Očitno ne gre samo za mit - kitajski deček si je na razgretem kovinskem pokrovu dejansko spekel jajce in rakce. Foto: Reuters
Očitno ne gre samo za mit - kitajski deček si je na razgretem kovinskem pokrovu dejansko spekel jajce in rakce. Foto: Reuters
Nova Gorica
Pozdravljeni v 'savni' v Novi Gorici. Foto: BoBo

Jugovzhodna Evropa je bila v sredo znova najtoplejši del stare celine, prednjačila je Bosna in Hercegovina. Temperature so tam presegle 40 stopinj Celzija, medtem ko za četrtek vremenoslovci napovedujejo še hujšo vročino. Najbolj vroče mesto v Evropi je bil v sredo Mostar, kjer se je živo srebro povzpelo vse do 40,6 stopinje Celzija. A po navedbah tamkajšnjih vremenoslovcev pravi tropski udar prihaja šele danes, ko naj bi se temperature povzpele vse do 42 stopinj Celzija. Pričakovati je nove temperaturne rekorde, za skoraj celotno državo pa so zato izdani meteorološki alarmi zaradi morebitnih vplivov vročine na zdravje ljudi.

V Avstriji smrtna žrtev
Kot je znano, se je med rekorderje vpisala tudi Ljubljana, ki je imela z 39,5 stopinje Celzija najvišjo temperaturo do zdaj. Z ekstremno vročino pa so se spopadali tudi prebivalci madžarske prestolnice Budimpešta, kjer so namerili prav tako rekordnih 37,9 stopinje Celzija.

V Avstriji so v četrtek namerili nov temperaturni rekord. V mestu Neusiedl ob Nežiderskem jezeru na Gradiščanskem se je živo srebro okoli 14. ure povzpelo do 40,6 stopinje Celzija. Dozdajšnja najvišja izmerjena temperatura je znašala 39,9 stopinje Celzija, namerili pa so jo preteklo soboto v mestu Dellach im Drautal.

Vročinski val je pri naših severnih sosedih že zahteval prvo smrtno žrtev. Po poročanju tamkajšnjih medijev gre za neko žensko, ki je kolesarila s svojo družino, nato pa jo je, ko so se ustavili na sladoledu, zadel infarkt.

Nemci že lažje dihajo ...
Dele Nemčije so v torek zvečer in v noči na sredo prizadela huda neurja, zaradi katerih so morali med drugim ustaviti številne vlake. Na desettisoče potnikov je bilo več ur ujetih na vlakih in železniških postajah. Nastala je tudi velika gmotna škoda. V petek se jim obetajo prijetne temperature do največ 29 stopinj Celzija.

... Kitajci pa še sopejo
Z vročino pa se ne spopada le Evropa. Vsaj deset ljudi je zaradi izjemne vročine umrlo v Šanghaju. Temperature so v mestu v sredo dosegle 40,8 stopinje Celzija, kar je bil nov rekord. Za danes je znova izdan vremenski alarm, saj naj bi vročina vztrajala na sredini ravni. V sredo so v Šanghaju tudi prvič v zgodovini imeli drugi zaporedni dan s temperaturami nad 40 stopinj Celzija. Vročinski val bo tudi tam trajal do konca tedna.

O visokih temperaturah in smrtnih žrtvah sicer poročajo tudi iz drugih predelov Kitajske, predvsem iz pokrajine Hunan in mesta Čongking.

Nekaj fotografij iz evropskih držav, ZDA in Kitajske si oglejte v spodnji galeriji. Foto: Reuters, EPA, BoBo.