Kolorado se bori z enim najhuših požarov v svoji zgodovini. Foto: EPA
Kolorado se bori z enim najhuših požarov v svoji zgodovini. Foto: EPA

Požari divjajo v osmih zahodnih zveznih ameriških državah. Guverner Kolorada John Hickenlooper je v torek razglasil izredne razmere zaradi požara v bližini mesta Fort Collins severno od Denverja v nacionalnem parku Roosevelt.

V ponedeljek so gasilci na pogorišču brunarice našli posmrtne ostanke 62-letne ženske. Guverner je sporočil, da požar ogroža življenja in premoženje, zato je sprostil 20 milijonov dolarjev in za pomoč pri gašenju pooblastil narodno gardo.

Z ognjenimi zublji, ki so se razplamteli konec preteklega tedna, se je doslej bojevalo 500 ljudi. Do zdaj je zgorelo okoli sto hiš in 176 kvadratnih kilometrov površin. Delo gasilcev otežujeta veter, ki piha iz različnih smeri, in huda suša.

Južneje od Kolorada, v Novi Mehiki, še naprej divjata dva velika požara. Rekordno velik požar na jugozahodu države je doslej uničil 1.127 kvadratnih kilometrov površin. Proti požaru, ki divja v bližini naseljenih območij, se bojuje okoli tisoč gasilcev in prostovoljcev.

V nedeljo je požar izbruhnil tudi v narodnem parku Guernsey v zvezni državi Wyoming, zaradi katerega so iz narodnega parka evakuirali okoli tisoč obiskovalcev. Dva manjša požara divjata tudi na jugu države Utah, zagorelo pa je še v Idahu, Nevadi, Arizoni in Kaliforniji.

Zaradi podnebnih sprememb bo po podatkih znanstvene analize, objavljene v reviji Ecosphere, takšnih požarov v prihodnjih let še več.