V Šrilanki se že od srede septembra soočajo z močnim deževjem. Foto: EPA
V Šrilanki se že od srede septembra soočajo z močnim deževjem. Foto: EPA
Šrilanka
Številni so ostali brez strehe nad glavo. Foto: EPA

Zemeljski plaz je odnesel najmanj 140 hiš in reševalci so izpod zemlje do zdaj potegnili deset trupel. V iskanju pogrešanih sodelujejo policisti, civilna zaščita in prostovoljci skupaj z najmanj 500 vojaki.

Reševalno akcijo otežuje slabo vreme. Na otoku se že več tednov soočajo z monsunskim deževjem in oblasti so za več območij izdale opozorilo pred zemeljskimi plazovi.

Nesreča se je zgodila v vasici Haldumula, ki je 192 km oddaljena od prestolnice Kolombo, na območju, kjer so zemeljski plazovi pogosti. Minister za naravne nesreče Mahinda Amaravira je povedal, da je bil zemeljski plaz dolg najmanj tri kilometre in da so oblasti prebivalce večkrat pozvale, naj se pred močnim monsunskim deževjem umaknejo na varno.

Kljub opozorilom se prebivalci niso preselili
"Verjetno je umrlo več kot sto ljudi,"
je povedal minister za izredne razmere Mahinda Amaravira in pojasnil, da so reševalno akcijo zaradi noči in slabega vremena prekinili. Po njegovih besedah so vaščanom že leta 2005 in 2012 svetovali, da se preselijo zaradi nevarnosti zemeljskih plazov.

Šrilanški predsednik Mahinda Rajapaksa je sporočil, da so na prizadeto območje že poslali delovne stroje, s čimer želijo pospešiti reševalno akcijo. Nekatere hiše je po pričevanju predstavnikov lokalnih oblasti prekrilo devet metrov blata in zemlje. Dele avtoceste je kar odneslo.

Žrtve so predvsem delavci na plantažah čaja in njihove družine, katerih domovi so stali na pobočju, ki ga je odnesla zemeljska gmota. "Vsega, kar je bilo mogoče videti včeraj, danes ni več tu. Hiše, tempelj in trgovine so izginili. Vsepovsod je videti samo blato," je dejal voznik, ki dela na tamkajšnji plantaži.