Helikopterja polivata pogorišča. Foto: BoBo
Helikopterja polivata pogorišča. Foto: BoBo
Požar
Slovenska vojska je obljubila dva helikopterja za gašenje požara nad Lučami. Foto: Duška Lah
Požar ponovno zajel Trstelj

med Škrbino in Trsteljem. O požaru poročajo tudi nad Lučami v Zgornji Savinjski dolini.

Kot poroča novinarka TV Slovenija Mojca Dumančič, je aktiviran tudi državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, kar pomeni, da bodo na nočni straži na pogorišču gasilci iz vse Slovenije. Vasi niso ogrožene. Dva helikopterja še vedno zalivata središče pogorišča.

Na kraju dogodka so tudi kriminalisti in policisti, ki preučujejo okoliščine požara, saj naj bi bil požar po neuradnih informacijah podtaknjen.
Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je slovenski obrambni minister Roman Jakič tudi v stiku s hrvaškim kolegom Antejem Kotromanovićem, ki je, če bi bilo to potrebno, na razpolago ponudil tudi letalske zmogljivosti Hrvaške. Za pomoč so pristojni zaprosili italijanska letala canadair, ki pa zaradi številnih požarov v Italiji ni mogel pomagati.
Posebna nevarnost so neeksplodirana ubojna sredstva. Nekaj detonacij je bilo ponoči že slišati, je za Radio Slovenija povedal vodja intervencije na prizorišču, Boris Butal.
Na skoraj istem kraju je gorelo že konec julija 2006. Z zublji se je takrat kar dva dni borilo skoraj 2.000 gasilcev (več med pripetimi sorodnimi novicami).

Požar tudi nad Lučami
Na Velikem Rogatcu nad Lučami je tlelo že včeraj, danes pa se je ogenj razširil na 20 hektarjev gozda. Gre za varovalni gozd, zaenkrat pa gori predvsem podrast. Največjo nevarnost predstavlja valjenje skal in ožganih debel v dolino, k sreči pa ni v bližini nobene gorske kmetije.

V pomoč več kot stotim gasilcem 15 društev Zgornje Savinjske je bil danes helikopter, v zajetje so črpali vodo iz bližnjega potoka, da so lahko gasili visoko v planini. Zaradi težke dostopnosti terena, do žarišča požara je več kot 20 minut vožnje po gozdnih cestah , so gasilci delo okoli osmih zvečer prekinili, na teren se bodo odpravili spet zgodaj zjutraj. Slovenska vojska je že obljubila dva helikopterja za gašenje v pomoč, je poročala novinarka TV Slovenija Duška Lah.

foto: Mojca Dumančič, Ervin Čurlič, Marko Lipovž, Simon Kerševan

Požar ponovno zajel Trstelj