Huda vročina bo trajala še vsaj nekaj dni, ponekod tudi dlje. Foto: BoBo
Huda vročina bo trajala še vsaj nekaj dni, ponekod tudi dlje. Foto: BoBo
V takšnem vremenu pride prav bližina jezera ali morja. Foto: BoBo

Medtem ko bo v notranjosti države vročina v torek popustila, pa se bo na Primorskem zelo vroče vreme nadaljevalo, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Predvsem na Primorskem je zaradi suše in visokih temperatur velika nevarnost požarov v naravi.

Več vode, manj pijač z veliko sladkorja
Vročinski val traja že nekaj dni, na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) RS pa ob tem svetujejo, da v času vročine ljudje dnevno spijejo vsaj dva litra tekočine, najbolje vode, pri tem pa naj količino prilagodijo stopnji potenja.

Na IVZ-ju obenem odsvetujejo uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in veliko sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Ljudje naj se tudi izognejo uživanju zelo hladnih pijač, saj te lahko povzročijo želodčne krče.

IVZ: Oblačila naj bodo lahka
Glede prostorov, v katerih se zadržujemo, je priporočljivo zračenje zjutraj in zvečer ter uporaba rolet in klimatskih naprav. Ljudje pa se lahko doma hladijo tudi s hladnimi prhami ali kopelmi.

Oblačila naj bodo lahka in ohlapna ter narejena iz bombaža ali lana. Na IVZ-ju pa svetujejo tudi uporabo sončnih očal, pokrival za glavo in krem za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Zunanje fizične dejavnosti pa je treba omejiti na jutranje in večerne ure ter na splošno omejiti športno dejavnost, še svetujejo na inštitutu.

Pazljivo z vodo
Kljub dobri spomladanski zalogi vode se v površinskem sloju tal zaradi močnega izhlapevanja razmere izjemno hitro poslabšujejo. Stanje površinske vodne bilance je sicer najslabše na Obali in v severovzhodni Sloveniji.

A površinski sloj tal se intenzivno suši tudi v drugih predelih Slovenije. Še posebno na lahkih tleh se ob stopnjevanju vročine povečuje možnost pojava kmetijske suše. Znaki sušnega in vročinskega stresa na rastlinah so že opazni.

Informacije, obvestila in opozorila Arsa lahko spremljate tukaj.

Arso ocenjuje trenutne hidrološke razmere površinskih voda kot običajne za ta letni čas. V prihodnjih dneh bodo reke še naprej postopno upadale, zlasti pri manjših rekah in potokih na širšem območju Primorske ter ponekod v osrednji Sloveniji pa se bo v prihodnjih dneh povečala možnost za pojav hidrološke suše površinskih voda. Manjši vodotoki lahko presahnejo na običajnih mestih, kjer je ta pojav pogost v poletnih mesecih.

Arso ne pričakuje težav s podzemno vodo, a prebivalce pozivajo, naj s svojim ravnanjem ne poslabšujejo količinskega in kakovostnega stanja voda, še zlasti na najranljivejših območjih. Treba je tudi dosledno upoštevati pozive upravljavcev javnih vodovodov.