Nekateri ljudje v Romuniji so mraz izkoristili za ribarjenje na zaledenelem jezeru. Foto: EPA
Nekateri ljudje v Romuniji so mraz izkoristili za ribarjenje na zaledenelem jezeru. Foto: EPA
Francija
Temperature so pod ledišče padle tudi v Franciji. Foto: EPA
Evropo čaka še hujši mraz
Srbija v primežu mraza

Skupno je do zdaj zadnji val mraza v Evropi zahteval že okoli 80 smrtnih žrtev. V Srbiji so po tednu dni iskanja našli truplo 75-letnega moškega, ki je zmrznil v snegu, s čimer se je število smrtnih žrtev povzpelo na šest.

V nekaterih delih Hrvaške je otežen promet zaradi močne burje, ki ovira tudi trajektni promet na severnem Jadranu. Ponekod je promet prepovedan za tovorna vozila, medtem ko je za druga vozila potrebna obvezna zimska oprema.

S hudim mrazom in silovitim vetrom se soočajo tudi v Črni gori, kjer se je v Plevljah živo srebro spustilo celo 20 stopinj pod ničlo.

Mraz je zajel tudi Italijo. V več deželah na severu države močno sneži, vremenoslovci pa tudi za prihodnje dni napovedujejo nove padavine.

V primežu mraza je še naprej Avstrija in v Lungauu na severu države so izmerili 17 stopinj pod ničlo, na Koroškem deset, na vzhodu države pa 12 stopinj pod ničlo. Otoplitve vremenoslovci tudi v prihodnjih dneh ne pričakujejo.

V Romuniji je zaradi mraza v zadnjih 24 urah umrlo šest ljudi in skupno število mrtvih v zadnjih šestih dneh se je povzpelo na 14. Med žrtvami je tudi dojenček, ki je umrl v neogrevani hiši v kraju Iasi.

V Ukrajini so temperature 30 stopinj pod lediščem zahtevale 13 novih smrtnih žrtev, skupno pa v preteklih dneh že najmanj 43 življenj. Zaradi podhladitve v bolnišnicah okreva več kot 850 ljudi.

Iz Bolgarije poročajo o najhujšem mrazu v zadnjem stoletju, in sicer s temperaturami 31 stopinj pod ničlo. Skupaj je v preteklih dneh umrlo deset ljudi.

Ruske oblasti so sporočile, da je zaradi mraza od 1. novembra lani umrlo 28 ljudi, večina v zadnjem tednu, ko so čez dan v Moskvi namerili 22 stopinj pod ničlo, ponekod v Sibiriji pa se je živo srebro spustilo tudi do 46 stopinj pod ničlo.

Ponekod na Češkem so se temperature spustile tudi do 29 stopinj pod ničlo, zaradi česar so v zadnjem dnevu umrli trije ljudje. Tudi na Slovaškem so temperature padle do okoli minus 30 stopinj in so bile usodne za dva človeka.

Iz Poljske poročajo, da še ene ledeno mrzle noči ni preživelo pet ljudi. S tem se je število mrtvih od četrtka povzpelo na 20. Žrtve so večinoma brezdomci, ki so bili pod vplivom alkohola.

Hud mraz ni prizanesel tudi baltskim državam. Že drugi dan zapored so rekordnih 29,2 stopinje Celzija pod ničlo namerili v estonskem mestu Korela.

V Litvi je umrl neki voznik avtomobila, ki je hotel prečkati zamrznjeno jezero v bližini jezera Trakai. Sopotnikom se je uspelo rešiti, voznik pa je potonil skupaj z vozilom.

V latvijski prestolnici Riga so popolnoma zasedena vsa zavetišča za brezdomce in so zaradi nizkih temperatur odprta tudi čez dan. Mraz naj bi se nadaljeval še v prihodnje dni.

Evropo čaka še hujši mraz
Srbija v primežu mraza