Oblasti so evakuirale več 10 tisoč prebivalcev. Foto: Reuters
Oblasti so evakuirale več 10 tisoč prebivalcev. Foto: Reuters
Tropski ciklon Pam v Tihem oceanu

Podatki o žrtvah so sicer nezanesljivi, ker so komunikacije večinoma pretrgane. Tom Skirrow iz organizacije Save the Children je po poročanju BBC-ja dejal, da je potrjenih osem smrtnih žrtev, a po informacijah, ki so jih pridobili Združeni narodi, naj bi samo v eni izmed provinc države umrlo 44 ljudi.

"15-30 minut absolutnega terorja"
Sunki vetra ciklona so dosegali hitrost tudi do 320 kilometrov na uro. Novozelandski vremenoslovci navajajo, da gre za najmočnejši ciklon v južnem Tihem oceanu v zadnjih 40 letih. Predstavnica Unicefa Alice Clements je ciklon opisala kot "15-30 minut absolutnega terorja".

Na otočju je ciklon v preteklih dneh povzročil poplave, oblasti pa so razglasile rdeče alarme za štiri province in več tisoč ljudi pozvale k evakuacijam. V tej revni državi z nekaj več kot četrt milijona prebivalcev so najbolj ogroženi tisti, ki živijo v barakarskih naseljih in na odročnih otokih. Predsednik Vanuatuja Baldwin Londsdale, ki je bil med neurjem na Japonskem, je mednarodno skupnost že pozval k pomoči.

Otočje Vanuatu, sestavljeno iz 65 otokov, leži na četrt poti med Avstralijo in Havaji, 47.000 od skupno 267.000 prebivalcev pa živi v glavnem mestu Port Vila. Ciklon Pam je ogromno škode povzročil tudi na drugih otočjih, recimo na Kiribatih in Salomonovih otokih.

Nova Zelandija v popolni pripravljenosti
Ciklon Pam, ki je včeraj opustošil tihomorsko državo Vanuatu, otočja Kiribati in Salomonske otoke, se nezadržno približuje 2.700 kilometrov oddaljeni Novi Zelandiji.

Novozelandske oblasti so že včeraj razglasile izredno stopnjo pripravljenosti. Vremenoslovci skrbno spremljajo pot ciklona, ki hitro menjuje smer, tako da za zdaj še ni mogoče z gotovostjo napovedati, ali bo prešel vso Novo Zelandijo. Večja je verjetnost, da bo zajel samo severovzhodno območje severnega otoka, od polotoka Coromandel in nato nižje - okrožje Gisborne, zaliv Hawke in zelandsko otočje Chatam Islands.

Zadnja novica, ki jo je civilna zaščita iz okrožja Gisborne, ki bo po napovedih najbolj na udaru, objavila pred nekaj minutami, je, da se je moč ciklona spet povzpela na najvišjo, peto stopnjo. Ciklon Pam naj bi sever Nove Zelandije s polno močjo dosegel nocoj, napovedujejo huronski veter, pihal naj bi s hitrostjo več kot 250 kilometrov na uro, močan dež in osemmetrske valove, in to vse do ponedeljka zjutraj.

"Vedno živahno turistično mestece Hahei na polotoku Coromandel, kjer živim, je opustelo. Trenutno je tukaj oblačno in že močno piha, vsi s strahom pričakujejo, kaj se bo zgodilo v naslednjih urah. Civilna zaščita in obalna straža sta izdala dolg seznam navodil. Ljudem svetujejo, naj se zatečejo v pritličja hiš, pritrdijo pohištvo in vse, kar bi lahko letelo po zraku, si pripravijo zaloge hrane in vode vsaj za tri dni, agregate in baterije ter naj spremljajo medije. Prepovedano se je približevati morju ali izpluti, zaprli bodo ceste, zlasti tiste, ki potekajo ob morju, trajektne linije so odpovedane. Prebivalce, ki živijo v lesenih ali manj varnih hišah bodo evakuirali v zidane stavbe. Kot zanimivost naj povem, da je svoje objekte morebitnim evakuirancem ponudila tudi svetovno znana veriga s hitro hrano. Ljudi, ki potrebujejo redno zdravniško pomoč, denimo ledvične bolnike nameščajo v bolnišnice. Hotelski kompleks, kjer delam, leži čisto blizu morja, obdano je z drevesi, zato so zaposlene iz lesenih hišk in kamperjev evakuirali v pritličja hotelov in depandanse, turisti so morali zapustiti šotore in prikolice. Ni prijetno, ker nihče ne ve, kaj nas čaka," je za TV Slovenija povedala 27-letna Portorožanka Teni Gasparini, ki začasno živi na Novi Zelandiji.

Novozelandci se bojijo, da bo ciklon Pam povzročil še večje razdejanje od ciklona Bola, ki je leta 1988 za seboj pustil mrtve, na tisoče evakuiranih in za 82 milijonov novozelandskih dolarjev škode.

Tropski ciklon Pam v Tihem oceanu