Na meteorološki postaji v Bialystoku na vzhodu Poljske termometer kaže 28,7 stopinje Celzija pod ničlo. Ponoči so tukaj namerili celo -31 °C. Foto: EPA
Na meteorološki postaji v Bialystoku na vzhodu Poljske termometer kaže 28,7 stopinje Celzija pod ničlo. Ponoči so tukaj namerili celo -31 °C. Foto: EPA
Pogled na zasnežene avtomobile v stanovanjski soseski v Sofiji, Bolgarija.
Pogled na zasnežene avtomobile v stanovanjski soseski v Sofiji, glavnem mestu Bolgarije. Foto: Reuters
Zamrznjena zmajeva fontana pred železniško postajo v Zürichu, Švica.
V Zürichu v Švici je takole zamrznila voda v zmajevi fontani pred železniško postajo. Foto: EPA
Vreme po Evropi

Zaradi vetra, poledice in snega so na Hrvaškem zaprti nekateri deli avtocest proti Reki in Dalmaciji ter deli jadranske magistrale, medtem ko so nekatere ceste odprte le za osebna vozila. Za promet so zaprte avtocesta proti Splitu na odseku Sveti Rok-Maslenica in avtocesta proti Reki med odcepoma Kikovice in Delnice ter jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene.

Iz Črne gore poročajo o močnem sneženju, zaradi česar je od srede zvečer zaprto letališče v Podgorici. Zaprte so tudi številne ceste, težave so pri oskrbi z elektriko. Še naprej je hud mraz tudi v Srbiji, kjer za prihodnje dni prav tako napovedujejo novo sneženje. Zaradi snega je od sveta odrezanih okoli 11.500 ljudi, ki živijo v odročnejših višjih predelih, saj tja zaradi poledenelih in zasneženih cest ni mogoče priti.

V Italiji najhujši mraz v zadnjih 27 letih
Sneži tudi na severu in v osrednjem delu Italije, zaradi česar so nastale velike težave v prometu. Ponoči sta zaradi snega obstala vlaka s po 200 oziroma 80 potniki med Pescaro in Ancono, zaprto je letališče v Bologni. Sicer pa italijanski vremenoslovci ugotavljajo, da je državo zajel najhujši mraz v zadnjih 27 letih.

V Avstriji je v sredo zaradi izjemno nizkih temperatur med vsakodnevnim sprehodom umrla starejša ženska. V sosednji državi je že pred dnevi zmrznil moški, čigar vozilo je odneslo s ceste v potok.

Na Češkem so od začetka tedna zaradi mraza umrli najmanj štirje ljudje. Zadnja žrtev je bil brezdomec, ki je ponoči zmrznil v Pragi. Zaradi hudega mraza, zaradi katerega pokajo tračnice, se z obilico težav spopadajo češki železničarji.

Na vzhodu tudi pod - 30 °C
Na Poljskem pa odkrivajo vedno nove žrtve mraza, predvsem med brezdomci. Skupno je sicer v tej državi od petka umrlo že 29 ljudi, mraz pa se še stopnjuje in davi se je živo srebro skoraj po vseh državi spustilo pod minus 20 stopinj. V Zakopanah blizu meje s Slovaško so zato zaprli šole.

V Romuniji je v zadnjih 24 urah zmrznilo osem ljudi, s čimer se je število mrtvih zaradi mraza po uradnih podatkih povzpelo na 22. Temperature so se ponoči na severovzhodu države spustile na minus 31 stopinj.

V Ukrajini, kjer se je temperatura spustila pod minus 30 stopinj, pa je po najnovejših podatkih v zadnjem tednu umrlo 63 ljudi, od tega 41 na ulicah.

Vreme po Evropi