Poledenela drevesa so povzročila veliko uničenje zatočišča za pomoči potrebne divje in eksotične živali Rožman pri Horjulu. Foto: Zoo Park Rožman
Poledenela drevesa so povzročila veliko uničenje zatočišča za pomoči potrebne divje in eksotične živali Rožman pri Horjulu. Foto: Zoo Park Rožman

Živalski park na Vrzdencu pri Horjulu je pribežališče za številne poškodovane, bolne in osirotele živali ter bivališče za tiste, ki jih ni mogoče vrniti v divjino. Njegov lastnik Jože Rožmanec se na svojo roko že več kot 30 let ukvarja z oskrbo živali in samega parka, največkrat se je pomagalo mladičkom srne, nato pa so zavetje tam našli tudi medved in divji prašiči ter številne druge živali.

Danes je v parku že več 200 posameznih živali - od tega kar 25 različnih živalskih vrst -, ki ne morejo nikamor drugam in bi bile drugače evtanazirane.

Padajoča drevesa ogrožajo živali
Vremenska ujma zadnjih dni pa kot mnogim drugim tudi parku ni prizanesla - poledenela drevesa so povzročila veliko uničenje zatočišča za pomoči potrebne divje in eksotične živali. Ledeni oklep, ki ga je ustvaril žled, lomi drevesa v parku, ki padajo na ograde in zavetja živali. Lastnik se že nekaj dni odrezan od sveta sam v izrednih razmerah spopada z nastalim položajem, kljub nevarnosti, ki jo predstavljajo padajoča drevesa, pa se trudi živali zaščititi po svojih najboljših močeh.

Poleg neposredne ogroženosti so zdaj tako največja težava poškodovane ograde, ki bi jih bilo treba čim prej sanirati, in pa hrana za živali, saj je dobava zaradi podobne situacije dobaviteljev v okolici zelo okrnjena.

Če želite tudi sami pomagati živalim v parku, lahko na telefonski številki 01/530 55 00 navežete stik z agencijo Directa, ki sodeluje s parkom in mu pomaga pri organizaciji pomoči, sporočajo iz živalskega parka Rožman.