Do eksplozije je prišlo zaradi prevelike koncentracije vodika. Foto: Reuters
Do eksplozije je prišlo zaradi prevelike koncentracije vodika. Foto: Reuters
Japonska
Oblasti pregledujejo ljudi, ki so jih evakuirali iz okolice Fukušime, in preverjajo, ali so bili izpostavljeni radioaktivnemu sevanju. Foto: EPA
Japonska
Tehniki pregledujejo reševalce, če so bili izpostavljeni radioaktivnemu sevanju. Foto: Reuters
Leon Cizelj
"V reaktorju, ki ga je vedno treba hladiti - to je posebnost jedrske elektrarne - tudi ko ga ustavimo, jim je to uspelo le eno uro po potresu, potem pa so izgubilo lokalno napajanje iz dizelskih generatorjev. Ker niso mogli poganjati vode skozi reaktorje, so se začeli počasi pregrevati. S tem je naraščal tlak kot v ekonom loncu. Tlak so razbremenili v sosednje prostore, v zadrževalni hram, ki je okoli reaktorske posode. In tudi tam se je začel nabirati tlak, da je treba to razbremeniti. To je bolje razbremenjevati počasi, kot v ekonom loncu. to so naredili zavestno. Izpušča v zrak vodik in jod in cezij, kar nakazuje, da se je sredica že poškodovala, zagotovo pa se še ni začela taliti," je dogajanje v Fukušimi pojasnil Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožefa Štefana. Foto: MMC RTV SLO
Japonska jedrska (ne)varnost

Palice v japonski jedrski elektrarni Fulušima so bile dvakrat izpostavljene, kar je povečalo strah pred katastrofo. Zadnja izpostavljenost ob približno 15. uri po srednjeevropskem času se je zgodila zaradi napake na črpalki, ki zagotavlja, da gorivne palice prekriva voda,zato se je gladina vode v reaktorju znižala. Če palice niso prekrite, grozi pregrevanje reaktorja, kar lahko privede od taljenja sredice ter uhajanja radioaktivnih snovi.

Operater Fukušime ni izključil možnosti, da je tudi v reaktorju številka 2 prišlo do taljenja sredice. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je nato sporočila, da ne kaže, da bi v Fukušimi prišlo do taljenja sredice. James Lyons, direktor oddelka za varnost jedrskih naprav pri agenciji, je dodal, da so razmere v elektrarni "zelo dinamične".

Nova eksplozija v Fukušimi
Težave z reaktorjem 2 pristojnim oblastem trenutno povzročajo največ preglavic, medtem ko sta reaktor 1 in reaktor 3 za sedaj vsaj nekoliko stabilizirana. Tiskovni predstavnik japonske vlade je zatrdil, da ni verjetno, da bi v reaktorju 2 prišlo do večje eksplozije.

Pred tem je v enoti 3 odjeknila eksplozija, že druga po sobotni eksploziji v enoti 1. Japonska agencija za jedrsko varnost je presodila, da je eksplozijo v enoti 3 elektrarne povzročila prevelika koncentracija vodika. V eksploziji so bili ranjeni trije delavci, sedem pa jih pogrešajo.

Predstavniki Tepca so povedali, da so tudi ta reaktor, podobno kot že prej reaktorja številka 1in 3 začeli hladiti z morsko vodo. "Nismo optimistični, vendar upam, da bomo uspeli znova odpreti ventil in znižati pritisk v reaktorju, tako da bomo vanj lahko znova dolili vodo," je povedal neimenovani predstavnik Tepca.

Po besedah predstavnikov Greenpeacea kaže, da so jedrske razmere na Japonskem kritične. "Oblasti so pripravljene uničiti reaktor, saj vanj vlivajo slano vodo, a nimajo nobenih izkušenj s hlajenjem reaktorja s slano vodo," so prepričani pri Greenpeaceu.

Generalni sekretar IAEA-ja Jukija Amano je zagotovil, da sta potres in cunami stresla in poplavila jedrske elektrarne, da pa je njihova sredica ostala nedotaknjena, izpustitev radiacije pa je omejena. Japonske oblasti so IAEA uradno zaprosile za pomoč pri soočanju s krizo, agencija pa prošnjo že preučuje.

Evakuirali že 200.000 ljudi
Japonske oblasti zagotavljajo, da stopnja radioaktivnega sevanja ni nevarna za ljudi, kljub temu pa so iz okolice Fukušime evakuirali 200.000 ljudi. V bolnišnicah se zaradi izpostavljenosti sevanju zdravi 22 ljudi.

Fukušima pa ni edina skrb, saj imajo težave v sistemu hlajenja še v dveh nuklearkah, Onagava in Tokai. Japonske oblasti so v nedeljo zvečer potrdile, da se je stopnja radioaktivnega sevanja v okolici jedrskega obrata Onagava znova normalizirala.

Nizka koncentracija radioaktivnosti v Evropi
Na območju poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima, iz katere po sobotni eksploziji uhajajo radioaktivne snovi, piha močan jugovzhodni veter, ki radioaktivni oblak nese proti Tihemu oceanu. Švedske oblasti za jedrsko varnost pričakujejo, da bo radioaktivni oblak Švedsko dosegel v približno dveh tednih. Radioaktivne snovi naj bi v Evropo "pripotovale" preko Severne Amerike, v Evropi pa je pričakovati le nizko koncentracijo škodljivih snovi in s tem le neznatne učinke na okolje. Tudi v ZDA zaradi snovi iz japonske jedrske elektrarne ni pričakovati večjega škodljivega sevanja.

Premier ljudi poziva k varčevanju
Japonski premier Naoto Kan, ki je v nedeljo razmere označil za najhujše po drugi svetovni vojni, je z današnjim dnem odredil redukcije elektrike in pozval k varčevanju, saj bi izpad v večjem obsegu lahko imel uničujoče posledice za gospodarstvo in življenja.

Nevarnosti, da bi se ponovil Černobil, ni
Japonska agencija za jedrsko varnost je sporočila, da v jedrski elektrarni Fukušima ni nikakršne možnosti za ponovitev nesreče iz Černobila. "Absolutno nobene možnosti ni, da bi se zgodil Černobil," je zagotovil japonski minister za državno strategijo Koičiro Genba, ki je članom vladajoče Demokratske stranke predstavil poročilo agencije za jedrsko in industrijsko varnost.

Strokovnjaki so prepričani, da se katastrofa iz Černobila leta 1986 tako rekoč ne more ponoviti, saj so reaktorji grajeni po višjih standardih in imajo veliko strožje varnostne ukrepe in standarde.

Besson: To je resen incident
Medtem pa razsežnosti nesreče v Fukušimi deli mednarodno skupnost. Francoski minister za industrijo Eric Besson je dejal, da so razmere po eksplozijah v Fukušimi skrb vzbujajoče. "Razmere so skrb vzbujajoče. To je resen incident glede na to, da je prišlo do radioaktivnega izpusta," je Besson povedal za radio France Inter. To po njegovih besedah še ni katastrofa, je pa "absolutno ne moremo izključiti".

Ruski premier Vladimir Putin pa je dejal, da zaradi težav na japonski jedrski elektrarni ni nikakršne grožnje pred svetovno jedrsko katastrofo. Ob tem je dodal še, da Rusija zaradi težav na Japonskem ne bo spremenila svojih načrtov za gradnjo številnih jedrskih elektrarn v naslednjih desetletjih.

Japonska jedrska (ne)varnost