Zgodovinsko mesto Valparaiso objemajo ognjeni zublji in dim. Foto: Reuters
Zgodovinsko mesto Valparaiso objemajo ognjeni zublji in dim. Foto: Reuters
Valparaiso
Zaenkrat naj bi požar prizanesel zgodovinskemu središču mesta. Foto: Reuters
V gozdnem požaru v Čilu enajst mrtvih

Ogenj, ki je izbruhnil v soboto, je uničil že 12 sosesk v pristaniškem mestu in se še širi, podžigajo pa ga visoke temperature in močan tihooceanski veter. Po zadnjih podatkih je umrlo enajst ljudi, reševalne ekipe pa so morale zaradi vdihavanja dima pomagati več prebivalcem mesta.

Vzroka požara še niso odkrili, oblasti pa opozarjajo, da bi lahko dnevna svetloba razkrila še veliko večjo škodo, kot so jo ocenili do zdaj, ko so sporočili, da je požar uničil približno 1.000 domov. V več četrtih so zaradi divjanja ognja ostali brez pitne vode in električne energije.

Najhujši požar v zgodovini mesta
Ker gasilci požara niso mogli omejiti, je predsednica Michelle Bachelet prizorišče razglasila za območje katastrofe, župan mesta Jorge Castro pa je požar označil za najhujši požar v zgodovini mesta. Predsednica je podpisala tudi odlok, s katerim je vojsko pooblastila za pomoč pri evakuaciji več tisoč prebivalcev. Po ulicah mesta tako patruljirajo marinci.

Zgodovinsko središče mesta Valparaiso, ki ima približno 270.000 prebivalcev, je bilo leta 2004 uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, vsako leto pa privabi na tisoče turistov. Je eno najpomembnejših pristanišč v državi, nahaja pa se približno 135 kilometrov zahodno od prestolnice Santiago de Chile. Kot poročajo tuji mediji, naj zgodovinsko središče mesta, pristanišče in poslopje kongresa ne bi bili na neposredni poti požara.

V gozdnem požaru v Čilu enajst mrtvih