Pogled na današnji Lanzhou z gorami v ozadju ... Foto: Wikipedia
Pogled na današnji Lanzhou z gorami v ozadju ... Foto: Wikipedia
... in projekcija novega Lanzhouja, kot naj bi izgledal do leta 2030. Foto: Youtube

3,52 milijarde dolarjev vreden projekt izvaja eno največjih gradbenih podjetij v državi, Pacific Construction Group, ki bo zdesetkalo 1.300 kvadratnih kilometrov goratega območja in tako naredilo prostor za novo urbano območje severovzhodno od prestolnice pokrajine Gansu.
"Postavitev "novega Landžova" je zadnji poskus Kitajske, da bi pospešila razvoj zahodnih pokrajin," je na tiskovni konferenci povedal Čin Jucai, regionalni direktor Komisije za nacionalni razvoj in reforme.
Po pisanju China Daily je bil ambiciozni projekt potrjen avgusta in je že zbral za 70,7 milijarde juanov (več kot 11 milijard dolarjev) naložb. Gonilna sila za pobudo je predsednik Pacific Construction Group Jan Jiehe, ki ga imenujejo kar "Donald Trump Kitajske".
In čeprav naj bi bila gradnja infrastrukture enega največjih urbanih območij na Kitajskem končana šele leta 2030, guverner Gansuja Liu Vejping predvideva, da bo BDP območja že do leta 2015 dosegel 50 milijard juanov (okoli 8 milijard dolarjev). Ob tem naj bi gradnja visokih stanovanjskih kompleksov na novem območju povečala število prebivalcev za več 100.000. Trenutno jih šteje Landžov 3,6 milijona.
Nevarnost za okolje?
Kljub pritoku kapitala, ki naj bi ga prinesel "projekt premikanja gora", pa na načrt letijo tudi kritike zaradi njegovih potencialno nevarnih posledic na okolje. Landžov, ki ga je revija Time svojčas razglasila za najbolj onesnaženo mesto na svetu, ima dolgo zgodovino boja proti močnemu onesnaževanju in vodnemu pomanjkanju.
A predstavnica gradbenega podjetja take pomisleke zavrača. "Landžovsko okolje je že tako zelo osiromašeno - gre za puste gore, v katerih je vode izjemno malo," je povedala Angie Wong za Guardian. "Naš zaščitni slog razvoja bo na območje speljal vodo, območje pogozdil in stvari samo izboljšal."
Ravnanje gora sicer ni nova praksa - rudarske družbe so v preteklosti že zravnale gorate terene za izkopavanje premoga. A kitajski načrt zravnanja 700 gora je verjetno največji projekt do zdaj.
V videu spodaj si lahko ogledate projekcije nove podobe Lanzhoua.