Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Karmen Hojs Foto: MMC RTV SLO/Karmen Hojs
Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Karmen Hojs Foto: MMC RTV SLO/Karmen Hojs
Oranžni alarm razglašen za sever in severozahod države. Foto: BoBo


Dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh (Arso) je povedal, da se je v osrednji Sloveniji pojavilo nekaj nevihtnih celic s pojavi, predvsem sodre, ponekod pa je padala tudi toča. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so okoli 11.30 o toči v velikosti fižolovih zrn poročali iz Litije. Toča je padala tudi na območju Krmelja v občini Sevnica in v Ljubljani.
Zaradi sunkov vetra, ki bodo lahko presegli 70 kilometrov na uro, je Agencija za okolje razglasila za severno in severozahodno Slovenijo oranžni alarm. Vetrovno naj bi bilo do vključno četrtka.
Na Dolenjskem je veter dopoldne na starejši hiši odtrgal okensko krilo, v Trebnjem pa razkril del strehe na zapuščenem objektu in v njegovi okolici na lokalno cesto podrl drevo.
Popoldne je zaradi močnega vetra odkrilo streho na podjetju Puroles na Janževskem vrhu v Podvelki, podrti drevesi pa sta ohromili promet na cesti Spodnja Vižinga-Šentjanž pri Radljah. Tudi v Vuzenici je na cesto Sveti Vid-Vuhred močan veter podrl drevo, v Črni na Koroškem pa je odkrilo streho na objektu.
Veter je nekaj škode povzročil tudi v Podravju. V Mariboru je odkril streho na stanovanjski hiši ter z gradbišča odpihnil nadstrešnico skladišča na cestišče, ki so jo odstranili mariborski poklicni gasilci. Streho je odkrilo tudi na zgradbi policijske postaje Tabor. Na osnovni šoli Draga Kobala je zaradi močnega vetra odpadla vetrna obroba, ki so jo gasilci že pritrdili. Na Ptuju je veter podrl drevo preko ceste Kicar-Spodnji Velovlek, podobno se je zgodilo tudi na cesti Prvenci-Novi Jork v občini Markovci, v obeh primerih so takoj posredovali gasilci.

Zaradi močnega vetra je v Vojniku odtrgalo dva reklamna panoja, ki sta poškodovala osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Po navedbah uprave je veter popoldne podrl tudi drevo v Rušah, do izpada električne energije pa je prišlo na območju občine Puconci.

Izpadi elektrike na Štajerskem, v Prekmurju
Kot so sporočili iz Elektra Maribor, veter težave povzroča tudi v oskrbi z električno energijo na drugih območjih. Tako je prišlo do izpadov na posameznih srednjenapetostnih izvodih na območjih Murske Sobote, Podvelke, Lenarta, Brega in Slovenske Bistrice. Trenutno je na štirih lokacijah brez napajanja še 823 odjemalcev.

Padavin bo manj, kot je sprva kazalo
V prihodnjih dneh bo vreme spremenljivo, a ne tako kot danes. V četrtek bo sprva deloma sončno, nato zmerno oblačno in vetrovno. V noči na petek bodo ponekod prehodno manjše padavine, sledilo bo bolj sončno vreme. Manjše padavine bodo predvidoma tudi v soboto in nedeljo, a jih bo precej manj, kot je še kazalo pred dnevom ali dvema, je pojasnil Velkavrh.

Ker je tako zdaj napovedanih precej manj padavin, je tudi verjetnost za snežne padavine v nižje ležečih območjih Slovenije precej manjša. "Bo pa bolj sveže. Temperature bodo samo okoli deset stopinj Celzija, tako da ne bo tako toplo, kot je bilo doslej," je dodal.

Na Primorskem bo pretežno jasno, drugje delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, občasno se bodo še pojavljale plohe. Pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter, temperatura bo od 9 do 14, na Primorskem do 17 stopinj.

Jutri se bo dan začel sončno, čez dan pa se bo pojavila zmerna oblačnost. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 4, najvišje dnevne od 9 do 16 stopinj.