Prizor iz Petačevega grabna. Foto: Vinko  Oblak
Prizor iz Petačevega grabna. Foto: Vinko Oblak
Petačev graben. Foto: Vinko Oblak
Poplave
Razdejanje potoka Mala Božna (pritok Gradaščice) v Petačevem grabnu. Območje je bilo močno prizadeto že avgusta letos. Foto: Karmen Jankovec
Zakaj ni zbiralnika, ki bi ustavil ljubljanske poplave?
Nekatere vasi še vedno odrezane od sveta
Trdo delo po poplavah
Odpravljanje posledic neurja

Neurje je po prvih grobih podatkih na območju Poljanske doline povzročilo za več kot 30 milijonov evrov škode. Na občinski infrastrukturi in na objektih v občinah Žiri, Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka škoda znaša od 13 do 18 milijonov evrov, za okoli 17 milijonov evrov škode pa naj bi bilo na vodotokih.

Moškega, ki ga je odnesla voda,
so nehali iskati

Številne ekipe delavcev cestnih in komunalnih podjetij, gasilci ter vojaki v Poljanski dolini tudi danes nadaljujejo odpravljanje posledic sredinega neurja.

Žirovski župan Janez Žakelj je povedal, da je na območju njihove občine na terenu še vedno deset ekip z gradbeno mehanizacijo, ki se trudijo po najboljših močeh zagotoviti dostopnost do vseh hiš. Do nedelje bo predvidoma vzpostavljen tudi pontonski most med Žirmi in Vrhniko po prometni občinski cesti čez Podlipo.

Po Žakljevih besedah že prihaja tudi vrsta drugih zahtev in želja za pomoč pri odpravljanju škode na objektih in pri plazovih. "Vendar za zdaj še vedno skušamo sanirati najnujnejše. Še nekaj dni bodo tako potekala interventna dela, potem pa se začenja redna sanacija," je pojasnil in dodal, da tudi vodarji še opravljajo nujna dela po grapah, v ponedeljek pa bodo začeli čistiti vodotoke.
Poveljnik Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane Pavle Razložnik pravi, da so v njihovi občini še vedno na terenu vse gasilske enote, vojska in vzdrževalci, ki bodo skušali čim prej vzpostaviti normalne razmere. Vodovod v Poljanah je na več mestih pretrgan, zato vodohrane polnijo z gasilskimi cisternami, uporabniki pa morajo vodo prekuhavati.

Največ težav je še vedno v dolini Hotovlja, kjer je odneslo precej ceste, oporni zidovi pa so porušeni. Dostop do hiš je že zagotovljen, pri čemer si ponekod pomagajo tudi z obvozi. "Huje bo, ko bo treba stvar sanirati za daljše obdobje. To bo povezano z velikimi stroški, na potezi pa bosta občina in država," je poudaril Razložnik.
Tudi na območju škofjeloške občine se danes s pomočjo mehanizacije prebijajo še do zadnjih hiš, tako da bodo vsi dostopi stanovalcev do glavnih cest normalno prevozni. Danes naj bi zagotovili tudi normalno vodooskrbo za hiše v Logu, ki so jih minule dni z vodo oskrbovali gasilci.

Več kot 3 milijone škode na Polhograjskem
Na območju občine Dobrova - Polhov Gradec se zaradi posledic neurja še vedno ni mogoče pripeljati z avtomobilom do osmih hiš v dveh naseljih na območju Sela nad Polhovim Gradcem, je povedal župan Franc Setnikar, vendar so pristojni v stiku s prebivalci. Škodo v Polhovem Gradcu ocenjujejo na več kot tri milijone evrov.

Ujma je bila ena najhujših, vode je bilo toliko, kot je verjetno ni bilo zadnjih 90 let, je dejal Setnikar, ki dodaja, da je bila praktično cela dolina od Dobrove proti Polhovemu Gradcu eno samo jezero.

Uničena je vodna in cestna infrastruktura, od skupno 270 kilometrov cest jih je 40 kilometrov popolnoma uničenih, preostale so poškodovane, tako da bo potrebna resna sanacija vseh cest, je še poudaril polhograjski župan.

Voda je zalila 25 hiš, poleg tega so v vaseh Hrastenice, Osredek, Gabrje in Selo nad Polhovim Gradcem do hiš prišli plazovi blata in vode, ki so vdrli v kar nekaj objektov, en kozolec je podrlo.

Ponovno sta bila prizadeta dva večja proizvodna obrata v Polhovem Gradcu in eden v Gabrju ter še več manjših proizvodnih objektov, prav tako dva gostinska obrata v Polhovem Gradcu in v Gabrju.

Občanom pa so najprej priskočili na pomoč gasilci, v četrtek pa je pri sanaciji posledic pomagala tudi Slovenska vojska.

Železnica med Mostom na Soči in Podbrdom odprta
Odsek železniške proge med postajama Most na Soči in Podbrdo je bil v noči na torek tako poškodovan, da so ga morali zapreti. Posledice ujme so medtem odstranili, tako da so progo ponovno odprli v petek ob 14. uri, so sporočili s Slovenskih železnic.

Za ponovno odprtje naj bi bile še tekom dneva pripravljene vse cestne povezave do manjših hribovskih vasi nad Baško grapo. Pri pomoči tamkajšnjim domačinom je sicer sodelovalo več sto ljudi različnih prostovoljnih in ostalih služb, je sporočil poveljnik Civilne zaščite Občine Tolmin Jože Dakskobler. Med njimi so bili tudi jamarji.

Veliko dela tudi na Tolminskem
Na Tolminskem imajo veliko dela na terenu predvsem cestni in komunalni delavci. Prevoznih, ne pa še očiščenih je glavnina občinskih cestnih povezav, še vedno pa je zaradi poškodovanega terena zaprta železniška proga Most na Soči-Podbrdo.

Potem ko so jo v sredo pregledali statiki, za danes na Slovenskih železnicah načrtujejo glavna dela in popravila proge. Čez dan naj bi predvidoma že vedeli, kdaj bo železniški promet na tem odseku lahko stekel.

PREBERITE VEČ
- Foto in video: V Ljubljanski kotlini najhuje na območju Gradaščice
- Foto: Škoda neurja v Poljanski dolini ogromna
- Razmere na domačih cestah
- Vremenska napoved

Medtem ko točna višina škode, ki jo je povzročilo neurje, še ni znana, pa je že jasno, da občine od države ne morejo pričakovati vseh sredstev za sanacijo. Bo pa država zagotovila interventna sredstva v višini 400.000 evrov za očiščenje strug in tudi sredstva za sanacijo cest.

Vremenska napoved za danes ne obeta močnejšega dežja, vendar pa na agenciji za okolje opozarjajo na močan veter. Ta bi zlasti v zgodnjih jutranjih urah v severni in v severovzhodni Sloveniji v sunkih lahko presegel hitrost 70 kilometrov na uro.

V Petačevem grabnu nad Polhovim Gradcem so ponovno porušeni vsi začasno sanirani mostovi, tri hiše pa bodo verjetno še nekaj dni odrezane od sveta. Zemeljski plaz pa je porušil nekaj kmetijskih objektov. Foto: Vinko Oblak, Karmen Jankovec

Zakaj ni zbiralnika, ki bi ustavil ljubljanske poplave?
Nekatere vasi še vedno odrezane od sveta
Trdo delo po poplavah
Odpravljanje posledic neurja