Pripadniki Rdečega polmeseca želijo pomagati, ljudje pa so jezni ... Foto: EPA
Pripadniki Rdečega polmeseca želijo pomagati, ljudje pa so jezni ... Foto: EPA

Število žrtev naj ne bi bilo dokončno, saj pomoč v odročnejše kraje sploh še ni prispela.

Potresa z magnitudama 6,4 in 6,3 sta v soboto popoldne prizadela pokrajino Vzhodni Azerbajdžan, največjo škodo pa so utrpela mesta blizu regionalne prestolnice Tabriz, predvsem Ahar, Varzaghan in Harees.

Organizacija združenih narodov poroča, da je brez strehe nad glavo ostalo okoli 17.000 ljudi. Rdeči polmesec je za zdaj dodatno pomoč iz tujine zavrnil.

Kljub naravni katastrofi je predsednik Mahmud Ahmadinedžad v ponedeljek odpotoval v Savdsko Arabijo, kjer se udeležuje vrha Organizacije za islamsko sodelovanje, ki bo obravnavala predvsem razmere v Siriji. Kritike na račun predsednikovega pomanjkanja empatije so prišle tudi iz nekaterih medijev: "V drugih delih sveta je običajno, da ob naravnih katastrofah državni vrh prilagodi obveznosti in odpotuje na prizadeta območja, pokaže sočutje in nadzoruje reševanje," je med drugim zapisal časopis Asr-e Iran. V Tabriz je pripotoval podpredsednik Mohammad Reza Rahimi.

Očitkov o neobjektivnem poročanju je bila deležna tudi nacionalna televizija, ki naj v prvih poročilih ne bi objektivno predstavila obsega škode. "Državna televizija je bila prezaposlena s štetjem iranskih medalj na olimpijskih igrah," je bil kritičen neimenovani zdravnik v Tabrizu.