Gre za projekta oskrbe s pitno vodno v občinah Postojna, Pivka in Sodražica ter Ribnica in Kočevje. EU bo primaknil večino sredstev. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Gre za projekta oskrbe s pitno vodno v občinah Postojna, Pivka in Sodražica ter Ribnica in Kočevje. EU bo primaknil večino sredstev. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko še naprej izdajajo odločbe za sofinanciranje s kohezijskimi sredstvi za obdobje 2014-2020. Omenjena projekta bosta stala 65,6 milijona evrov, pri čemer jih bo Evropska unija prispevala 40,6 milijona.

Namen naložb je zagotoviti varno in zdravo oskrbo s pitno vodo na omenjenih območjih, so sporočili iz vladne službe, ki je odločbi izdala za naložbo prvega sklopa oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice in za naložbo oskrbe s pitno vodo Sodražice, Ribnice in Kočevja.

Projekt bo koristil 21.000 prebivalcem
Projekt prvega sklopa oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice je namenjen reševanju problematike oskrbe s pitno vodo v občinah Postojna in Pivka. V okviru projekta bo nadgrajen in hidravlično izboljšan obstoječ vodovodni sistem s priključitvijo novih prebivalcev na javno vodovodno omrežje, zagotovljena pa bo varna oskrba s pitno vodo z gradnjo čistilnih naprav za pitno vodo.

Rekonstruirano in dograjeno bo primarno omrežje Postojna-Pivka, zgrajena bosta vodovod v Bujah in občini Pivka, zgrajeni zajetji ter vodarni Malni in Korotan ter rekonstruiran transportni cevovod in razdelilno omrežje v Petelinjah.

S tem bo več kot 21.000 prebivalcev dobilo varen dostop do zdravstveno ustrezne pitne vode. Za projekt, vreden 34,8 milijona evrov, prispeva kohezijski sklad 21,8 milijona evrov.

Novi cevovodi, čistilne naprave ...
Projekt oskrbe s pitno vodo na območju Sodražica-Ribnica-Kočevje bo prav tako zagotovil zanesljivo oskrbo z varno in zdravo pitno vodo, izboljšanje hidravlične karakteristike in priključitev novih prebivalcev na javno vodovodno omrežje. Zgrajenih bo 65.570 metrov cevovodov, tri čistilne naprave za pripravo pitne vode, 11 črpališč in štirje vodohrani.

S tem bo več kot 25.000 prebivalcev deležnih boljše in varnejše oskrbe s pitno vodo, na nov sistem pa bo priključenih več kot 1.300 prebivalcev. Izboljšala se bo kakovost oskrbe s pitno vodo in s tem življenjske razmere prebivalcev, zmanjšale pa se bodo tudi vodne izgube. Za projekt, vreden 30,8 milijona evrov, prispeva kohezijski sklad 18,8 milijona.