Večje škode potres ni povzročil, a posledice so vidne. Foto: EPA
Večje škode potres ni povzročil, a posledice so vidne. Foto: EPA

Potres je tla stresel ob 10.03 po krajevnem času (ob 3.03 po srednjeevropskem času), čutili pa so ga po vsem otoku. Ameriški geološki center USGS je sporočil, da je imel potres žarišče 48 kilometrov vzhodno od kraja Nantu v osrednjem delu otoka, na globini 20,7 kilometra. Po njihovih meritvah je bila magnituda potresa 6,0, po meritvah tajvanske meteorološke službe pa 6,1.

Tajvanske oblasti so sporočile, da je v potresu umrl en človek, lažje poškodovanih pa je bilo 20 ljudi, ponekod so zaradi izpada električne energije ljudje ostali ujeti v dvigalih, a so že vsi na varnem. V kraju Nantu je izbruhnil tudi manjši požar, ki pa so ga tudi že pogasili.

Večje škode potres ni povzročil, čeprav televizijski posnetki kažejo precejšnje majanje stavb. Ponekod se je snela kaka mavčna plošča, o večjih težavah pa ne poročajo.

Številni potresi na območju
Območje je zaradi bližine stičišča velikih tektonskih plošč pogosto prizorišče potresov, tudi močnejših sunkov. Septembra 1999 je Nantou stresel potres z magnitudo 7,6, ki je povzročil ogromno škodo - umrlo je več kot 2.400 ljudi. Ta potres velja tudi za najhujšo naravno nesrečo, ki je v moderni zgodovini prizadela Tajvan.

Spodaj si lahko ogledate popotresne fotografije knjižnice v mestu Tajčung.