Koprsko pristanišče je prejelo nagrado za okolju najbolj prijazno evropsko pristanišče. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Koprsko pristanišče je prejelo nagrado za okolju najbolj prijazno evropsko pristanišče. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Tema letošnjega tekmovanja so bili inovativni okoljski projekti. Luka Koper pa je sodelovala s projektom primera dobrih praks pri ravnanju z odpadki v koprskem pristanišču.

V projektu z naslovom No waste, just resources! je koprsko pristanišče predstavilo sistem prekrivanja razsutih tovorov z odpadno celulozo, uporabo odpadnega lesa, ki nastaja pri pretovoru blaga, za ogrevanje prostorov upravne stavbe, kompostiranje in uporabo morskih sedimentov oz. mulja za izdelovanje zidakov in drugega gradbenega materiala. Pri vseh naštetih primerih so v koprskem pristanišču odpadke, ki bi sicer končali na deponijah, izkoristili in jih predelali v surovine.

"V zadnjih desetih letih smo v postopke in tehnologije za zmanjševanje vplivov pristaniške dejavnosti na okolje vložili več kot 30 milijonov evrov. Tudi v prihodnje bomo skrbeli, da bo Koper ostal zeleno pristanišče, prijazno do naših sosedov in v zadovoljstvo našim sodelavcem," je ob prevzemu nagrade povedal predsednik uprave Luke Dragomir Matić.

Luka Koper se je sicer že tretjič uvrstila v finale za nagrado ESPO. Tokrat pa je v finalu premagala špansko Huelvo, portugalsko Lizbono, francoski Marseille in nizozemski Rotterdam.