V naselju Mahniči v Občini Sežana je močno neurje odkrilo strehe skoraj vseh objektov. Posredovali so tudi gasilci. Foto: BoBo
V naselju Mahniči v Občini Sežana je močno neurje odkrilo strehe skoraj vseh objektov. Posredovali so tudi gasilci. Foto: BoBo
Nočno neurje je prebivalcem v Sinji Gorici prineslo polomljena drevesa, odkrite strešnike in škodo zaradi uničenih stvari okoli hiš, nam je sporočil uporabnik MMC-ja Anže Zadravec. Foto: Anže Zadravec
Neurje v Mahničih odkrilo skoraj vse strehe

O povzročeni škodi poročajo tudi iz ljubljanskega nakupovalnega središča BTC, kjer je lomilo drevesa, podiralo prometne znake in odkrivalo strehe - ena izmed trgovin bo zaradi sanacije strehe nekaj dni celo zaprta. Največ škode sta utrpela južni del dvorane A in dvorana 3, vse razpoložljive tehnično-operativne službe, ki odpravljajo posledice neurja, pa so na delu od zgodnjih jutranjih ur.

"Vse trgovine obratujejo že od začetka obratovalnega časa, z izjemo trgovin Spar, DM in lekarne v dvorani A ter Mr. Peta v dvorani 3," so zapisali v družbi BTC in dodali, da bo trgovina Spar zaradi sanacije strehe zaprta nekaj dni, druge omenjene trgovine pa bodo odprte tekom današnjega dne oziroma najpozneje do petka.

Gasilci posredovali tudi zaradi udarov strel
Meteorna voda je zalila številne objekte in poplavila ceste, gasilci so posredovali tudi zaradi udarov strel. Na področju Elektra Primorska je na več mestih prišlo do izpadov električne energije. "Predvidoma bo stanje v celoti urejeno do večera," pravijo v družbi.

V naselju Mahniči v Občini Sežana je močno neurje odkrilo strehe skoraj vseh objektov. V Mahničih je neurje tudi podrlo več dreves in električno napeljavo. Tudi v naselju Dutovlje v Občini Sežana je močan veter podrl več dreves in reklamnih panojev. Podrta drevesa in naplavine so bila tudi na cesti Kobdilj-Štorje, Dutovlje-Vrhovlje in na cesti Vrabče-Štjak.

Udar strele v Litiji
V vasi Ržišče v Občini Litija je zaradi udara strele zagorel drog telefonske napeljave. Gasilci so požar pogasili. Na Bavarskem dvoru in Trgu OF v Ljubljani so zaradi udara strele ostali brez električne energije.

V Petkovcu v Občini Logatec je močan veter odkril streho stanovanjske hiše, na cesto Polhov Gradec-Šentjošt pa se je usul zemeljski plaz. Na cesti Log proti Podplešivici v Občini Log-Dragomer se je podrl drog javne razsvetljave in zadel osebno vozilo, ki je obtičalo v jarku.

Poplavljena regionalna cesta Zgornji Dolič-Stranice
V Paki in Spodnjem Doliču v Občini Vitanje je potok Jesenica na več lokacijah poplavil regionalno cesto Zgornji Dolič-Stranice. Tudi v Škofji Loki so morali gasilci zaradi poplavljenih objektov večkrat posredovati, še navaja uprava za zaščito in reševanje v poročilu.

Poškodovalo že sanirane ceste
Znova je neurje razdejalo ceste v občini Dobrova-Polhov Gradec, ki jo je neurje močno prizadelo že v začetku avgusta. Župan Franc Setnikar je pojasnil, da so voda in narasli hudourniki ob neurju razdirali makadamske ceste. Posledica treh manjših plazov je z občinskih cest že odstranjena, tako da bodo čez dan vse tudi prevozne. Odneslo je tudi začasen most, ki so ga postavili potem, ko se je pravi most pred tedni poškodoval.

Škoda je bila po nedavnem neurju večinoma v grobem sanirana, vendar stvari niso še mogli povrniti v prvotni položaj. Da bi v prihodnje preprečili kakršnekoli posledice neurij, bi bilo treba po besedah župana v pritokih Gradaščice očistiti obstoječe pregrade in struge, poleg tega jih tudi dodatno obložiti.

Neurje v Mahničih odkrilo skoraj vse strehe