Japonska je že dolgo pod udarom ostrih kritik zaradi kitolova. Foto: EPA
Japonska je že dolgo pod udarom ostrih kritik zaradi kitolova. Foto: EPA
Z dobičkom od prodanega kitovega mesa si Japonska delno financira svoje 'raziskovalne odprave'. Foto: EPA
Avstralski protestniki na enem od številnih shodov proti japonskemu kitolovu. Foto: EPA

Približno 2,28 milijarde jenov (22 milijonov evrov) iz sklada za obnovo območij, ki so jih najbolj prizadeli marčevski potres, cunami in posledična jedrska katastrofa, bo uporabljenih za okrepitev varovanja japonske kitolovske flote, ki je močno zastražena in v tajnosti prejšnji teden izplula iz pristanišča Šimonoseki na jugu Japonske.

Denar je del okoli 500 milijard jenov vrednega svežnja, namenjenega za "z ribištvom povezane porabe", ki mu je dal parlament zeleno luč novembra.

Japonska ribiška agencija je odločitev hitela opravičevati, češ da bi "varnejši lovi" konec koncev pripomogli k okrevanju kitolovskih mest vzdolž obale. "Mnogi ljudje na teh območjih čakajo, da se japonski komercialni kitolovski postopki spet nadaljujejo," je po poročanju Independenta povedal predstavnik agencije.

"Nova najnižja točka"
Okoljevarstveniki so načrt nemudoma obsodili. "Ne le, da je kitolovska industrija nezmožna preživeti brez velikih porastov vladnih subvencij, zdaj prazni denar iz sklada za žrtve marčevske trojne katastrofe, v času, ko ga ti najbolj potrebujejo," se zgraža Juniči Sato, izvršni direktor japonskega Greenpeacea.
"To je nova najnižja točka za sramotno kitolovsko industrijo in neusmiljene politike, ki jo podpirajo."

Japonska je morala komercialni kitolov leta 1987 začasno prekiniti, vendar izkorišča luknjo v mednarodnih pravilih za svoje "znanstvene kitolovske odprave" v Južni ocean.
Meso okoli tisoč kitov, ubitih med lovom, prodajo, da te odprave delno financirajo. Dodatnih 10 milijonov dolarjev javnega denarja porabijo vsako leto za podpiranje kampanje.
Mali uspeh za okoljevarstvenike
Kitolovci so bili letos svoj lov prisiljeni skrajšati, potem ko jih je več tednov nadlegovala ameriška okoljevarstvena organizacija Sea Shepherd Conservation Society, ki si je s tem pripisala veliko zmago za okolje. Kitolovci so se vrnili v pristanišče z le okoli petino načrtovanega ulova.

Tokrat si je ladjevje, ki je izplulo v torek, za cilj zadala okoli 930 mink kitov. Sea Shepherd ponovno načrtuje soočenje z ladjami in opozarja pred "zaostritvijo". "Lani smo jih pregnali vse do Južne Amerike in na tisti točki so se odločili, da gredo predčasno nazaj," je povedal vodja organizacije Paul Watson. "Gospodarsko smo jih že premagali. Zdaj jih moramo premagati še politično."

Watson je dejal, da je denar, ki so ga uporabili za ladjevja, prišel iz javnih donacij za pomoč žrtvam potresa in cunamija, kar japonska vlada zanika.