Burja na Primorskem piha v sunkih, ki dosežejo več kot 160 kilometrov na uro. Foto: MMC RTV SLO
Burja na Primorskem piha v sunkih, ki dosežejo več kot 160 kilometrov na uro. Foto: MMC RTV SLO
Rdeči alarm, burja
Meteorologi so razglasili rdeči alarm na jugozahodu države. Foto: Meteoalarm
Tovornjaki stojijo zaradi burje
Tovorni promet po Vipavski dolini je obstal. Foto: MMC RTV SLO
Burja
Na Arsu ne izključujejo možnosti poplav, vendar voda zaradi nižje višine morja po njihovi oceni ne bo previsoka. Foto: MMC RTV SLO
Burja bo še pihala

Poleg močne burje so Primorsko dosegle tudi izjemno nizke temperature. Na obali preglavice povzročajo valovi, visoki več kot tri metre, morje pa lahko poplavi in poškoduje vozila ter stavbe.

Janez Polajnar, vodja službe za hidrologijo na Arsu, je izpostavil, da je najbolj ogrožena piranska punta, kjer lahko visoki valovi iz petka na soboto poškodujejo valobrane.

Burja in mraz nas bosta spremljala še nekaj dni
Nevarne vremenske razmere, ki jih povzročata predvsem močna burja in prihajajoči polarni zrak, je mogoče pričakovati še naslednji teden, je pojasnil Branko Gregorčič (Arso).

Vremenoslovci Agencije RS za okolje so zato v zgornji Vipavski dolini zaradi burje razglasili rdeči alarm. Ta pomeni najvišjo stopnjo ogroženosti, ki jo lahko razglasijo, ko so napovedane vremenske razmere zelo nevarne in je verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena pa so lahko tudi človeška življenja.

Reševalne enote v pripravljenosti
Srečko Šestan
iz Uprave za zaščito in reševanje RS je zatrdil, da so vse enote za reševanje v pripravljenosti, če bi prišlo do hujših nevšečnosti zaradi vremenskih razmer. Pri tako močni burji je namreč velika verjetnost odkrivanja streh, podiranja dreves in prevračanja tovornjakov. Ljudi je pozval, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih, če imajo to možnost; prav tako naj zaščitijo steklene površine ali se jim izogibajo. Priporočil je, naj lastniki avtomobilov parkirajo v garažah.

Igor Benko, vodja občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina, je povedal, da bodo razmere zaostrene zato, ker se dnevne temperature verjetno ne bodo dvignile nad ledišče. Zaradi burje je občutek mraza bistveno večji, saj naj bi minus pet stopinj Celzija lahko občutili kot temperature okrog minus dvajset stopinj Celzija, na tako nizkih temperaturah pa je po Benkovih besedah lahko že kratkotrajno zadrževanje na prostem nevarno za zdravje.

Hitrost sunkov vetra lahko spremljate tukaj.

Odkrita streha športnega letališča
Na Vipavskem je bilo do zdaj 16 intervencij, največja okrog 14. ure, ko je burja odkrila del strehe hangarja športnega letališča v Ajdovščini. Poklicni gasilci so intervenirali nekajkrat tudi na Goriškem, saj je burja podrla reklamni pano, nekaj dreves, v Kromberku pa pometala s strehe tudi panele sončnih celic.

Zaradi burje na Vipavskem zaprli šole
V občinah Ajdovščina in Vipava so zaradi burje zaprte osnovne šole Ajdovščina, Šturje in Dobravlje s podružnicami, otroški vrtec v Ajdovščini, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Zavod za šport Ajdovščina, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, osnovna šola in otroški vrtec v Vipavi ter varstveno-delovna centra v Vipavi in Ajdovščini. Tako bo tudi v četrtek.

Zavarovalnica Triglav ljudem priporoča, naj ravnajo po naslednjih korakih:
1. Najprej zavarujte človeška življenja.
2. Preprečite nadaljnjo škodo.
3. Če je le mogoče, posnemite nekaj fotografij nastale škode.
4. Preverite obstoječe zavarovanje in prijavite škodo.
5. Če so razmere varne, začnite s popravilom tako, da se do prihoda zavarovalnega delavca oz. cenilca ohranijo ostanki kot dokazilo o obsegu škode.
Sicer pa lahko morebitno škodo zavarovanci prijavite na njihovi spletni strani ali po brezplačni telefonski številki 080 555 555. S prijavo ni treba hiteti, saj bodo upoštevali tudi prijave, ki bodo prispele v prihodnjih dneh, ko se bo vreme stabiliziralo.

Delo v Luki Koper je oteženo
Zaradi močne burje so prekinili tovorni promet v Luki Koper. Delo v pristanišču je prilagojeno razmeram. Vplutje in izplutje ladij so omejili. Ali se bo ladja lahko privezala ob luške pomole, Uprava za pomorstvo odloča za vsako ladjo posebej glede na njen tip in vrsto tovora.

Zaradi burje je prepovedan promet:

- na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti med Podnanosom in Ajdovščina za vsa vozila s ponjavami, kampprikolice, hladilnike in avtobuse;
- na cestah Ajdovščina-Selo in Tri hiše

- Volčja Draga pa za kampprikolice, vozila s ponjavami in hladilnike do 8 ton.

Burja bo še pihala