Snežna idila ... Foto: EPA
Snežna idila ... Foto: EPA
... in malce manj prijetna stran snega. Foto: EPA

Obilica snega otežuje promet tudi po vsej Srbiji, na Kosovu, na severu Črne gore, v delih Bosne in Hercegovine ter v Bolgariji.
V Romuniji so snežne nevihte, ki so divjale minula dva dni, povzročile prave izredne razmere. Premier Emil Boc je v čiščenje cest, s katerih so morali minulo noč evakuirati 340 ljudi, vpregel vojsko oz. tanke. Na jugu države se je zaradi poledenelih tračnic iztiril vlak s 123 potniki, a na srečo ni bil nihče poškodovan. Na letališču v Bukarešti so morali v sredo zvečer odpovedati več letov oz. letala preusmeriti na druga letališča.

Močno sneženje je promet danes ustavilo tudi po vsej Bolgariji. Da bi lahko očistili ceste, so oblasti vožnjo prepovedale težkim tovornjakom. Najhuje je na severu Bolgarije, kjer je ponekod zapadlo tudi do meter in pol snega, sneženje pa naj bi se še nadaljevalo. V nekaterih delih so tako že razglasili izredne razmere. Obilica snega je minulo noč za nekaj ur ustavila tudi promet čez edini most, ki čez Donavo povezuje Bolgarijo in Romunijo.
V Srbiji ceste tudi neprevozne, velike težave v BiH
Težavno je tudi v Srbiji, kjer je zaradi obilnih snežnih padavin v minulih dneh promet oviran praktično po vsej državi. Na zasneženih cestah je obvezna uporaba verig, čiščenje pa ovira močan veter, ki povzroča snežne zamete. V višjih predelih na jugu Srbije je nekaj cest neprevoznih, med njimi tudi cesta do mejnega prehoda z Makedonijo Prohor Pčinjski.

Na Kosovu je sicer večina cest prevoznih, a sneg prav tako močno ovira promet. Zaradi vremenskih nevšečnosti je kosovsko ministrstvo za izobraževanje v sredo sprejelo odločitev, da do ponedeljka prekine pouk na vseh osnovnih in srednjih šolah. Zaradi snega pa je za danes predvideni obisk na Kosovu odpovedal tudi posrednik EU v dialogu Beograda in Prištine Robert Cooper, ki je imel v sredo pogovore v srbski prestolnici.

Promet je zaradi snega otežen tudi na severu Črne gore, medtem ko na jugu poteka brez posebnosti. Velike težave pa je sneg povzročil v delih Bosne in Hercegovine. Po podatkih civilne zaščite je na območju kantona Zenica-Doboj več cest zaradi snega in nevarnosti plazov zaprtih. Poleg tega so na območju občine Sokolac nekatera gospodinjstva ostala brez elektrike – tam bi lahko razglasili stanje naravne nesreče. To so že pred tem razglasili za območje Han-Pijeska.