Foto:
Foto:
Šiitski uporniki v Nadžafu se že dva tedna spopadajo z ameriškimi silami.
Moktada Al Sadr je večkrat dejal, da bodo mošejo v Nadžafu branili do zadnjega moža.
Ameriška vojska je zaprla vse dostope do mošeje imama Alija v Nadžafu.

Po besedah šejka Ahmada Al Šejbanija so poročila iraškega notranjega ministrstva o policijski zasedbi mošeje neresnična, saj je ta še zmeraj v rokah oboroženih privržencev Al Sadra.

Al Šejbani je zagrozil, da se bodo šiitski uporniki spopadli s policisti, če bodo poskušali vdreti v mošejo. Ob tem je še dejal, da potekajo pogovori o predaji mošeje vplivnemu iraškemu ajatoli Al Sistaniju.

Prijeli 400 upornikov
Iraško notranje ministrstvo je sporočilo, da so iraški policisti zasedli mošejo imama Alija v Nadžafu in prijeli 400 upornikov, njihov voditelj Moktada Al Sadr pa je pobegnil.

Nadzor nad mošejo naj bi iraški policisti prevzeli skupaj z verskimi voditelji. V mestu naj bi bilo po besedah predstavnika ministrstva mirno in brez streljanja, vendar priče poročajo, da so se okoli mošeje vneli novi spopadi.

Ameriška vojska je sporočila, da ne more potrditi ali so iraški policisti zasedli mošejo imama Alija, prav tako pa nimajo nobenih podatkov, kje se nahaja Al Sadr.

Al Sadr pobegnil
Skrajnemu šiitskemu voditelju upornikov Al Sadru je ponoči uspelo pobegniti iz ameriškega obroča okoli mošeje, je za ameriško televizijo CNN še povedal predstavnik iraškega notranjega ministrstva.

Al Sadr sicer še vedno zavrača razorožitev milic, kar od njega zahteva iraška vlada. Zračni napadi v Nadžafu so se zjutraj nadaljevali, potem ko Al Sadr ni upošteval zadnjega poziva k prenehanju upora. V dveh tednih spopadov v Nadžafu je bilo ubitih okoli 100 ljudi.

Napadi na Faludžo
V nočnem bombardiranju Faludže je po trditvah zdravnikov umrlo pet Iračanov, šest je ranjenih. Dopoldne so letala znova udarila in izstrelila tri rakete na industrijsko cono, od koder ne poročajo o žrtvah.

Poziv ameriškega talca
Ameriški novinar, ki so ga ugrabili iraški uporniki, je na videoposnetku pozval ZDA k ustavitvi spopadov v Nadžafu.

Arabska televizija Al Džazira je poročala, da je Micah Garen na posnetku pozval ameriško ljudstvo, naj naredi vse za končanje pobijanje v Nadžafu. Ob tem je še zatrdil, da se dobro počuti, ugrabitelji pa z njim ravnajo dobro.

Sadrovi možje za izpustitev talca
Garena je pred tednom dni v južnem iraškem mestu Nasirija ugrabila doslej neznana skupina Mučeniške brigade. Privrženci skrajnega šiitskega voditelja Moktade Al Sadra so ugrabitelje pozvali, naj izpustijo Garena, ker je eden redkih novinarjev, ki poroča resnico.

Ugrabili 12 nepalskih delavcev
Islamistična skupina v Iraku je ugrabila 12 nepalskih delavcev, ker sodelujejo z ameriškimi silami v državi.

Na neki islamistični spletni strani je skupina, ki se je predstavila kot Vojska Ansar Al Suna, sporočila, da so nepalske talce zajeli, ker so se skupaj z Američani borili proti islamu. Skupina naj bi kmalu objavila tudi fotografije ugrabljenih nepalskih delavcev.

Skupina Ansar Al Suna, ki je že večkrat prevzela odgovornost za različne napade v Iraku, je v sredo sporočila, da je napadla več naftovodov v Iraku.