V Sloveniji gnezdi približno 250 parov belih štorkelj. Foto: BoBo
V Sloveniji gnezdi približno 250 parov belih štorkelj. Foto: BoBo
Danes so zaradi zbiranja podatkov o selitvah ptic pripravili obročke. Foto: BoBo

Z namenom zbiranja podatkov o selitvah ptic so danes pripravili obročkanje mladičev letošnjega legla. Za njihovo varstvo in učinkovito načrtovanje varstvenih ukrepov je namreč treba imeti podatke o tem, kje se vrsta pojavlja. Obročkanje pokaže tudi informacije o načinu življenja ptic.

V Sloveniji se je v zadnjih dvajsetih letih število belih štorkelj povečalo. Po podatkih DOPPS-a je lani v Sloveniji gnezdilo 250 parov belih štorkelj. S severovzhodnega dela Slovenije so se naselile še v Belo krajino, Dolenjsko podolje ter na Savsko ravan, Notranjsko in Ljubljansko barje.

Zavarovana vrsta
Pri nas so zavarovana vrsta, ki jo ogrožajo predvsem pomanjkanje hrane, uničevanje travnikov, suša in trki z električnimi žicami. Kljub povečanju populacije je to ranljiva vrsta, saj je njen prehranjevalni habitat ogrožen.

Glavni grožnji sta intenziviranje kmetijstva in izsuševanje mokrišč. S tem štorkljam uničujejo najpomembnejša prehranjevalna območja.

Večino gnezd štorklje zgradijo na električnih drogovih in dimnikih, gnezda pa so okrogla, znesena iz vej in blata. Vanje znesejo do pet jajc, mladiči pa se izvalijo dober mesec po začetku valjenja nekje na začetku maja. Gnezdo zapustijo predvidoma po od 54 do 70 dneh. Da bi povečali varnost gnezd, na električne drogove pogosto namestijo gnezdilne podstavke.

Bela štorklja je sicer največji evropski ptič in ena najbolj karizmatičnih ogroženih vrst ptic. Poletje preživi v Evropi, zimo pa v podsaharski Afriki. So zelo koristne živali, saj njihov glavni plen predstavljajo mali sesalci, hranijo pa se tudi z dvoživkami, žuželkami, plazilci in deževniki.

Več fotografij današnjega obročkanja si lahko ogledate v spodnji galeriji.