Za 60 minut naj bi ugasnili luči. Foto: Reuters
Za 60 minut naj bi ugasnili luči. Foto: Reuters
Eiffelov stolp
Ugašanje luči v sicer osvetljeni pariški znamenitosti, Eifflovem stolpu. Foto: EPA
Ura za Zemljo

Svetovna pobuda Ura za Zemljo (Earth Hour) organizacije World Wildlife Fundation (WWF) je namenjena solidarnosti s petino svetovnega prebivalstva, ki nima dostopa do elektrike, in boju proti podnebnim spremembam.

Številne svetovne organizacije, kot so Združeni narodi, Unesco in Greenpeace, so že pred dnevi pozvale k sodelovanju pri tem največjem svetovnem okoljskem dogodku. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun pa je dejal, da lahko s to pobudo "skupaj tvorimo svetlejšo prihodnost".

Luči ugasnile tudi številne svetovne znamenitosti
Za eno uro so ugasnile luči, ki razsvetljujejo nebotičnik Sky Tower v novozelandskem Aucklandu in novozelandski parlament v Wellingtonu. Dve uri pozneje sta sledila sydneyjska opera in pristaniški most.

V Aziji so se za eno uro v temo med drugim zavili olimpijski zgradbi Ptičje gnezdo in Vodna kocka v kitajskem Pekingu, urad predsednika v Tajvanu in več kot 1.700 policijskih postaj in vadbenih centrov na Filipinih, z izjemo nujno potrebnih luči in opreme. Luči so ugasnili tudi v Hongkongu.

V New Delhiju so ugasnili luči, ki razsvetljujejo spomenike Vrata Indije, Qutub Minar in grobnico Humayun, v Mumbaju so akcijo pospremili številni ljudje s prižiganjem sveč na ulicah, medtem ko je Dubaj Uro za Zemljo počastil z izklopom luči na nebotičniku Burž Kalifa.

V Evropi so luči med drugim ugasnili v Buckinghamski palači, na Eifflovem stolpu, v Notredamski katedrali in katedrali sv. Petra, akciji pa se je pridružil tudi Evropski parlament, ki je v sodelovanju z drugimi evropskimi ustanovami v dodatni akciji za eno uro luči ugasnil že v petek zvečer.

"Bom, če boš ti"
Okoljevarstvena pobuda Ura za Zemljo, ki je letos potekala pod geslom "Bom, če boš ti", že tradicionalno poteka vsako zadnjo soboto v marcu. Prvič je bila organizirana leta 2007, ko je 2,2 milijona prebivalcev Sydneyja ugasnilo luči za eno uro, nato pa je pobuda prerasla v svetovni dogodek, v katerem sodelujejo tudi različni slovenski kraji.

Janša je pozdravil akcijo
Premier Janez Janša je poudaril, da je oskrba z električno energijo danes samoumevna in potrebna, zato so takšne pobude pomembne tudi za ozaveščanje o drugih dejanjih, s katerimi lahko kot posamezniki naredimo več za kakovostnejše okolje in zdravje. Vlada je zato na simbolni ravni podprla iniciativo; luči v večini delovnih prostorov so ugasnili, ker za soboto tudi ni bilo predvidenih nobenih dogodkov.

Ura za Zemljo