je poudaril Vlado Avguštin s čebelarske zveze.

Junija je veterinarska uprava zdravila naročila, a jih je zmanjkalo. Zdaj morajo čebelarji čakati več tednov, da bo na vrsti novo naročilo. "Trg zdravil za varozo naj se uredi tako, kot je urejeno za preostale bolezni živali in v drugih državah EU-ja - zdravila so v veterinarskih ambulantah in specializiranih trgovinah vse leto," je izpostavil Avguštin.

Obupani čebelarji pozivajo državo, naj pomaga